4 Jan 2009

Tara, Legiunea, Capitanul. Miscarea Legionara in documente de istorie orala

Timp de 10 ani mai multi cercetatori de la Centrul de istorie orala al Societatii Romane de Radiodifuziune (centru de care am aflat abia acum) au participat la un proiect dificil si delicat : realizarea unor interviuri ample cu unii dintre membrii supravietuitori ai Miscarii Legionare. Inceput in 1993, anul in care Horia Sima murea lasand Legiunea fara un alt lider, a fost un proiect lipsit de mediatizarea meritata. Din pacate. Printre numele alese de istorici s-au numarat Mircea Nicolau, Serban Milcoveanu, Dumitru Groza, Ana Maria Marin, Nae Tudorica, Nicolae Cracea, Ion Gavrila Ogoranu, Traian Popescu, Ovidiu Gaina, Alexandru Serafim, Filon Verca. Cei mai multi dintre ei nu mai sunt astazi in viata. Si cu siguranta ca numele nu suna familiar decat celor chiar pasionati de subiect.
Fragmente din aceste interviuri alcatuiesc volumul “Tara, Legiunea, Capitanul…” aparut recent la Humanitas (unde s-a reeditat si cea mai buna istorie a ML, lucrarea lui Armin Heinen). Se pare ca subiectul inca intereseaza. Si vinde. Selectia, suficienta pentru cei care vor sa afle cate ceva despre legionari, ofera informatii despre Fratiile de Cruce, Statul National-Legionar, congresele studentesti, Echipa Mortii, perioada primului exil in Germania, inceputurile rezistentei anti-comuniste, atentatele savarsite de legionari si represiunile autoritatilor impotriva lor. Dar si informatii interesante despre viata cotidiana a legionarilor, taberele de munca, comertul legionar, campaniile electorale, personalitatile Miscarii, momente dramatice, etc. Peste toate, in majoritatea interviurilor alese, se suprapune imaginea dominanta a Capitanului, Corneliu Zelea Codreanu, inca privit de toti legionarii ca liderul venerat, in timp ce succesorul sau, Horia Sima, este departe de a primi acelasi tratament.
Miscarea Legionara, subiect tratat cu voracitate la inceputul anilor 90 de presa de tot felul, tocmai pentru ca fusese o tema tabu pret de decenii, ramane o tema de cercetare in egala masura fascinanta si dificila. Fascinanta, pentru ca este greu de inteles astazi ce si cum s-a intamplat in perioada interbelica si in anii razboiului cu majoritatea tineretului roman (si nu numai). Cum de tineri intelectuali de prestigiu (dar nu numai) s-au dedicat cu fanatism unui Capitan si au ajuns sa fie adesea ucisi sau alungati in exil in numele unui ideal ce imbina antisemitismul si ortodoxia, caritatea si violenta, cultul muncii, eroismul si sacrificiul de sine cu atacurile virulente, nu o singura data fizice, la adresa adversarilor. Dificila, pentru ca sensibilitatile, lipsa unor documente esentiale, preconceptiile din ambele tabere si tendintele de diabolizare si angelizare s-au pastrat, chiar si in randul cercetatorilor mai tineri. Pana nu demult, cea mai des intalnita viziune era cea acuzatoare, diabolizanta, fortand adesea evidentele istorice pentru a ajunge la concluzii cel putin hilare din punct de vedere logic. Si in loc de a prezenta legionarismul asa cum a fost de fapt, cu dramele si greselile sale (nu putine la numar) se ajungea la un nou discurs de desfiintare si falsificare. Ignorand adesea contributiile istoricilor straini, paradoxal sau nu mai obiectivi si mai buni cunoscatori ai fenomenului.
Volumul “Tara, Legiunea, Capitanul…” isi propune insa o alta abordare, oferind informatii din exterior. Greu accesibile astazi, pentru ca titlurile din literatura legionara (pentru a nu mai vorbi de arhive sau presa interbelica) se gasesc foarte greu, iar subiectul nu este tocmai unul pasionant pentru oricine. Aici insa legionari importanti sau din esalonul secund ofera informatii putin cunoscute in afara gruparii, in peste 92 de interviuri, aranjate pe capitole tematice, fiind in acelasi timp un exemplu de manual pentru “istoria orala” dar si o imagine inedita a Miscarii Legionare vazuta de veteranii sai, la mai bine de jumatate de secol de la sfarsitul efemerului stat national-legionar. Fara a fi evaluate, judecate sau prezentate in vreun fel. Materialul brut. Cateva teme si momente importante din istoria ML, unele putin cunoscute, asa cum au fost traite de principalii actori. ML din interior. Este pasionant  Ceva similar a fost volumul “Miscarea Legionara intre adevar si mistificare”, un dialog intre Liviu Valenas si Mircea Dumitriu, atunci unul dintre liderii Miscarii Legionare, aflata intr-o perpetua reorganizare. Volum interesant pentru prezentarea Legiunii post-decembriste, dar fatalmente marcat si el de un discurs cu accente puternice de hagiografie, trecand anumite lucruri sub tacere sau prezentand versiuni mult “edulcorate”. In timp ce de aceasta data multe secrete sunt scoase la iveala.  
E pasionant sa vezi cum in interviuri versiuni “oficializate” in presa si literatura legionara pret de decenii sunt rasturnate chiar de martorii vremii. Cel mai bun exemplu ar fi masacrul de la Jilava, din 26-27 noiembrie 1940, cand peste 60 de fosti politicieni si militari, implicati in represiunile anti-legionare, au fost asasinati de mai multe echipe legionare, chiar in incinta inchisorii. Multi ani, versiunea “simista” era ca legionarii care ii deshumau pe Codreanu, Decemviri si Nicadori nu si-au mai putut stapani furia si intr-o singura noapte i-au executat pe cei implicati in asasinate, detinuti atunci la Jilava. Un act spontan de pedepsire. De fapt, dupa cum recunosc in interviuri legionari ca Dumitru Grozea sau Serban Milcoveanu, totul a fost minutios planificat, de teama ca cei vinovati de represiunea anti-legionara ar putea scapa.  Si nu este singura dezvaluire, la fel de interesante sunt si relatarile privind al doilea exil din Germania, dupa “rebeliunea legionara” (prezentata in continuare ca o lovitura de stat data de Antonescu). Sau detaliile putin cunoscute despre ascensiunea lui Sima la conducerea Miscarii si lupta dintre diversele factiuni. Viata din Fratiile de Cruce sau din studentimea legionara, viata de cuib, lupta electorala, lupta anti-comunista. Ori asasinarea lui Nicolae Iorga, atentatul care practic a ingropat Legiunea, veteranii insistand ca a fost o initiativa dementa a ucigasilor, fara asentimentul conducerii. Relatia cu Germania nazista, inca o controversa in istoria Legiunii, este narata aici cu alte detalii surprinzatoare, multe dintre ele inedite.
In egala masura elemente si momente-cheie din istoria legionara sunt prezentate adesea eufemistic, trecute cu vederea, ignorate sau prezentate distorsionat. Antisemitismul, principala acuzatie adusa legionarilor si un element central al doctrinei Miscarii, este ignorat de veterani sau considerat un element minor, un detaliu, simpla exagerare, o reactie fireasca la prezenta evreilor. Rebeliunea ramane in versiunea legionara o lovitura de stat data de Antonescu, avand sprijin german, desi lucrurile sunt mult mai complexe.  Daca majoritatea erorilor si asasinatelor de dupa asasinarea lui Codreanu sunt trecute in contul taberei simiste si mai ales a lui Sima, este vizibila tentatia de a prezenta Legiunea intr-o versiune “aurita”, pozitiva, eroica. Desi sunt si voci care il prezinta pe controversatul Sima ca succesorul de drept al Capitanului venerat.
O carte interesanta, un volum care se citeste usor, dar greu de apreciat si inteles cu adevarat de cei care nu stiu mai nimic despre Miscarea Legionara, mai ales despre perioada Horia Sima si exil. Categoric nu este o lucrare de introducere in subiect sau o istorie obiectiva si suficienta. Ofera insa ceea ce era necesar pentru echilibru : o alta viziune asupra evenimentelor. Poate nu neaparat cea corecta sau general acceptata, dar mai mult decat utila cercetatorului si cititorului interesat. Sigur ca ar fi fost bine ca volumul sa fie mai consistent, dar selectia mi se pare suficienta si definitorie. O aparitie care m-a surprins placut si pe care o recomand.

16 comments:

alk said...

Dar de "atacul legionar din 13 iunie 1990 asupra unor institutii de stat" exista ceva marturii orale? :D

DeMaio said...

Ah, ah, ah, ce subiecte avem :)) Tare mi-e că dacă mă uit mâine pe aici observ că avem o frumuseţe de discuţie :))

tyler durden said...

Pot sa spun ca am citit aproape totul scris despre ML, iar cartea lui Armin Heinen mi s epare ca are o gramada de idiotzenii in ea. Cea mai de bun simt lucrare despre Ml mi se pare. Grigore Traian Pop - idealul izbavirii si realitatea dezastrului.
Cartea aceea pentru unul intoxicat cu toate tampeniile de pe lume il face sa gandeasca si sa isi puna intrebari

tyler durden said...

" Ca orice teroristi, legionarii au adoptat filozofia bombei pt a zgudui sufletul multimilor" - Armin Heinen. Asta e carte buna? Tot e bine ca nu ai recomadat Fatu si Spalatelu

Cinabru said...

Alk : exista, dar nu in volumul asta. Sursa de prima mana e Iliescu I-ul (si ultimul) Prinzatorul de Banuti si Oua.

DeMaio : stai ca deja incepe. Astept si tabara opusa :)

Tyler Durden : ouch. Domnule, ma miram sa nu reactionezi. Pop a luat si el mult de la Heinen si Veiga. Pentru perioada in care a fost scrisa si pentru "sprijinul" oferit de statul roman, Heinen a scris o carte mare. Si n-o spun io, e recunoscuta drept cea mai buna istorie a ML. Mie mi-a placut cel mai mult, sincer sa fiu. Pop are momente cand e prea prins de subiect.

Asta e parerea omului, are si argumente, desi tin minte ca insista pe ideea Sima - teroristul, omul bombelor si atentatelor. Insista cam mult de la un punct incolo.

Fatu si Spalatelu is la categoria "fantasy / umor", cand s-o inaugura.

tyler durden said...

Apropo tot desteptu de Heinen spune ca d efapt CZC s-a despartit de AC Cuza nu datorita diferentelor doctrinare ci pt ca baiatul lui avea o relatie cu sora Capitanului etc. Pe asta de unde o stia din Cancan sau Libertatea?
P.s. - vreau sa vina antifascistii, Radu Florian ceva

Cinabru said...

Tyler : asta sigur era in Fatu, nu mai stiu de Heinen. Daca zici tu ca este, asa o fi. Radu Florian nu mai vine, ca si-a luat deja bataie de la niste baieti buni. Si s-a calmat rau de tot.

alk said...

Cinabrel, sper ca data viitoare Iliescu sa "prinda" niste banuti pe piept.

Cinabru said...

Alk : clar mergem la paranghelie cand o fi. Da parca se puneau pe ochi, din ce stiu io.

Blogescu said...

Faci o recenzie unei carti, te asezi cu abilitate pe un subiect mare si astepti comentarii. Dar tu ce crezi ? Care e parerea ta vizavi de respectivul fenomen ?

Cinabru said...

Blogescu : o intrebare la care mi-e greu sa raspund intr-un comment. Cred ca ML a fost prezentata deformat, atat negativ cat si pozitiv. Cred ca a fost o utopie cu multe principii si realizari meritorii, dar si cu numeroase greseli si crime care au fragmentat-o si distrus-o in final. Vezi si esecul vremelnicului regim national-legionar. A fost diabolizata, iar imaginea construita de propaganda comunista este cea care a ramas in mentalul colectiv. Din pacate. Nu ca imaginea idealizata ar fi cea corecta. Cred ca a strans in randurile ei personalitati admirabile, din multe puncte de vedere, dar si personaje cel putin controversate. Si, mai ales, cred ca fenomenul legionar nu va fi inteles cu adevarat inca mult timp, din cauza sensibilitatilor din ambele tabere.

Voi incerca pe viitor sa raspund mai pe larg intr-un post. Nu stiu cand si cum.

Blogescu said...

S-a scris o teribilă literatură care încearcă să justifice prezenţa acelor personalităţi. Cam peste tot aceeaşi poveste: fie au fost inşelaţi, fie nu şi-au dat seama, fie erau prea tineri şi necopţi.
Am citit recent o carte care contrapunea spiritul fin al unui celebru filosof cu Legiunea, izvorâtă după el din frustrările moldovenilor ajunşi la prima generaţie de încălţaţi şi purtaţi prin universitate. Vorba ta, e mult de spus şi nu prea încape într-un comment. Mi-am făcut şi eu aceeaşi promisiune de a scrie ceva pe subiect.

Ovoar !

Alexandru said...

va recomad site-ul
literaturasidetentie.ro; au facut si greseli dar toate pacatele si le-au spalat in inchisoare; "Sfintii Inchisorilor" au fost legionari sau frati de cruce; Nicolae Steinhardt(evreu convertit la ortodoxie si botezat in inchisoare) spune in Jurnalul Fericirii ca erau cei mai cinstiti si saritori dintre cei intemnitati;Valeriu Gafencu "Sfantul Inchisorilor" s-a sacrificat pe sine pt. a-l salva de la moarte pe pastorul evreu protestant Richard Wumbrand ; ML a fost un fenomen unic in istoria Romaniei; o miscare de patrioti cum Romania n-a avut si nu stiu daca va mai avea vreodata; pacat ca printre romani au fost dintotdeauna si multe iude si cozi de topor gata sa-si vanda tara pe nimic!

Cinabru said...

Alexandru : acum nici sfinti nu au fost, dar multi dintre ei au platit atasamentul pentru legionari mult prea scump. Oricum, astazi o revenire, sub orice forma, a Miscarii Legionare, este imposibila.

Alex said...

Daca vreti sa aflati adevarul despre ML cititi din minim 2 surse diferite si in principal cititi ceva de CZC.
ALK:informeaza-te dracu inainte sa vorbesti, ai grija ce iti iesie pe gura.
Ati auzit de Noua Dreapta ?
Sunt o miscare crestina foarte calumea care chiar s-au implicat in mai toate locurile posibile.
Nouadreapta.org

Cinabru said...

Alex : 1 - nu ai inteles ca ce spuneai alk a fost doar o gluma. Asa ca te rog sa te abtii.

2. crede-ma, stiu despre ML suficient de mult ca sa imi permit sa discut subiectul. Si nu la nivel de doua surse minim, ci mai mult. Fie ca este vorba de presa, literatura legionara, studii pe subiect sau documente.

3. Nu ma intereseaza activitatile Noii Drepte. Din mai multe motive.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...