1. Dan Ciachir - Ganduri despre Nae Ionescu, Ed Litera Ortodoxa
2. Valeriu Anania - Rotonda plopilor aprinsi. De dincolo de ape, Ed Polirom
3. Stephen King - Anotimpuri diferite, Ed Trei
4. Boris Buzila - De-a v-ati ascuns’ - Un destin basarabean, Ed Curtea Veche
5. Dinu Pillat - Asteptand ceasul de apoi, Ed Humanitas
6. Harper Lee - ...Sa ucizi o pasare cantatoare, Ed Polirom
7. Andrei Oisteanu - Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura, Ed Polirom
8. Arthur C. Clarke - 2010: A doua odisee, Ed Nemira
9. Ion Mihai Pacepa - Orizonturi rosii, Ed Humanitas
10.Andra Rotaru - Tinuturile Sudului, Ed Paralela 45
14 Jun 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
19 comments:
Harper Lee – …Să ucizi o pasăre cântătoare e una dintre cele mai frumpase cărți pe care am avut ocazia să le citesc :)
să ne spui şi nouă ce gânduri are domnul ciachir despre nae.
Bia : si mie mi-a placut foarte mult, ma gandesc sa o iau si sa o recitesc. Nu mai retin de la cine o imprumutasem, cu multi ani in urma.
Chrysallidis : este genul de carte de care mi-e un pic teama sa scriu. Oricum, e un cu totul alt Nae Ionescu decat cel din propaganda (sa-i zicem asa) pro si contra. Inca de aici iti dai seama ca omul acesta a fost urias.
Multumesc, dar nu.
trebuie sa citesc si eu sa ucizi o pasare cantatoare. ia sa o trec pe lista, sa nu o mai uit :)
Am citit si eu anul trecut "Sa ucizi o pasare cantatoare". Era o editie mai veche, de la Editura Venus, cred. Mi-a placut, dar impresia cu care am ramas nu a fost atat de puternica pe cat ma asteptam, dupa toate recomandarile si review-urile pe care le citisem despre ea. La fel am patit si cu Marele Gatsby, sau alte capodopere ale secolului 20. Uneori cred ca e mai bine sa fii o tabula rasa, sa pornesti la drum fara nicio asteptare sau prejudecata. Dar e greu de pus in practica, dovada fiind prezenta mea pe acest blog. :)
Child : chiar te rog, si as vrea sa citesc parerea ta.
Sol : mie mi-a placut, mai ales ca eram la varsta entuziasmelor. Nici eu nu am fost impresionat insa de multe alte titluri considerate capodopere, printre care si Marele Gatsby. PS : prezenta ta pe acest blog este o onoare si o placere pentru mine, mai ales ca imi dau seama treptat de multe preferinte si antipatii comune.
Multumesc pentru oferta, din pacate sunt nevoit sa va refuz.
Despre Ciachir nu vreau sa comentez, el ramane un intelectual minor, care a atins apogeul carierei pe cand lucra la Saptamana lui Eugen Barbu.
In privinta lui Nae as avea cateva lucruri de spus. O fi fost el urias, insa cum se face ca nu are opera. Nu poti rezista in cultura-vorbesc de per.moderna- doar printr-o serie de articole & cursuri.Faptul ca a ''nasit'' o serie de intelectuali remarcabili care aveau sa fie validati in culturi seriose ramane singurul sau atu. Eu am citit cam 90% din tot ce a aparut si tot nu gasesc explicatia pentru fascinatia pe care a exercitat-o.
oare a citit cineva ce scria Nae Ionescu în ziarul Porunca Vremii?
marele intelectual...
Chrysallidis : cred ca este o confuzie, Nae Ionescu nu a publicat niciodata (din ce stiu) in Porunca Vremii. Mi se pare putin credibil, mai ales deoarece Porunca... era condusa de cine era condusa, dar nefiind un specialist in domeniu este posibil sa gresec. Da-mi mai multe detalii si mai ales despre ce articole e vorba.
Oricum, intre Cuvantul (perioada Nae), Predania sau Ideea Europeana si Porunca Vremii ori Sfarma Piatra e o diferenta valorica neta, tot in favoarea lui Nae Ionescu.
El Desdichado : sa le luam pe rand. Cartea este foarte interesanta, voi incerca sa scriu ceva despre ea cand ma mai eliberez de alte obligatii. E o alta viziune asupra lui Nae Ionescu, si chiar au fost pasaje care m-au pus pe ganduri. Nu as spune ca e urias, dar e enigmatic si inca nu inteleg cum si de ce a avut influenta si a nascut legenda Nae Ionescu.
Il cunosc personal pe Dan Ciachir, indraznesc sa spun ca suntem chiar prieteni, in ciuda diferentei de varsta. Il citeam inainte in Ziua si imi placeau articolele despre ortodoxie, cartile sale mi-au placut foarte mult (mai ales Cand moare o epoca). Nu cred - din cate il cunosc - sa isi fi pus vreodata problema locului intr-o ierarhie, e un om caruia ii place sa scrie si o face bine. Eu am invatat multe de la el, sincer sa fiu.
Revenind la Tata Noe. Nu ii cunosc scrierile atat de bine cat sa sustin ca valsez prin ele, de aceea si spuneam la precedentul comentariu ca e posibil sa ma insel. Dar multe dintre articolele citite (doar am rasfoit cursurile, in graba) mi-au placut, pentru stil si idei. Nu stiu cat si-a pus problema rezistentei in cultura, cred ca i-a placut mai curand sa publice in Cuvantul si in alte reviste decat sa lase o opera. Vezi si povestea cu doctoratul. Si nu stiu nici cat de apreciata ar fi fost, cand ne gandim ca primul tiraj din Roza Vanturilor (4000 ex) s-a vandut tare greu. Totusi, in 1938, in lagar, si-ar fi pus problema sa inceapa sa scrie "serios" si ar fi facut chiar un plac al viitoarelor opere. Poate ca daca n-ar fi murit ar fi lasat ceva in urma mai mult de articole risipite prin reviste si ziar sau cursuri litografiate, e discutabil.
Tocmai asta e enigma pentru mine : ce gaseau toti la el ? Si cum nu cred ca vom avea ocazia de a ne intoarce in timp nu prea sunt sanse sa intelegem cum era de fapt Nae Ionescu. Tocmai de asta mi-a placut si cartea lui Dan Ciachir, dincolo de admiratia recunoscuta te provoaca sa incerci sa dezlegi enigma Nae Ionescu.
Ce mi se pare interesant si straniu in egala masura e ca nu se vorbeste atat de filosofi cu opera, vezi un Motru, un Dumitriu, Negulescu, Petrovici, etc. E o "razbunare" postuma a lui Nae si aici. :)
mea culpa. într-adevăr n-am găsit articole semnate de el in Porunca Vremii, asta după ce m-am mai uitat încă o dată.
pentru o altă perspectivă asupra acestui personaj din istorie....ar fi de citit şi cartea Mitul lui Nae Ionescu, George Voicu.
Chrysallidis : sper ca nu a sunat ca un repros, caz in care imi prezint scuzele. E bine ca "suntem in clar", vorba lui Al Conan Doi. De George Voicu am citit mai demult Zeii cei rai (daca imi aduc aminte corect). O voi cauta si pe aceasta, intotdeauna o alta viziune e interesanta si necesara.
[...] fiind: Boghi, Alex şi Yuki, Adrian, Realdo, Delaskela, Cinabru, Leo, Alpha the Greatest, Flavius, Bitter, Elful şi oricine altcineva o mai [...]
[...] up call către: Mădălina, Boghi the Mightiest, Alex şi Yuki, Adrian, Realdo, Delaskela, Cinabru, Leo, Alpha the Greatest, Flavius, Bitter şi [...]
[...] fiind zise, dacă am înţeles bine regulamentul, ne recitim la recenzia de peste… 3 săptămâni? Ajunge şefa, [...]
mea culpa. într-adevăr n-am găsit articole semnate de el in Porunca Vremii, asta după ce m-am mai uitat încă o dată.
pentru o altă perspectivă asupra acestui personaj din istorie....ar fi de citit şi cartea Mitul lui Nae Ionescu, George Voicu.
Post a Comment