9 Jul 2009

Hammersmith 1975 – urmatorul DVD Queen

Urmatorul DVD Video Queen va fi...concertul din 24 decembrie 1975, de la Hammersmith Odeon, Londra. Dupa mai multe amanari si relansarea concertului Montreal ’81 (de fapt un mix al inregistrarilor din 24 – 25 octombrie 1981) in sfarsit Queen Productions vor scoate o adevarata bijuterie. Nu se stie inca daca vor exista si bonusuri pe DVD, in afara concertului, totul e in stadiu de proiect, dar optimistii spera ca pe al doilea disc se vor gasi sesiunile BBC din anii ’70 si, eventual, macar cele doua piese din Live at the Rainbow 1974 (31 martie 1974). Oricum, daca va fi remasterizat la nivelul concertelor din Montreal 81 – va fi superb. Cu siguranta ca si Zmeura se va bucura.

Hammersmith 1975 a fost lansat prima si singura oara pe VHS, in 1992, dupa moartea lui Freddie, in Box of Trix, un pachet special ce continea un CD/caseta cu mixuri, o insigna, un tricou, un patch, un mini-album de fotografii si un poster. Nu l-am vazut niciodata in realitate. Dar am vazut concertul prin 1994 – 1995, dupa ce vazusem deja Live at Wembley si Rare Live. Parca si Magic Years. E un concert exceptional, mi-am dat seama ca il ascultasem deja pe caseta (primul bootleg Queen, btw) dar sa il vezi, sa vezi Queen in 1975, cu totul diferiti de anii ’80, a fost o experienta. Sigur, sunt cateva greseli si gafe, calitatea nu este exceptionala si lipsesc ultimele trei piese. Concertul a fost filmat de BBC, dar echipa a plecat inainte de cel de al doilea bis – Seven Seas of Rhye, See What A Fool I’ve Been, God Save the Queen. A filmat totusi cineva finalul ? Brian May spune pe site-ul sau ca spera sa existe o inregistrare, dar sansele sunt mici.

Concertul de Craciun din 24 decembrie 1975 este unul dintre cele mai bune concerte Queen ascultate/vazute vreodata. Dar si unul dintre cele mai piratate, mai ales audio. Se simte nervozitatea, se simte emotia, se simte ca inca nu se rodasera si erau totusi departe de succesul de mai tarziu. Pana la Magic Tour mai erau destui ani. Dar mai mult decat atat se simte ca e o trupa mare, care abia lansase la sfarsitul lui noiembrie A Night at the Opera, o trupa care reuseste versiuni de White Queen, Bohemian Rhapsody, The March of the Black Queen sau Liar de exceptie (si am pus doar preferatele mele). Este mai mult decat muzica, este un spectacol total. Au o forta, o ferocitate muzicala, o energie pe care le vor pierde mai tarziu. Brian May mai ales pare sa aiba una dintre cele mai bune seri din 1975 si chiar din toate concertele alaturi de Queen, e ceva incredibil sa il vezi si sa il asculti. Freddie, slab si imbracat in alb, cu plete, mai are pana la faimoasa mustata si kilogramele in plus, dar mai are si cativa ani pana sa ajunga la performantele vocale din 1978 – 1979 (dupa mine, cele mai bune turnee ale trupei). John Deacon este John Deacon, iar Roger Taylor, la fel de pletos, greseste des si totusi sustine concertul superb.

Setlist-ul, bazat pe primele albume, e perfect pentru epoca, cele mai bune piese daca vrei sa-ti dai seama cum a inceput fenomenul. Cu mult inainte de A Kind of Magic, Innuendo sau Hot Space - Queen era Queen live in 1975. Si suna surprinzator de agresiv si metalic. Un document video superb, pe care il asteptam de ceva vreme. Am un bootleg, se vede bine (de fapt, am chiar doua versiuni) si se aude excelent, dar cand e vorba de Queen vrei mereu mai mult.

Ma asteptasem sa se relanseze pe DVD Budapest 86 sau Live in Rio, din 1985. Dar Hammersmith 1975 ? Cea mai buna veste primita zilele astea. Incet-incet poate o sa avem versiuni oficiale pentru Hyde Park, pentru Earl’s Court, pentru Houston 77. Si daca apuc sa vad si un DVD din Crazy Tour sau Hammersmith 1979 – chiar nu mai vreau decat toate concertele, audio, soundboard.

Setlist video :
Now I'm Here, Ogre Battle, White Queen, Bohemian Rhapsody (verses), Killer Queen, The March Of The Black Queen, Bohemian Rhapsody (reprise), Bring Back That Leroy Brown, Brighton Rock, Son And Daughter, Keep Yourself Alive, Liar, In The Lap Of The Gods...Revisited, Big Spender, Jailhouse Rock.



4 comments:

alk said...

Credeam ca te-am pierdut :)

Doar stii ca pentru Queen te urmaream mai mult, ca dupa fumat pipa nu ma dau in vint... :)

Bucuros de regasire1

Cinabru said...

Multumesc. Sunt intr-o pauza care s-a prelungit pana dincolo de asteptari. Multe probleme, lipsa de timp, lipsa de chef. Cred ca in ritmul asta apare Hammersmith 75 inainte sa reiau blogul.

Iti multumesc pentru comentariu. Si eu ma bucur ca te-am regasit.

Adina said...

@cinabru - A, traiesti? :) Cand mai iesi din barlog? Vezi ca mai sunt oameni care te pandesc :)

Hammersmith da, astept si eu. Pana atunci ma uit in bucla la Earl's Court '77. Cea mai buna varianta de You Take my Breath Away, and no mistake.

Cinabru said...

Cea mai frumoasa, asa este. Curand, cred. Daca reusesc sa rezolv anumite probleme. Mersi ca nu m-ai uitat :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...