7 May 2009

Intrebari beletristice – de la Tomata cu scufita

Tomata cu scufita (la multi ani din nou pentru cei doi ani de blogging) are obiceiul fain de a-mi trimite periodic o leapsa care imi place. Multumesc mult.


1) Ce autor apare cel mai des la tine în bibliotecã?

Greu de spus, catalogul nu e mai la zi si trebuie sa il trec din Excel in alt soft. Top 3 conform listei actuale in Excel : Noica (20), Balzac (19 titluri), Cioran (18). Lol, e prima data cand ma uit la asta, habar nu aveam.

2) Din ce carte ai mai multe exemplare?

13 editii din poeziile lui Bacovia, inclusiv editia Ancora din 1929 si Poezii din 1957.

3) De ce personaj de ficţiune eşti sau ai fost amorezată în secret?

Hm, singurul personal ar fi Craiasa Copila din Povestea fara sfarsit. Dar spre ca mi-a trecut. Si a mai fost Wonder Girl din prima serie Teen Titans, cand eram puber, dar cum sunt benzi desenate nu se pune.

4) Ce carte ai citit cel mai des?

Vlad Musatescu – Extravagantul Conan Doi. Nu ma pot plictisi de ea de aproape 20 de ani.

5) Care era cartea ta preferată la 10 ani?

Mircea Santimbreanu – Recreatia mare. Tin minte ca o reciteam tot timpul. Editia mare, galbena, cu ilustratii. Am recitit-o recent si nu inteleg de ce imi placea. Mister.

6) Care a fost cea mai proastă carte citită anul trecut?

Am avut noroc sa nu nimeresc multe carti proaste, dar cea mai proasta in 2008 ramane Ryu Murakami – Ecstasy. Trebuie sa mai fi fost si altele, dar asta a luat locul I.

7) Care a fost cea mai bună carte citită anul trecut?

Alasdair Gray – Lanark.

8) Dacă ar trebui să obligi pe cineva să citească o carte, care ar fi aceea?

Elias Canetti – Orbirea.

9) Cine crezi că ar trebui să câştige premiul Nobel pentru literatură?

Cartarescu, dar nu cred ca se va intampla. Din cei cu sanse – Philip Roth sau Milan Kundera.

10) Ce carte ti-ar plăcea să vezi ecranizată?

Alasdair Gray – Lanark. Sunt curios cine ar avea curajul asta dement. Pe locul doi ar veni Sam Savage – Firmin, mi-a placut prea mult.

11) Descrie visul cel mai straniu care să fi inclus un scriitor, o carte, sau un personaj literar?

Hehe, am scris aici. Au fost mai multe, dar asta e recent.

12) Care e cartea cea mai puţin cultă pe care ai citit-o ca adult?

Cartile Warcraft aparute la noi, trei parca erau. Mda, vechile iubiri nu mor niciodata cu adevarat.

13) Care e cartea cea mai dificilă pe care citit-o?

Thomas Mann – Doctor Faustus. Nu cred ca voi mai avea curajul sa o recitesc. Cel putin nu prea curand, si nu pot spune ca am inteles-o prea bine.

14) Preferi autorii francezi său ruşi?

Breaking my balls here... Rusi.

15) Shakespeare, Milton, sau Chaucer?

In perioada asta Milton. Am gasit in sfarsit un volum de Complete Works.

16) Ce te deranjează cel mai mult în activitatea lecturii?

Oamenii din jur, pana reusesc sa-i trec mental pe mute.

17) Care e romanul tău favorit?

Azi aleg Vladimir Nabokov - Lolita. Oldies but goldies.

18) Joci ceva?

Diablo 2, Colonisation, Jagged Alliance 2, Baldur’s Gate 2, Fallout 2, seria Hunting Unlimited, Rollercoaster Tycoon. Uneori un pic the Magic the Gathering. Si mai sunt...

19)Povestiri scurte, schiţe?

Caragiale, Gogol, Maupassant, Carver, Bukowski, Jaroslav Hasek, Borges.

20) Non-ficţiune?

Lucian Boia, Fernand Braudel, Steinhardt.

21) Scriitorul favorit?

Sunt in perioada HP Lovecraft, peste o saptamana/luna foarte posibil se va schimba.

22) Ce scriitor crezi că este supraevaluat?

J. M. G. Le Clezio

23) Ce carte ţi-ai lua pe o insulă pustie?

1001 de nopti, editia Burton in 16 volume :) Dar tradusa, sa-mi fie mai usor de citit decat in engleza.

24) Şi…acum ce citeşti?

Lovecraft – The Whisperer in Darkness, Alexandrian – Istoria filozofiei oculte si Charles Bukowski – Ham on Rye. Mereu am facut asa, cand te plictisesti sau te impotmolesti treci la alta carte si schimbi ritmul, stilul, atmosfera, povestea. Dupa care te intorci. Alternezi.


Sunt curios ce ar raspunde toti cei din blogroll, dar fiti mizericordiosi, mi-e atat de lene sa pun muuulte linkuri. Asa ca va rog, nu va sfiiti. Abia astept sa va citesc.

Nota : acum imi dau seama ca am gasit suficiente bloguri foarte bune cat sa am un blogroll kilometric. Si sper sa mai gasesc.

22 comments:

Laviniars said...

Uite de la tine am preluat chestia asta de care zici la nr.24... la ceva timp dupa ce nu am mai fost colegi, am inceput si eu sa citesc mai multe carti deodata pt ca mi s-a parut o idee interesanta. Si s-a dovedit a fi o practica tare faina. Am mereu langa pat o carte care merge citita numai in conditii speciale, alta care poate fi citita oriunde si oricum, alta care ma intereseaza direct (hobby, profesie, etc) si uneori si una pe care o citesc din curiozitate. Culmea, cand am chef de o carte si e ratacita pe undeva, nu pot citi altceva, desi am vreo 3-4 incepute :)))

Tomata cu scufita said...

Hehe, stiam ca o sa iti placa si nu te uit eu la nici o leapsa literara. Ar fi culmea. ;))

Sa stii ca l-am uitat pe Balzac... am si eu vreo 5 romane de el, da' cum nu stau in biblioteca, ci in noptierele alor mei... mi-au scapat la numaratoare. Oricum biblioteca mea e modesta rau.

Adina said...

Daca iti trebuie un soft OK pt inventariat biblioteca iti pot recomanda Tellico (http://periapsis.org/tellico/). E doar pt linux, dar merge de instalat in masina virtuala si stie sa exporte inventarul in tot felul de formate.

Musatescu citesc si eu si acum, desi mai mult imi plac Aventurile aproximative. Si Recreatia mare am cautat-o nu stiu cati ani, nu mai stiam cum se cheama si de cine e scrisa, doar ca e galbena si mare si cu poze. Pana la urma am gasit-o, dar parca nu mai e cum era...

Despre jocuri: ce clasa iti place cel mai mult la Diablo 2? Mie amazoanele, si-anume alea pe spear, the fun never ends.

Arana said...

Am sa preiau si eu leapsa, cum fac mereu. Stiu ca nu sunt o scriitoare constanta pe blog, dar cand vad ceva despre carti, parca ma luminez putin. Asa ca, multumesc :)

Cinabru said...

Laviniars : a trecut ceva vreme de cand eram colegi :) Eu asa m-am obisnuit, si mi-e mai bine. Chestia cu obsesia pentru o anume carte o am si eu, si atunci ma apuc sa caut, sa rascolesc, sa scot. Pana gasesc.

Tomata : mersi mult inca o data. Balzac sa citesti neaparat, o sa-ti placa (sper). Pai muta-le de la ai tai la tine in biblioteca.

Adino : of, deja m-ai pierdut cu linux si masinarii virtuale. O sa incerc prin weekend, sa vad daca nu-mi prind urechile.
Musatescu e genial, nu pot sa ma satur. Am editiile vechi, nu cele Adevarul, si deja s-au cam zdrentuit. Recreatia Mare s-a reeditat relativ recent, parca la Corint (daca nu ma insel) si n-a mai avut deloc farmec. Eram si io mic, ce sa spun.

Diablo 2 :) Chit ca sunt doar amator, joc fie cu Asasina, fie cu Druidul pe elementale. Nici Necromantul nu e rau, dar cam dificil.

Cinabru said...

Arana : ma bucur si abia astept sa citesc la tine raspunsurile, e o leapsa frumoasa. Scrii mai rar, dar imi place mereu ce citesc. Asta conteaza pana la urma.

Adina said...

@Cinabru - nu-i atat de complicat cum pare :)

Recreatia mare si cartile lui Musatescu le citeam la bunici, in vacantele de vara. Pe prima am cumparat-o anul trecut de la Corint, nu stiu ce-au facut bunicii cu editia veche. Si de Musatescu am adunat de prin anticariate tot ce-am gasit, n-am inca colectia completa. Alea de la Adevarul mi s-au parut scumpe rau.

Despre Diablo - si cu asasina am mai jucat, e rea-rea. Cu necralaul nu-mi prea place. Si cu druidul mi-am prins urechile :)

Tomata cu scufita said...

Am citit de Balzac doar Pere Goriot si Caterina de Medici. Mai am Eugenie Grandet, Iluzii pierdute, Muza departamentului si Beatrix sau (Beatrice). :D Urmeaza sa le citesc si pe alea.

Nu prea pot sa le mut la mine ca locul mic. Oricum va trebui sa le iau in custodie ca taica-miu planuieste sa-si redecoreze dormitorul si sa mai scape de mobila. :D

DiAnais said...

Ia te uita, si eu tot pe Ryu Murakami l-am pus la intrebarea 6. :)

krossfire said...

Mi-ai amintit de Musatescu. Avea el o carte pe care si eu o reciteam constant in copilarie ''Unchiul Andi detectivul si nepotii sai ostrogotii''. Mi s-a parut atat de cursiv si de inteligent scrisa (desi subiectul in sine era trivial iar targetul nu era foarte larg) incat si acum ma intreb de ce un teleovelist de talia lui Ionel Teodoreanu exista in materia obligatorie si un maestru al naratiunii precum Musatescu e mort si ingropat artistic.

Cinabru said...

Adina : si eu tot din anticariate, inca nu am gasit tot. Stiu ca la un moment dat gasisem editia princeps din Magdalena si Tartoi, la vreo doua milioane, dar fireste ca n-am luat-o. Desi ma tenta. Recreatia Mare am primit-o ca premiu cand am terminat clasa a IV-a :)

Tomata : pai ai inceput cu ce e bun, Pere Goriot e splendida. Cand ai timp, sa le citesti si pe celelalte. E, mai muti, mai pastrezi, mai nu dai inapoi.

DiAnais : am vazut, am citit si la tine raspunsurile. Ne strangem incet-incet. Desi stiu pe cineva care a fost incantat de carte.

Krossfire : am gasit-o anii trecuti la anticariat, am luat-o din nou. Nu stiu, pe Teodoreanu nu l-as mai putea citi nici platit foarte bine, era si el un don juan repetitiv cu succes la pustoaice de liceu. Un fel de Stefan Banica Jr al literaturii interbelice. :)

Musatescu ar trebui inclus in programa scolara, dar cum e generatia mess nu stiu daca l-ar citi si gusta. Ce zici, poate iti faci timp sa raspunzi si tu la leapsa ?

Adina said...

@Cinabru - "La Medeleni" mi-a placut, am citit-o printr-a V-a. Nu-mi amintesc de don juanisme, probabil ca nu le-am bagat in seama.

2 milioane - ha! Scump, domnule, scump.

Eu ca premiu intr-a IV-a am primit ceva carte pentru prescolari, de-aia cu poze multe, am schimbat-o in aceeasi zi pe-un volum din 1001 de nopti.

color said...

1) Ce autor apare cel mai des la tine în bibliotecã?
Tolstoi

2) Din ce carte ai mai multe exemplare?
Groapa (editia princeps cu autograf + o copie de terfeleala - care-i franjuri), Madame Bovary ( un hardcover de colectie + un paperback), Cronica de familie (o copie legata si una simpla)

3) De ce personaj de ficţiune eşti sau ai fost amorezată în secret?
Daca-i secret, cum sa spun?. ...Fie... Rebecca "Becky" Thatcher (Aventurile lui Tom Sawyer)

4) Ce carte ai citit cel mai des?
Groapa.

5) Care era cartea ta preferată la 10 ani?
Nu stiu daca aveam fix 10 ani, insa cartea copilariei a fost "Calutul Cocosat".

6) Care a fost cea mai proastă carte citită anul trecut?
In general am citit/recitit scriitori morti cu operele lor bullet-proof. Oricat ma caznesc, nu cred ca am citit vreo carte proasta anul trecut.

7) Care a fost cea mai bună carte citită anul trecut?
Exceptandu-i pe cei despre care spuneam la punctul 6 si care sunt greu de pus pe topuri, "Choke" a lui Palahniuk nu mi-a displacut.

8) Dacă ar trebui să obligi pe cineva să citească o carte, care ar fi aceea?
A obliga pe cineva sa citeasca = a ii da pedeapsa. Ulysses a lui Joyce.

9) Cine crezi că ar trebui să câştige premiul Nobel pentru literatură?
Intr-adevar, Kundera poate sa fie un candidat. In rest, nu stiu. Toti cei la care ma gandesc fie au murit, fie l-au luat deja.

10) Ce carte ti-ar plăcea să vezi ecranizată?
Odata citite, cred ca niciuna. Asta nu inseamna ca nu am vazut ecranizari bune care mi-au placut.

11) Descrie visul cel mai straniu care să fi inclus un scriitor, o carte, sau un personaj literar?
Nu cred ca am visat asa ceva.

12) Care e cartea cea mai puţin cultă pe care ai citit-o ca adult?
Codu' lu' DaVinci. Fara discutie.

13) Care e cartea cea mai dificilă pe care citit-o?
J Joyce - Ulysses. N-am terminat-o. Daca o terminam nu era dificila.

14) Preferi autorii francezi său ruşi?
Rusi.

15) Shakespeare, Milton, sau Chaucer?
Chaucer

16) Ce te deranjează cel mai mult în activitatea lecturii?
Amortitul punctelor de sprijin.

17) Care e romanul tău favorit?
Romanesc - "Groapa". Universal - "Razboi si Pace"

18) Joci ceva?
Nu

19)Povestiri scurte, schiţe?
Saroyan, Hemingway, Cehov, Tolstoi, Dorothy Parker, Shirley Jackson, Caragiale.

20) Non-ficţiune?
Antony Beevor, Robert Hughes, orice-carte-despre-Goya... istorie...

21) Scriitorul favorit?
Tolstoi

22) Ce scriitor crezi că este supraevaluat?
Fiecare epoca a avut scriitorii ei supra-evaluati, cernuti de istorie. De dragul argumentului, P. Roth.

23) Ce carte ţi-ai lua pe o insulă pustie?
Encyclopedia Brittanica. Sau "Cum sa ne bronzam frumos" ?

24) Şi…acum ce citeşti?
The Rape of Nanking.

feeria said...

Nu-mi vine sa cred ca mai stie cineva de "Recreatia mare". Cred ca despre ea am scris printre primele insemnari de pe blog. Mai exact, despre cateva dintre cartile copilariei.
Eu am cautat si pana la urma am gasit editia veche, cu copertele galbene, cartonate, si desene de Iurie Darie. Mi s-a parut teribil de amuzanta cand eram mica.. Radeam cu lacrimi cand o citeam. Imi pacea si grafica.
Alta carte care m-a facut sa rad zdravan a fost Magherit. A fost prima data cand am auzit expresia "a da la gioale" si am crezut ca lesin de ras. N-am mai gasit-o.

Si io, si io jocuri pe calculator!! Mie-mi placea sa joc cu Asasina la Diablo pentru ca dadeam trapuri multe si rele cand eram in ambuscada si ieseam usor din incurcaturi. :D Mamaaa ce vremuri! Si ce vremuri cand am descoperit Diablo in retea.. A fost o perioada cand ai mei m-au considerat aproape o cauza pierduta. :D

Carti dupa jocuri n-am citit, dar am fost curioasa. Cum sunt warcrafturile?

In prezent si eu sunt prinsa de Lovecraft. Imi place! :)

La numaratoare mi-au iesit 8 Hesse si 11 Dostoievski. Ei doi conduc. Per total, biblioteca veche, sa zic asa, este cucerita, dominata si subjugata de rusi. :)))

(ma bucur cand gasesc atatea afinitati livresti cu oameni necunoscuti. Si Leapsa asta mi-a placut)

Cinabru said...

Adina : e, ma refeream mai mult la efectul pe care il avea Teodoreanu la junele de liceu in anii interbelici. Cand avea lansare, era cu chicoteli, inrosiri si chitcaieli ca in anii '90 la Michael. Si Vlad Musatescu povestea in Aventuri aproximative o intamplare de gen.

Cinabru said...

Color : multumesc pentru raspunsuri. Groapa mi-a placut si mie foarte mult, te invidiez pentru editia din colectie :) Barbu va fi avut pacatele lui, a scos si carti slabe, dar Groapa, Princepele, Saptamana nebunilor raman. Hehe, Becky, da, toti am avut si in realitate o Becky la varsta lui Tom.

N-am uitat nici Calutul Cocosat, daca nu insel o mai am pe acasa, sa verific. La Ulysses sunt si io blocat, poate mai incolo. Roth mi-a placut in mare, dar a avut si carti mai putin reusite, din cele traduse la noi.

Cinabru said...

Feeria : pai cum sa o uit, era pe atunci o carte potrivita si recomandata, ca era cu pionieri, satiriza chiulul si lenea si dadea exemple de cultura civica. Am zis ca o sa iau editia veche, daca o mai gasesc.

Da, Asasina rules, acuma ma chinui cu un necromant, dar m-am blocat la Diablo. Normal, pe Battlenet. Warcrafturile au fost lectura de vacanta, nimic mai mult.

Ma bucur mult ca iti place Lovecraft, io sunt de-a dreptul si total fascinat. Astept sa mai vina niste volume next week.

Adina said...

@Cinabru - Despre I. Teodoreanu - aaaa! :) Asa da, am inteles aiurea.

"Elevul Dima dintr-a VII-a" ti-a placut?

Daca ai trecut de Duriel cu necromantul poti trece si de Diablo.

white noise said...

am raspuns si eu la mine pe blog

krossfire said...

Problema reala cu Teodoreanu a fost ca frate-su Pastorel, mult mai inteligent si savuros (in epigrame sau articole) a fost efectiv ingropat in favoarea mai comunistului si ''acceptabilului'' sau frate.

Zmeura said...

maine raspund si eu. promit

Cinabru said...

White Noise : am citit deja, am si comentat.

Krossfire : foarte corect, pacat ca lui Pastorel i-au placut mai mult licorile decat succesele literare. Si arta gastronomica, unde era maestru. Desi poate tocmai de aici ii venea si inspiratia.

Zmeura : fain, ma bucur ca iti place ideea.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...