O leapsa noua, de data asta de pe Blog de carti. N-am mai tradus intrebarile, din comoditate. Autori discriminati/ignorati ? Hmmm...
Name the last book by a female author that you’ve read.
Claire Castillon – Dedesubt este infernul. Nu la fel de buna ca Insecta, dar merge.
Name the last book by an African or African-American author that you’ve read.
Nu doar ca nu am citit recent, dar cred ca nu am citit niciodata vreun autor african/african-american. Pur si simplu s-a intamplat. Astept recomandari.
Name one from a Latino/a author.
Adolfo Bioy Casares – Celalalt labirint. Descoperire interesanta pana acum.
How about one from an Asian country or Asian-American?
Kobo Abe – Harta arsa. Din nou timp pierdut, e un autor pe care aproape sigur il voi evita pe viitor. Deja trei titluri deloc pe placul meu.
What about a GLBT writer?
Ca tot vine (sau a fost, nu stiu) marsul. Una dintre cele mai bune carti citite recent : Augusten Burroughs – Alergand ca apucatii. Geniala.
Why not name an Israeli/Arab/Turk/Persian writer, if you’re feeling lucky?
Recitit Salom Alehem recent, nu cred ca se pune. Nou ar fi Amos Oz – Cutia neagra, aparut acum mult timp in colectia Cotidianul. Suprinzatoare.
Any other “marginalized” authors you’ve read lately?
Nu prea stiu care este sensul lui “marginalized”, in fine... Poate Sam Savage cu Firmin, desi s-a cam auto-marginalizat. Radu Gyr, recitit saptamanile astea (volumul de memorii si o parte din poezie). Lovecraft nu cred ca se incadreaza.
Cine se mai incumeta...
19 comments:
M-a pus si pe mine in dificultate ultima intrebare din leapsa asta, primita pe alta filiera :)), si inca nu am postat-o.
Pana una-alta, te anunt ca ai o leapsa de la mine, sper sa-ti placa :)
asta e un fel de leapsa a scriitorilor marginalizati? deci femeile, afro-americanii, asiaticii, GBLT-ii si turcii, iranienii etc sunt toti in oala celor de pe malul celalalt? cam sexista si rasista leapsa :) ironia fiind lansata sa enumeram rapsunsurile
1 Nora Iuga - Sapunul lui Leopold Bloom
2 astept si eu recomandari
3 Llosa - Paradisul de dupa colt, viata lui Gauguin
4 Salman Russhdie- Copiii in miez de noapte, imaginatia este punctul forte al acestui roman
5 Elfriede Jelinek- Amantele, nu stiu care este sexualitatea autoarei, dar e sustinatoarea comunitatii
6 Orhan Pamuk- Zapada, merita atentie deosebita in special pentru Ka, personajul principal excelent "psihanalizat"
7 de acord cu Radu Gyr :) recent i-am recitit poemele, daca e sa ne luam dupa intrebari mai gasim cateva femei care apartin categoriei marginalizatilor :)
Rontziki : am vazut, o sa raspund. E cam grea leapsa asta, asa este.
Lemondegala : multumesc. Gyr imi place si mie enorm, Llosa a inceput sa-mi placa, Rushdie nu. Nici Jelinek, imposibil de citit.
cinabru
ce ai incercat din jelinek? ma gandesc la o recenzie care sa-ti starneasca interesul ;)
Cred ca o sa preiau si eu aceasta leapsa. Desi nu-mi amintesc sa fi citit vreun autor afro-american. Astept si eu recomandari.
Cat despre Jelinek, nici mie nu-mi place. Am incercat sa citesc Pianista (vazut filmul si placut), dar n-am putut sa termin cartea.
Hehe iete si primul meu comentariu la tine. :D
lemondegala : Amantele. Groaznica.
Simona : bine ai venit, era si cazul sa te vad pe aici. Sper sa te citesc mai des. Jelinek s-ar putea sa fie supraevaluata sau pur si simplu nu o pricep. Io inclin sa cred in a treia varianta : Jelinek sucks. Big time.
@Cinabru - cateva recomandari de autori africani & carti scrise de ei:
Alexander McCall Smith - il pun primul pentru ca e ultra-super-extra fain si ii gasesti cartile usor (cateva au aparut la Polirom).
Apoi cateva carti care mi-au placut mult:
Fatou Diome - Le Ventre de l'Atlantique
Emmanuel Dongala - Johnny Chien Méchant
Calixthe Beyala - Maman a un amant; La plantation
Latifa Ben Mansour - L'Année de l'Eclipse
Alain Mabanckou - Memoires de porc-épic
William Boyd - Brazzaville Beach; The Blue Afternoon
Pe majoritatea le-am citit in franceza; cred ca le poti gasi la biblioteca institutului francez.
Mai sunt si Doris Lessing, Nadine Gordimer si J.M. Coetzee. Si Camus :)
De astea mi-am amintit acum, am citit mai multe faine. Eu zic ca e o literatura care merita explorata; e dura uneori, dar te-ajuta sa intelegi un pic ce se intampla prin partea aia de lume.
Adina : mersi mult, ce sa zic, mi-ai dat bibliografie serioasa :)Nu pot spune ca am auzit de cei mai multi. Lessing nu mi-a spus nimic, am incercat, dar mi-e imposibil sa o citesc. Coetzee vreau sa incerc in curand. Iar Camus... Ai dreptate, putem sa-l incadram aici, pana la urma. Mi-e ciuda ca nu m-am gandit si io.
@Cinabru - Coetzee e frecventabil, deocamdata am citit si mi-au placut "Asteptandu-i pe barbari" si "Dezonoare".
De Lessing n-am citit decat ceva povestiri africane - sunt ok. Am cumparat si cartile ei aparute pe la Polirom dar tot aman citirea lor - mi-au zis mai multi ca sunt plictisitoare si/sau sinistre.
Mi-am mai amintit de o carte faina, "La mauvaise étoile" de Georges Simenon. E o colectie de povestiri despre europeni plecati in cautarea exotismului (in Africa, America de Sud, prin insule...) si care o patesc in variate feluri.
Haha, a ajuns si la tine leapsa asta!
L-am uitat pe Coetzee. Inseamna ca am citit un afro-american totusi. Si pe Lessing am uitat-o. Doi. :D
Desi eu cand am vazut african/afro-american m-am gandit la scriitori de culoare, dat fiind contextul diversitatii. Iar Coetzee si Lessing sunt albi ca spuma laptelui. Lessing e nascuta in Zimbabwe, dar are parinti britanici. Iar Coetzee are origini poloneze. Da' daca sunt luati in considerare drept scriitori africani/afro-americani, ok. :D
@Simona - si nobelizatul de anul acesta, JMG Le Clezio, are dubla cetatenie (s-a nascut in Franta, dar e foarte atasat de a doua sa patrie, insulele Mauritus - tot de Africa tin si ele). Intr-un interviu de dupa luarea Nobelului a spus chiar ca francezii se cam grabesc cand spun ca Nobelul e unul francez: din punctul lui de vedere e mai degraba "mauricien". Asa ca se mai poate adauga inca un alb la recomandarile mele.
Eu nu m-am gandit sa disciminez pozitiv in favoarea negrilor din Africa :)
1. Elif Shafak - Bastarda Istanbulului
2. Nu am citit nici un autor de culoare, dar il pun pe lista pe Coetzee.
3. Borges, Llosa etc
4. Murakami, Kobo Abe
5. nici unul
6. Pamuk, Rushdie, Shafak etc
7. Pentru ca nu inteleg ce inseamna mai exact marginalizat, il pun pe lista pe Hitler cu a lui Mein Kampf.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri si sugestii, clar trebuie sa mai citesc si ceva mai "exotic". Ataraxia, surprinzatoare alegere, dar versiunea aparuta la noi e atat de prost tradusa... Ma rog, am putut doar sa o compar cu varianta engleza.
eu am facut schimb de carti acum vreo 10-11 ani cu un amic. eu i-am dat lui Noua dezordine amoroasa si el mie Mein Kampf. Interesant troc :D Nu am citit alta versiune si nu am cu ce sa o compar, pe de alta parte a trecut ceva timp de cand am citit-o si doar primul volum mi-a ramas intiparit in minte. As fi curioasa sa citesc niste recenzii despre ea.
am uitat sa adaug ca, in naivitatea mea, speram sa gasesc acel ceva ce ar fi prevestit nebunia lui, in special in copilarie.
Nu stiu daca m-as apuca de o recenzie, sincer, am citit cartea cu prea mult timp in urma. Si nu m-a prea entuziasmat, mai mult plictisit. E adevarat ca eram si destul de tanar. Chiar ar fi o intrebare : cum mai poate fi citit Mein Kampf de un tanar de astazi ?
Sarinagara- Philippe Forest
Observ ca e o discutie veche dar subiectul imi place asa ca asta va fi primul meu comentariu pe blogul cuiva.
Apropos: interesant blog ai!
Zenobia
Zenobia : n-am auzit, dar o sa caut. Pai nu pot decat sa ma bucur ca te-am convins sa comentezi. Multumesc pentru aprecieri si poate mai comentezi pe aici.
Post a Comment