5 Oct 2009

Ashton : Artisan’s Blend

Tutun : latakia, virginia, perique, turkish
Aspect tutun : loose cut
Aroma : latakie (puternica)
Tarie : ridicata
WAF : scazut
Prezentare : cutie 50 grame

Pana acum ce am incercat de la Ashton nu m-a dezamagit, iar un Sovereign sau un Old London Pebble Cut raman printre cele mai bune tutunuri fumate vreodata. Nici Artisan’s Blend nu face exceptie, tutun pe care l-am luat ca o latakie puternica, incarcata de personalitate, in clipele in care mi se face cumplit de pofta de asa ceva, de o mixtura englezeasca de manual. Imbinare de patru tutunuri, intre care latakia siriana este vedeta, Artisan’s Blend nu e in nici un caz un tutun pentru incepatori sau pentru cei care mai cred in stereotipia “tutun bun = cherry” :)

Vine in cutie potrivit de umed, desi i-am “aplicat” o scurta aerisire inainte de fumata. Mirosul este puternic, de latakie cu un plus de eleganta fata de alte retete, un miros plin, complex, tare. Tutunul din cutie, taiat marunt, e pur si simplu frumos, tonuri intunecate de la negru la castaniu inchis, cu mici pete aurii. Se aprinde repede si arde constant pana la final. Si este un Ashton.

Aroma de latakie fina, laptoasa, densa, rasinoasa, sustinuta perfect de virginie si cu un plus exotic adus de turkish (care ii da o nuanta orientala) este completata surprinzator de suficient perique pentru a condimenta, dar nu atat cat sa deranjeze. Este un tutun care castiga enorm tocmai prin constanta gustului, echilibrat, foarte bun si tare de la inceput pana la sfarsit, poate cu o usoara intensificare a gustului de la jumatatea bolului. Alte mixturi nu isi schimba gustul si tocmai prin astea plictisesc, dar dupa cateva boluri iti dai seama ca de la Artisan’s Blend tocmai asta vrei. Vrei un tutun in care sa predomine latakia, un tutun pentru ocazii, un tutun care sa fie bun de la inceput pana la sfarsit, matasos, cu multa personalitate si usor de recunoscut de la primele fumuri. La final ramane cenusa fina, destul de inchisa la culoare. Nu infierbanta pipa nici daca il fortezi si nu inteapa limba.

Un tutun pe care l-am fumat initial de la Pecta, cu ceva vreme in urma, si care mi-a placut inca de atunci, Artisan’s Blend de la Ashton nu e catusi de putin o mixtura de toata ziua. Chiar daca iti place un amestec generos in latakie s-ar putea sa fie un pic prea mult, ceea ce il face perfect pentru momentele speciale. Dar unele de singuratate, pentru ca aroma delicioasa va fi in noua cazuri din zece greu de suportat de civili si cu atat mai putin de sotie. Un tutun pe care l-am fumat doar exilat in curte (iar serile sunt tot mai reci) sau dupa ce restul lumii se culcase, dar a meritat orice sacrificii. Recomandat, unul dintre cele mai bune tutunuri fumate pana acum, dar nu stiu cat de bun ar fi pentru un incepator.

4 comments:

mrg said...

Cinabru, ma bucur ca AB a mai facut un fan. Pacat ca nu te poti bucura de el in conditii mai... relaxate, dar, cine stie, poate din ipostaza de "fruct oprit", il vei savura mai bine ;-)
In alta ordine de idei - sunt intru-totul de acord cu calificativul foarte bun pe care i l-ai acordat, dar nu si cu faptul ca nu-l consideri un tutun "de toata ziua" sau ca "nerecomandat pt incepatori". Recunosc, sunt pur subiectiv in ceea ce priveste primul aspect - eu unul l-as fuma zilnic (daca nu as fi tentat sa comand mereu altceva). Ref. insa la pct 2 cred ca nu este o cutuma ca un incepator sa trebuiasca sa treaca prin etapele initiatice de genul Tilbury, Sunday's Fantasy, Guarana etc. (scuze celor care indragesc aceste tutunuri), pana sa ajunga sa guste/aprecieze si altceva. Daca se pot arde etape, cu atat mai bine. Din nou trebuie sa fac apel la exemplul personal (cel mai la indemana) - daca atunci cand m-as fi apucat de fumat pipa as fi avut acces la sursele de informatie de acum si la altfel de tutunuri decat cele existente atunci pe piata (Amfora, Captain Black si Clan, arar), cred ca mi-ar fi fost mult mai util.
Revenind insa la review-ul tau - felicitari! Frumos si plastic ca intotdeauna, ar fi pacat sa nu-l postezi si pe forum.
Si, in final, o recomandare - incearca si Consummate Gentleman. Se ridica la nivelul AB si Sovereign.

Cinabru said...

Mrg : e foarte bun, ai avut dreptate :) Mi s-a parut cam tare si prea intens pentru cineva care ar fuma pentru prima data pipa sau trece de la aromatice. Si multumesc pentru aprecieri, l-am pus deja si pe forum. Poate reusim sa ne vedem mai des la club sau prin zona.

CG l-am fumat la una dintre intalniri si aproape sigur il voi cumpara la o viitoare comanda.

mrg said...

Multumesc pt invitatie, sper sa-i dau curs spre sfarsitul saptamanii.

Anonymous said...

Stimate Domn!
Va rog foarte mult sa ma ajutati cu o adresa de mail sau un contact al unui coleg de club sau prieten sau cineva care se ocupa de reparatia pipelor. Am rupt o bucata din neatentie dintr-o pipa, si incerc sa il repar. Va rog foarte mult sa intrebati pe cineva deca este pe forum din Cluj. Va multumesc mult si astept un semn pe mail> solymosizs@yahoo.com Cu stima, Zsolt

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...