2 Jun 2008

Orlik – Stanwell Guarana

Marca : Stanwell Guarana
Producator : Orlik Tobacco
Tutun : Brazilian Highland Virginia, Burley, Black Cavendish
Aspect tutun : taietura marunta, panglici scurte si foarte inguste
Aroma : guarana, putina lamaie
Tarie : scazuta
WAF : mediu
Pret : 29.5 Ron / Plic 50 g
Magazin : Calea Victoriei 222

Dupa Skandinavik Vanilla si inca o cutie de Sunday’s Fantasy, venise momentul unei schimbari. Tot un tutun aromatic, dar ceva nou. Ceva nu foarte puternic, potrivit pentru vara, si eventual cu o aroma exotica. Dupa mai multe cautari, am ales Stanwell Guarana. La a treia pipa imi dau seama ca a fost o alegere inspirata.

Odata deschis plicul, aroma este foarte puternica si exotica. Guarana. Un amestec de fructe, putina lamaie si aparent un strop de alcool. Trei feluri de tutun, Virginia si mai ales Burley amestecandu-se cu foarte putin Black Cavendish (nu strica sa fie mai mult). Nu foarte umed, spre deosebire de alte aromatice, dupa 30 de minute a fost tocmai bine uscat pentru o fumata. Datorita taieturii se pune usor in pipa, aerisit, chiar daca dupa uscare se umfla ceva mai mult. Se aprinde usor si arde surprinzator de lent, uniform, fara a necesita reaprinderi dese. Nu se infierbanta atat de mult ca alte aromatice si se fumeaza nesperat de uscat, dar poate intepa daca este fumat prea repede.

Aroma initiala este fructata, foarte intensa, dulce-acrisoara, de la guarana, tutunul simtindu-se in fundal. Un miros specific, din cate am citit (nu auzisem pana acum de guarana, si nici nu am gasit guarana “natur”). Dupa prima treime a bolului aroma exotica se disipeaza aproape complet, fiind inlocuita de gustul de Burley, cu aroma sa de nuca, si un strop de Cavendish. Un fum surprinzator de racoritor in prima parte, dens si placut mai tarziu. Are destula nicotina pentru un aromatic, chiar daca pare un tutun usor. La final raman mici bucatele de tutun si un scrum negru-cenusiu.

Un tutun care m-a surprins placut. Alte retete cu Burley nu mi-au placut, dar de aceasta data amestecul dintre exotic si Burley este unul foarte reusit. Se fumeaza bine, usor si placut. Alte varietati cu arome de fructe, precum Exclusiv Wild Mango, sunt net inferioare. Pretul este accesibil. Este primul Stanwell incercat, cu siguranta ca nu va fi si ultimul. Recomandat tuturor celor care vor ceva exotic, dar in egala masura un tutun aromatic si bun. Potrivit si pentru un incepator. Imi place ca Orlik ofera ceva inedit.


Foto : http://www.tabachok.ru

12 comments:

mrg said...

O recenzie frumoasa si completa, marca "Cinabru". Dupa ce o citesti greu te poti abtine sa nu dai o fuga la magazin sa iei un pac de tabac ca sa il gusti. La cat mai multe tutunuri fumate, ca sa citim mai multe review-uri!

Cinabru said...

Mrg, multumesc frumos pentru aprecieri. Incerc sa le fac cat mai putin seci, chit ca asta inseamna reclama la tutun. Sau poate tocmai de asta... Timp si bani sa fie, ca pofta de pipa este.

dede's said...

Tutunul dauneaza grav sanatatii. Dar cate o pipa, de pofta, nu cred ca omoara pe nimeni.

Cinabru said...

Dedes, stii cum este, who wants to leave forever... Oricum voi muri de cancer. Probabil complicat cu o frumoasa criza cardiaca. Asa ca nu ma mai agit. Si incerc sa indesesc pipele.

mrg said...

Cinabru, asta-i pesimism, ba chiar fatalism de-a dreptul! E adevarat - tutunul dauneaza grav sanatatii. Ca si: consumul de alcool, sporturile extreme, munca in exces (karoshi parca-i zice) etc. Dar asta tine de optiunea fiecaruia! Si cum era vb ceea - tot ce-i bun e ilegal, imoral sau ingrasa? Tutunul in zona.ro e inca in stadiul de suportat, dar se prevede ca, urmand "standardele internationale de civilizatie" (no comment), va deveni din ce in ce mai... ilegal.
In atari conditii, ma pregatesc sufleteste pt a fi etichetat drept ilegalist imoral...

Cinabru said...

Si eu, si eu. Pentru contrabanda cu tutun, sunt gata. Serios vorbind, nu e neaparat fatalism sau pesimism, e statistica si predispozitie genetica. Numai ca pana acolo mai e mult de tot.
In definitiv, incepem sa punem tutun prin curti, balcoane, pe acoperis sau pe pervaz. Plantatii ilegale, retete secrete, intalniri conspirative. Totul pentru dulceata aspra a unei pipe, in acel moment perfect.

turnavitu said...

Offtopic : A aparut Glamorama de Bret Easton Ellis.

Cinabru said...

Si ce bun offtopic, multumesc mult, Turnavitu. Se contureaza o comanda tot mai mare de la Polirom. Posibil sa astept pana apare si Musil, sa iau totul deodata.

garleanu said...

"dupa 30 de minute a fost tocmai bine uscat pentru o fumata", adica ai desfacut pachetul, ai intins tutunul si l-ai lasat doar jumatate de ora?
Pentru ca le las cam 12 ore. (iar pachetul de Guarana l-am scapat si mai mult, si s-a uscat rau de tot. Probabil e asta, nemaiavand multa aroma)

Cinabru said...

Garleanu : culmea e ca de data asta am stat cu ceasul langa mine, si chiar n-am depasit 30 de minute. Pe urma mi s-a parut perfect. Si la mine s-a uscat destul de tare in cateva zile, dar mi-a placut si asa, chit ca aroma de guarana disparuse.

adi gârleanu said...

Eu le uscam cam 12 ore. Dar acum mi se pare cam mult (e si mult mai cald afara, si prin urmare in camera).

Cu Guarana asta...mie imi plac tutunurile aromate. Foarte aromate. De fapt, din tot ce am incercat pana acum (cam 6 tipuri de tutun), imi place foarte tare, Stanwell Melange-ul. La nebunie chiar.
Gurana, am incercat sa-l mai hidratez cu apa plata cu lamaie. Nu prea a avut efect(la gust adica.)

Anyway...poate ajung si eu vinerea asta la intalnire si mai vorbim.

Cinabru said...

Lol, pe mine tocmai Stanwell Melange m-a dezamagit si mi-a placut mult, mult mai mult Guarana. Dintre aromaticele de pana acum cel mai mult mi-au placut Sunday's Fantasy si Skandinavik Vanilla. Nu cred ca voi ajunge la intalniri in urmatoarea perioada, sunt full, dar ramane sa vorbim online.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...