28 May 2009

Standul pentru 12 pipe

Ca multi altii, am inceput cu o singura pipa. O pipa veche, roasa, zgariata, cu defecte si cu un funest filtru metalic in interior (nu stiam atunci ca trebuie scos), ramasa in familie de mai bine de 10 ani. Si necuratata cam tot de atunci. O pipa no-name, dar la inceput mi s-a parut cea mai dulce si mai buna pipa din lume. E adevarat ca, printr-un noroc, am inceput cu un tutun destul de bun pentru un novice : Sunday’s Fantasy. Eram entuziasmat de el, i-am dedicat chiar o recenzie extatica, astazi nu ma mai atrage aproape deloc. Am trecut si prin alte tutunuri proaste, dar si multe exceptionale. Mai tarziu.

Dupa prima pipa, pe care o fumam de 2-3 ori pe saptamana – cu toate necazurile si neajunsurile aduse de lipsa de experienta – am ajuns la doua. Prima mea pipa noua, un Danske Club pe care il fumez chiar acum. Bun. Si ieftin. Apoi la patru. Acum am ajuns la opt. Nu sunt neaparat nume mari, cunoscute, nu valoreaza enorm, dar e colectia mea la care am ajuns sa tin, pentru ca fiecare pipa are povestea ei, gustul ei, forma ei. Chiar daca unele au nevoie de mici reparatii, iar mustiucurile sunt cam oxidate-muscate. Mai tarziu, vor veni mai multe. Si poate imi gasesc si curajul ca folosindu-mi cele doua maini semi-stangi sa incerc sa scot o pipa dintr-un kit de briar. Provocarea suprema...

Deja la opt pipe aveam nevoie de un stand. Cumparasem deja unul pentru doua pipe, in rest le tineam cum se putea, inclusiv in scrumiera design Humidor. Aveau nevoie de un stand. Un stand pentru...12 pipe. Multumesc, Mrg :) Un stand excelent, foarte bine pastrat, frumos, elegant, intr-o nuanta care se potriveste cu restul bibliotecii.


Dupa cum se vede, le-am asezat strategic, asa incat sa nu fie prea deranjant ca nu sunt suficient de multe. Cu ochi de artist amator, ajutat de sotie. Deocamdata inca mai astept sa completez spatiile goale. Pe raftul de sus sunt cele trei pe care le fumez mai des – in ordine virginii, latakii, latakii/orientale, pe raftul de jos cele fumate mai rar – de la stanga la dreapta diverse, virginie, teste, flake-uri. A opta (prima mea pipa) este pe moment internata in reparatii, speram sa fie bine sanatoasa si restaurata cat de curand. Semnele sunt bune, are tonus, fibra stabila si mai rezista macar cateva decenii.

Am schimbat tot aspectul raftului unde imi tin sculele de fumat, cand mai aduc ceva pipe/tutunuri ii voi face o fotografie de ansamblu. Ce sa spun, arata mai mult decat bine. Dar nu sunt suficiente pipe. De fapt, niciodata nu se poate spune ca sunt suficiente, nu ?

Foto : Altheate

20 comments:

Laviniars said...

Domne, povestile astea ale tale cu pipa imi plac intr-atat de mult, ca mai-mai m-as apuca si eu de indeletnicirea asta.
P.S.- de fapt am nevoie de o pasiune care sa imi ocupe timpul atat de liber :))))

Molia said...

@lavinia: Pai daca te bucura arta (am aruncat un ochi prin blogurile tale) si ai mult timp liber nimic nu se potriveste mai bine decat pipa.
@cinabru: Se umple repede raftul. Observ ca iti plac pipe drepte (sa observe si cititoarele cand vine ziua ta) si ca se contureaza de ambele parti ale acelui raft loc de alte rafturi. Multe inainte!

gingav said...

iti dai seama ce pute coltul ala?...

Molia said...

intr-o zi umeda de vara, cand intri in camera s-ar putea sa le simti mirosul, altfel, ca sa fii nefumator moralist vei fi nevoit sa iti apropii nasul la o distanta nefireasca de ele. Singurul lucru care emite miros la distanta indiferent de temperatura si umiditate este peria de pipa uitata deseori prin vreun colt al raftului. Cinabru are mare grija de pipele lui (ca altfel se va simti tras de ureche de spiritul clubului), prin urmare nu as crede ca acestea put.

Humidor said...

Ca frumos le mai zici, deja arata promitator si pipele tale au cate o istorie pe masura.

Noi succese!

Cinabru said...

Laviniars : mersi, mersi. Ar fi ceva, mai ales ca acum ai de doua ori mai mult timp liber decat inainte.

Molia : imi plac parca mai mult, dar poate si asta s-a nimerit sa gasesc pe okazii. Sper zilele urmatoare sa completez cu alte cateva achizitii.

gingav : imagineaza-ti ca nu. Daca ai grija de el si le cureti - mirosul e aproape insesizabil chiar pentru un nefumator. Tigarile si mai ales scrumul de tigara - acela e un miros neplacut.

Molia : normal, altfel sunt mustruluit. Oricum trebuie sa imi explicati clar cum imi curat si lustruiesc mustiucurile oxidate.

Humidor : multumesc frumos. Chiar daca nu se compara cu alte pipe vazute la club, e un inceput cu pasi de pitic. Incet-incet se strang mai multe.

gingav said...

hihihi, eram rautacios. am avut si eu pipa odinioara (am deflorat-o cu un "captain black" care nu cinta rau deloc!), si ce putea (da' putea!) era chestia de metal care iesea din mustiuc si se-nfigea in corpul pipei. cosul, intr-adevar, nu mirosea.

pai... la mai mare! :)

Cinabru said...

Gingav : sweet memories, nu ? Captain Black nu mi-a placut, desi a fost unul dintre primele tutunuri. Chestia aia de metal putea fi scoasa, io asa am facut la cele doua pipe care o aveau. Cine stie, daca iti mai gasesti pipa poate ne vedem la o intalnire a clubului.

ataraxia said...

ca sa vezi ca ai un viciu istoric :)
http://noviodunum.blogspot.com/2009/04/vernisaj-expozitie-un-viciu-istoric_07.html

probabil nu vei ajunge pana la Tulcea sa vezi expozitia, dar asa for fun :)

Laviniars said...

Chiar, si femeile fumeaza pipa? Exista asa ceva? Mi se pare ceva strict barbatesc...

Cinabru said...

Ataraxia : stiam de expozitie, dar din pacate nu au planuri sa o aduca si la Bucuresti. As fi vrut sa o vad si altfel decat in poze.

Laviniars : am auzit ca ar mai fi doamne si domnisoare care fumeaza pipa, chiar si la noi. N-am cunoscut, insa. Ar fi interesant, desi mi-e greu sa-mi imaginez o faptura diafana fumand o latakie zdravana.

Molia said...

Nu doar ca exista fumatoare de pipa, dar mai castiga ocazional si campionatele internationale (o elvetianca in '01 sau '03)
Avem vreo 2 fete inscrise pe forum, insa probabil fiecare asteapta sa apara alte fete intai la intalniri. Sunt destule care fumeaza pipa acasa si exista o oferta destul de larga de pipe delicate destinate in principal femeilor. De altfel daca ai rabdare si timp sa transformi un trandafir alb din meerschaum intr-un trandafir visiniu din meerschaum trecand prin roz, galben si oranj, te poti lauda nepotilor cu el :P

http://www.moonflower-starfire.com/site/1321714/product/817-9175901
Asta e prima pe care am gasit-o pe loc, insa am vazut si mai bine. Bineinteles ca n-o sa strambe nimeni din nas (ok, poate republicanii) daca fumezi un billiard (ca ale lui cinabru din dreapta pozei).

mrg said...

Cu placere, Cinabru! Sa-l populezi cat mai repede si sa-ti devina cat mai curand neincapator.

Lascaris said...

Cinabru, tin sa te felicit pentru colectia ta, aflata in plin proces de expansiune. Spre rusinea mea, nu am inca un raft de pipe, insa cand pipele din dotare vor atinge masa critica, sper sa achizitionez si eu unul.

Cinabru said...

Molia : foarte fain, sincer mi-as lua una. Nevasta-mea refuza cu obstinatie sa fumeze, dar ii place deja colectia noastra de pipe. Uneori mai investeste si ea sau imi cumpara cate una-doua, ca supriza.

Mrg : eu iti multumesc pentru sfaturi si explicatii. Arata bine, si o sa arate si mai bine cand va fi plin.

Lascaris : mersi frumos, chiar astept cateva poze si cu colectia ta. Mi-a placut recenzia la Sunday's Fantasy.

strelnikov said...

nu e totusi ceva definitiv bourgeois in a fuma pipa?

Cinabru said...

Suna bine. Habar n-am cat de burgeois sunt, dar la pipa nu renunt orice ar fi. Poate reusim sa aducem pipa si in randurile proletariatului, nu ? :)

strelnikov said...

hm... pipa nu mi se pare ceva f wittgensteinian totusi.

Drace said...

Ha ha, ce zici, primul lucru la care ma gandesc cand vad pe cineva cu pipa este... Popeye Marinarul! :))

Interesant hobby, si destul de rar in Romania cred. La cat mai putine spatii goale! ;)

Cinabru said...

Drace : un corncob, unul clasic, asta chiar ar merita. Si am zis ca imi iau o pipa din asta, din porumb. Iar ca forma musai sa gasesc un poker din briar, la un pret accesibil. Ai dreptate, e destul de rar, dar incepe sa prinda. Si la club, chit ca suntem putini, sunt cativa pasionati de data recenta :)

Tlos society : ma pierzi... :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...