4 Oct 2009

Colette Silvestre – Haeberle : Initiere in Tarot

Initiere in Tarot este, cu siguranta, una dintre cele mai accesibile si mai bune carti pe subiect citite pana acum. Si sunt deja cateva pe lista. Mai citisem cate ceva despre Silvestre-Haeberle pe niste site-uri dedicate, de fiecare data de bine, dar aceasta e singura sa carte descoperita pana acum. Daca multi alti cunoscatori ajung sa scrie volume masive, dar practic ilizibile pentru un incepator sau un neofit, Silvestre-Haeberle a scris un ghid practic, perfect pentru orice nivel, limitandu-se la sensurile si simbolurile de baza, usor de aplicat la majoritatea etalarilor. Ca un « how to » american, cu informatia utila si nimic in plus. Fara sa divagheze, fara sa se complice, fara sa iasa o scriere savanta si obscur. Fara sa te plimbe prin zeci de surse imposibil de gasit, mitosfere adesea deformate si referinte pe care le aduni doar daca esti fanatizat de tema. De aici, de la Initiere in Tarot, poti sa incepi.
Colette Silvestre-Haeberle a ales pentru ilustratii si interpretari celebrul Tarot de Marsilia (dar complet, cele 78 de arcane, nu cel de doar 22 scos pe vremuri, la noi, de Nemira) si chiar daca ilustratiile sunt mici si alb-negru, sunt clare si suficiente. Sunt prezentate intai arcanele majore, de la Magician la Nebun, cate doua pagini pentru fiecare. O scurta prezentare a simbolurilor si sensurilor grafice – nu chiar atat de amanuntita ca la Waite sau Picard, dar suficienta – si o prezentare a principalelor sensuri divinatorii, in diverse domenii : personalitate, stare materiala, profesie, sentimente, diverse, etc. Si o sinteza a sensurilor arcanei. Comparand cu alte ghiduri despre Tarot, aparute la noi sau nu, prezentarile cartilor sunt mai bine scrise si mult mai usor de folosit in interpretarea etalarilor. Nu ar fi fost rau sa aiba si un set de Marsilia complet.
La XIII, de exemplu – aici Arcana fara nume – sensul de baza este cel de transformare si schimbare majora, rupere definitiva dintr-o relatie de orice fel, fiind aplicat ulterior in mai multe situatii. Poate insemna incheierea unei relatii de prietenie, un nou job, un nou mediu, dar si o criza, o prabusire a planurilor ce pareau de neschimbat, o constrangere, o trecere in alt plan social, material sau spiritual. Sinteza : este « suferinta agoniei, salvarea prin moarte si renasterea intr-o noua viata ». Explicatii foarte bune pentru o arcana ce sperie la prima vedere. De aici nu ai decat sa deschizi cartea si sa interpretezi ce vezi.
Arcanele minore – cupe, dinari, bastoane, spade si cartile de curte – au si ele ilustratii si sensurile de baza pentru etalari, dar si (foarte interesanta optiune) o categorie numita particularitate, unde sunt prezentate posibile legaturi si relatii cu alte arcane dintr-o etalare. Si, ca in cazul arcanelor majore, sensurile divinatorii sunt prezentate simplu, pe categorii, foarte clar. Cred ca ai putea sa faci o interpretare reusita, chiar pentru o etalare complexa, citind doar sensurile de aici. Al treilea capitol e un scurt curs de interpretare a etalarilor. Daca in alte carti gasesti doar cateva exemple de etalari, eventual o explicatie sau doua, aici gasesti mai multe tiraje cunoscute – cruce, potcoava, cruce celtica, piramida, roata, etc – si exemple de interpretare la fiecare dintre ele. Intrebare, explicata fiecare arcana, legaturile dintre ele, evolutia situatiei si raspuns, exact ce trebuie ca sa incepi sa intelegi cum se interpreteaza un tiraj.
Cu ani buni in urma, cand chiar as fi avut nevoie de o bibliografie serioasa pe subiect, in tara aparusera doua-trei carti despre Tarot, si in rest nu gaseam mare lucru la nici o biblioteca/anticariat/librarie. Si nici nu era o tema comoda si banala, pentru care sa ceri ajutor. Oarecum ti-era teama ca nu vrei fi luat in serios, ca vei fi privit cu suspiciune, ca totul va parea ridicol. Acum vad ca lucrurile au inceput sa se schimbe. Sunt mai mereu nemultumit de ce ajung sa citesc (mai ales in ultima vreme), dar aici nu prea am ce sa reprosez, din fericire. Interesant si Tarotul de la A la Z, scoasa de curand la Steaua Nordului, carte + set de carti. Promit curand o prezentare.

4 comments:

MB said...

Iti recomand cu caldura aceasta carte, pe care eu am avut-o si pe care am vandut-o "de foame". Intra un pic in "mistica" imagologica a Tarotului, se refera numai la arcanele mari, are peste 600 de pagini si e excelenta.
http://www.scribd.com/doc/12393125/Anonymous-Classic-Meditations-on-the-Tarot-A-Journey-Into-Christian-Hermetic-Ism

Cinabru said...

Mario : multumesc pentru link, am inceput sa o rasfoiesc aseara si m-a cam lasat fara cuvinte. Mare pacat ca a trebuit sa renunti la asa ceva. Dar ce ma sperie e ca ai avut ceva in colectie :) Neaparat vreau o postare cu biblioteca ta. Neaparat.

MB said...

Salut, cred ca mai am si acum ceva carti tarologice. Ma tem ca in limba spaniola. Am si ceva in romana: "Tarot si calatoria eroului", sper ca mi-am adus aminte corect titlul. Am si vreo trei seturi de carti, 2 de marsilia si un visconti miniatural. Am fost pasionat o perioada, insa si acum mai etalez, din cand in cand, ca sa ma delectez. Biblioteca mea e in mai multe locuri, nu stiu cate carti am in total, sunt cam risipite. Ar trebui sa mi le adun candva...:)

Cinabru said...

Mario : am si eu cartea, mi-a placut. Chiar, in curand ar trebui sa fac o postare cu colectia mea de gen. Ma bucur sa fi gasit un Crowley german, foarte bun, si sper sa mai cumpar cateva seturi in curand. Cam prost cu finantele, din pacate.

Noi avem etalarea saptamanala, cand eram tanar apelam la Tarot zilnic, acum mai rar. Si refuz din principiu sa "dau" pentru oricine altcineva decat mine sau sotie.

Pai ar trebui, te astept cu poze.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...