16 Feb 2008

Peterson – Sherlock Holmes

Peterson – Sherlock Holmes

Marca: Sherlock Holmes
Producator: Peterson
Tutun : Virginia si Burley
Aspect tutun : galben inchis si maro deschis, taiat in panglici mici, subtiri:

Aroma : tutun clasic, cu stafide si ceai (mai intens daca este umed)
Tarie : ridicata
Pretul: 45 Ron / cutie 50 g


Ultima achizitie, este un amestec de Virginia si Burley, reteta irlandeza din 1865 (cel putin asa scrie pe cutie). Este un tutun interesant, surprinzator de tare (cel putin pentru mine), dar nu un aromatic. Mai bun decat ma temeam si mai slab decat ma asteptasem, tinand cont de numele Peterson. Cand am desfacut cutia, aroma initiala a fost de tutun clasic, amestecat cu…stafide. Si ceai, ceai englezesc, tare. Tutunul este un amestec de galben inchis si maro deschis, foarte placuta. Aroma se pastreaza foarte bine, dar nu pot spune ca se simte si in pipa. In cutie tutunul este foarte umed (am citit ca si altii s-au confruntat cu aceeasi problema), dar se usuca repede daca se lasa cutia deschisa la temperatura camerei. Mai ales daca se faramiteaza tutunul intre degete. Uscat este mult mai umflat si intra mai putin intr-o pipa obisnuita. Interesant este ca in cutie tutunul este protejat de un capac din carton si un ambalaj de hartie, ceea ce da un aspect interesant.

Nefiind un aromatic, ci o mixtura “clasica”, s-ar putea sa ii dezamageasca pe cei care vor o aroma “specifica” pentru pipa. Dar recupereaza prin taria amestecului. Se aprinde destul de usor in pipa, dar trebuie fumat lent, fara graba, altfel incinge pipa si pisca la limba destul de tare – dar suportabil. Gustul nu ofera surprize, este gust de tutun, cu un continut ridicat de nicotina, fara alte arome, poate putin cea de ceai englezesc. Nu lasa un miros foarte placut in camera, dar nici unul respingator, poate prea apropiat de cel de tigara clasica. Pipa nu necesita reaprinderi dese, dar mi s-a parut ca arde prea repede. La final scrumul este foarte fin, cenusiu inchis spre negru. Din pacate, o alta problema este umezeala. Oricat de bine ar fi uscat, Sherlock Holmes lasa la sfarsit umezeala in pipa si fire de tutun nearse tocmai din aceasta cauza, alterand si gustul. Poate daca este mai uscat, problema dispare.

Concluzie : este un tutun mediu, care nu exceleaza prin nimic, dar poate fi un tutun de tranzitie de la tigari la pipa, avand suficienta nicotina si un gust comun, de tutun clasic, fara arome artificiale dar si prea putin interesant. Prea scump insa pentru calitatile sale, la acelasi pret sunt alte optiuni mai interesante, chiar din gama Peterson. De evitat de cei care vor un tutun aromat.



4 comments:

Bogdan Antonescu said...

Foarte interesant post-ul. Vroiam să cumpăr "Sherlock Holmes", dar cred că voi încerca Peterson - "Sweet Killarney".

DeMaio said...

Dacă mai văd un post ca acesta, am senzaţia că am să mă apuc de pipă. Şi jur asta :) Ce naiba am să mă fac eu atunci când am să mă opresc să mai cer "Kent 8"??? Numai din cauza ta :)

Cinabru said...

Bogdan Antonescu : poate scrii pe blog cum este Sweet Killarney, nu l-am incercat. Sherlock Holmes nu merita timpul si banii.

Demaio : daca te apuci de pipa - cum iti doresc - o sa uiti ca a existat vreodata Kent 8. Sper sa te apuci.

krossfire said...

Demaio : Asta voiam sa zic si eu. Eu nu fumez dar astea sunt niste recenzii de nisa super tari.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...