11 Jan 2009

Peterson – University Flake

Marca : University Flake
Producator
: Peterson
Tutun
: Burley, Virginia
Aspect tutun
: flake
Aroma
: tutun natural, tare, foarte putin aroma fructata
Tarie
: ridicata
WAF
: scazut
Prezentare
: cutie metalica 50 g
Pret
: 39.50 Ron

Prima data cand incerc un flake. Am vrut sa imi iau un aromatic, tot un Peterson, dar pana la urma m-am decis sa iau o cutie de University Flake. Primele impresii : cutia este mai mica decat o cutie obisnuita de 50 de grame, patrata, mai compacta, si de aceea poate pare mai grea. Eticheta albastru inchis, cu sigla Peterson, flake-uri asezate unul langa altul sunt invelite intr-un ambalaj auriu, sigilat. Simplu si elegant. O cutie are cam 20 de flake-uri (nu mi-a venit ideea sa le numar la desigilare), de 2 x 7.5 cm (plus ceva maruntis). Putin umede la deschidere, amestec de tutun cafeniu inchis si foarte putin galben deschis, bine presat, aroma de tutun natural si o idee de fructe de padure, aproape insesizabila.

Am gasit aici detalii si un filmulet despre cum se fumeaza flake-ul, am incercat prima si a doua varianta, adica flake impaturit si faramitat. Cea de a doua mi s-a parut mult mai usoara, pipata a decurs bine, tutunul s-a aprins repede si a ars constant, cu 2-3 reaprinderi, pret de mai bine de o ora. Prima, flake-ul impaturit (Mac Baren), s-a dovedit mai dificila, dar mai interesanta. Se aprinde mai greu, de fiecare data are nevoie de mai multe reaprinderi, dar cand a pornit – o pipata de cel putin o ora. Si aroma mi s-a parut mai intensa. De fiecare data am lasat flake-ul la uscat macar cateva ore.

Peterson University Flake se fumeaza rece, uscat si bine, fara sa intepe la limba. Pipa se poate incinge spre final, dar dupa atata timp mi se pare firesc. Oricum, de fiecare data am fumat un flake (niciodata mai mult de unul) in reprize, pentru ca nivelul nicotinei este foarte ridicat. Cel putin pentru mine. La inceput m-a ametit putin, fumat cu pauze se tolereaza mai usor. Aroma initiala este de tutun natural, Virginia intens, cu o umbra de fructe de padure acrisoare, pentru ca dupa prima treime fumul sa devina mai dens, mai tare, Virginia cu putin Burley si ceva aparte. La final gustul de Burley este puternic si acopera totul, fumul este mult mai amar si mai greu. Scrumul este de culoare intunecata si fin.

Concluzii : din cate stiu, singurul flake disponibil pe piata romaneasca. Un tutun care m-a surprins placut, chiar daca mai imi trebuie ceva experienta pentru a-l descoperi cu totul. Clar inca nu l-am gustat si priceput cu totul. M-a facut insa sa nu mai fiu prea atras de aromatice si sa incep sa descopar si alte mixturi. Mai mult decat recomandat, fie doar ca incercare. Multa nicotina, un gust echilibrat si bun.

Foto : http://www.dymky-online.cz.
Din pacate nu am gasit una mai buna si nici nu am avut aparat.

9 comments:

Humidor said...

University Flake este in tutun bun precum majoritatea celor de la Peterson. Nu am cumparat inca o cutie dar am tot incercat la intalnirile Pipa club Bucuresti.

Intradevar, flake-ul impaturit se aprinde mai greu dar dupa ce s-a pornit iti ofera o ora si mai bine de placere. Flakeul, chiar daca este mai compact dupa aprindere explodeaza si prin faptul ca firele sunt lipite, jarul se propaga mai bine astfel incat nu mai este necesara reaprinderea.

Nu recomand sa il fumezi dintr-o pipa in care ai fumat aromate - influenteaza gustul.

Cred ca pipa ta Danske sablata este excelenta pentru acest tutun deoarece pipele sablate fumeaza mai rece :)

Pe cand un Old Dublin?

Cinabru said...

Humidor : pentru mine a fost un soc foarte placut. Dupa aceea am primit de la Mrg mai multe mostre de latakii si virginii, si imi dau seama ca voi mai avea foarte, foarte multe de invatat.

Stiam ca trebuie sa nu le amestec, s-ar putea chiar de pe blogul tau, asa ca Danske-ul se distreaza doar cu flake si latakii. Aromaticele, putine cate sunt, au ramas pentru pipa veche, pana imi iau una speciala.

Peterson University Flake mi se pare extraordinar, dar clar inca nu i-am descoperit tot farmecul. Old Dublin as vrea sa iau cat de curand, dar mai intai posibil sa ma bag la comanda din februarie de la club. Pentru un Erinmore Balkam Mixture (tot din cauza lui Mrg).

Humidor said...

Urmatoarea comanda este luna asta pe 22 daca te intereseaza. Multi au comandat pipe si avem transport gratuit iar livrarea ajunge clar in februarie...

Cinabru said...

Stiu, dar din pacate criza financiara si-a aratat coltii taiosi. Astept un pachet de carti de la Tamada si asta mi-a cam terminat finantele. Data viitoare... :)

Andi said...

Ce arome incantatoare vin dinspre blogul tau, Cinabru!!!

Multam

Cinabru said...

Andi : multumesc pentru compliment. Petersonu' asta e ceva deosebit, chiar daca aroma ar parea prea aspra si prea simpla celor care vor un miros mai intens si mai parfumat.

Mircea Popescu said...

Ia uite ce interesant, exista un blog serios dedicat pipei. Bravo oameni buni.

Cinabru said...

Mircea Popescu : multumim. In partea dreapta, la blogroll, sunt mult mai multe, facute de fumatori mult mai experimentati. E o pasiune la care nu cred ca poti renunta vreodata.

Atreides said...

M-am inspirat de aici si nu am fost dezamagit. Dupa o experienta trista cu Balkan Mixture, acest Univesity flake a fost o surpriza placuta. Foarte. Am sa-l savurez mult timp alternat cu locomotiva din Irish flake.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...