3 Dec 2009

Top 10 personaje preferate din carti

O leapsa de la Tomata cu scufita, la care trebuia sa raspund de ceva vreme. O fac abia acum. Greu. Nu am ales cele 10 personaje in ordinea preferintelor neaparat, mai mult cum mi-au venit in minte. Ca in orice top de gen iti dai seama la final ca mai puteai alege si X, si Y. Si Z.

1.Henry Chinaski : alter-ego-ul lui Charles Bukowski, un anti-erou prin definitie, alcoolic, melancolic, misogin, indragostit, pseudo-priapic si poet de geniu, dependent de trabucul de 15 centi si tigari Pall Mall, capabil sa ingurgiteze cantitati ametitoare de bere si sa creeze randuri categoric geniale, adesea obscene si crude, fiind foarte aproape de textul sferic, perfect. Uneori atingandu-l. Foarte des. Un tip pe care nu l-ai putea recomanda si care nu ti-ar putea fi prieten, dar un scriitor autentic.

2.Firmin : cui ar putea sa nu ii placa un soricel librovor, un exclus, un paria care nu este primit nici printre rozatoare (nu, fetele chitaitoare nu-l plac) si nici pentru oameni, pentru ca nu poate sa le vorbeasca limba. Desi le-a invatat cartile prin citit digestiv, intr-o viata de soarece. O carte pur si simplu frumoasa, dovada ca unii autori pot sa dea enorm de mult foarte tarziu in existenta.

3.Arturo Bandini : l-am descoperit initial in Intreaba praful, din cauza lui Bukowski, care ma indreptase spre un alt autor genial si foarte drag mie. Un pusti isteric, megaloman si mincinos, obsedat ca multi altii de posibilitatea devenirii intru scris, urandu-se cand e indragostit si scarbindu-se de sine cand nu este, un imigrant gata sa se lupte cu toata lumea pentru a-si vedea numele pe o carte mare. O silueta care s-a repetat in mii de destine, majoritatea ratate. Si fara Bukowski asta ar fi fost si soarta lui John Fante.

4.Oskar Matzerath : ce top de gen ar putea exista fara personajul tobosar al lui Gunter Grass, dintr-o carte de geniu. Pur si simplu. Vast poem in proza, ampla biografie fantastica, drama erotica, fresca istoric-imaginara, Toba de tinichea poate fi oricare si orice. Este genul de carte pe care o poti citi si reciti ca pe o sumbra si exploziva evanghelie, din nou si din nou.

5.Svejk : bravul soldat, rubicond si falstaffian, priceput la toate si la nimic, enciclopedie de povestiri de tot soiul, fumator de pipa ieftina si bautor de orice poate arde sau e bere/vin, eroul imaginat de Hasek intr-o poveste din pacate neterminata poate sa fie cel mai bun prieten, cand simti nevoia sa razi un pic. Sau mult. Sa transformi un cosmar numit razboi mondial in cadrul vastei comedii cu Svejk mot in centru... imposibil de imitat.

6.Kien : Un savant. Posibil Asperger. Sinolog de prestigiu, cu o menajera vulgara si sufocanta, gata sa il calce in picioare si sa-l arunce intr-o cosmar cat se poate de tangibil, jucand intr-o piesa absurda, pe o scena mizera, in ochii urdurosi ai unui public un pic baut. Un personaj ce se lasa din prea multa absenta inecat de orbire. Canetti a fost prea mare.

7.Atreyu : sunt unul dintre fanii vechi ai filmului, vazut prima oara pe o caseta video la a saptea mana, in limba germana. Nu vorbesc germana, asa ca am inteles Povestea fara sfarsit pe la 11 – 12 ani, cand am facut rost de carte, intr-o editie mai veche, de la Univers. O carte superba si una dintre cele mai bune pentru un copil. Atreyu a devenit imediat eroul meu, cine nu si-ar fi dorit sa fie in locul lui, in Fantasia ? Si nu, nu m-am simtit Bastian Balthazar Bux. Deloc. Vroiam sa fiu eroul, nu lectorul.

8.Rorschach : sa incalc un pic regulile si sa imi aleg un personaj de banda desenata dintr-un graphic novel descoperit cu vreo 18 ani in urma, intr-o editie franceza in 12 numere, gasita greu. Watchmen a fost un soc, o revelatie, intr-o vreme in care nu citeam decat comicsurile frantuzesti aparute dupa 90 prin librarii, retururi occidentale de top. Rorschach este aparent in universul paralel raul prin excelenta, un vigilante care aplica propriu cod al onoarei si nu ezita sa raneasca si chiar sa ucida pentru a pedepsi. Toti sunt vinovati. Un Travis Brickley cu un trecut cumplit. Un personaj tragic.

9. Habarnam : editia noua de la Humanitas a cartii lui Nikolai Nosov arata foarte bine, acum a aparut si un audiobook. Dar pentru cei din generatia mea ramane editia mare, cartonata, albastra, cu Habarnam pescuind in voie pe fond albastru. Chit ca n-o mai am, o am pe cea necartonata, cu Habarnam cocotat pe papadie. Sau ce o fi planta in cauza. Habarnam e atat de anti-sistem, anti-realism-socialist, tipator, amuzant si stupid, incat nu o sa crezi la final ca fetitele il pot transforma intr-un baietel cuminte. Si cine ar vrea sa-l vada pe Habarnam cuminte ? Stie-Tot, Gogoasa, Surubel, Piulita, Acuarela, Pilula, etc.

10. Juliette : sau Deliciile virtutii, in traducerea pe care o am, aparuta in 1993 la FF Press :) Este romanul preferat din “bibliografia” Sade, iar Juliette este genul de nimfomana superba, depravata si lipsita de scrupule, cu o morala foarte logica si distructiva, gata de orice pentru a se cufunda pana la capat in viciu. Superba. Genul de femeie pe care ai vrea sa o intalnesti, chiar daca e sigur ca te va lichida ca un trendinez un Happy Meal. Fantezia erotica de final. Si asa avem si o femeie in top.

Bonus : Cinabru – nu putea sa lipseasca tocmai eroul uneia dintre cartile mele de suflet. Un pitic diform, rau si nefericit, cumplit de singur (doar ca nu-si da seama de asta) ajunge prin magia unei bune zane sa se bucure de norocul care ii fusese refuzat. De un Dumnezeu mahmur, o ursitoare nervoasa, o mostenire genetica avant-la-lettre. Un impostor care ajunge sa traiasca tot ce ar fi fost daca, depasindu-si destinul prin vrajitorie, spre un destin trist. Urmeaza o recenzie, cat de curand.


E faina. Cine mai vrea sa raspunda, are rugamintea mea. Cine nu, nu.

17 comments:

Anonymous said...

pitic pt altii. Urias in inima mea. Nu o sa intelegi niciodata jewish

Cinabru said...

M-ai pierdut. :) De tot.

Costin Barbutz said...

Anonimul de mai sus a reusit sa-mi scurtcircuiteze ultimii neuroni programati pentru seara asta. In alta ordine de idei preiau leapsa si ma gandesc la sfarsitul saptamanii! Week-end placut!

Cinabru said...

Costin : nu stiu, am o banuiala privind "identitatea" :). Sper sa am dreptate si sa-si fi pastrat acelasi umor special. Nici eu nu am uitat de leapsa de la tine, incerc la inceputul saptamanii. Ma bucur ca iti place ideea este de top al personajelor preferate si astept cu interes sa citesc optiunile tale.

insemnaridinsubterana said...

Într-adevăr, a ieşit o listă foarte frumoasă...mi-a plăcur că ai dat lectorul pe Atreyu, aproape că mi-e ciudă că nu sunt băiat, oferta personajelor masculine de tip erou din copilărie este mult, mult mai generoasă. În rest, aceeaşi distincţie caldă cu care ne-ai obişnuit. :) Teodora

Rontziki said...

Trebuie să revii cu o recenzie mai detaliată despre Cinabru :)Cred că am să preiau şi eu leapşa, deşi e tare greu să-mi adun preferinţele de-a lungul timpului, când îmi vin în minte cele mai recente :)

Anonymous said...

Bardamu nu incape ? http://samsungedecacat.blogspot.com/2009/12/niste-chestii-pe-care-le-ura-george.html

Cinabru said...

Insemnaridinsubterana : sincer, nu-mi vine in cap nici un personaj feminin in pielea caruia as fi vrut sa fiu in copilarie. Si multumesc pentru aprecieri. Rontziki : promit, cat de curand. Daca as avea ceva mai mult timp ar fi usor, dar din cauza muncii abia mai apuc sa raspund la comentarii. Darmite sa ma apuc de ceva mai serios. Anonim : la Celine chiar nu m-am gandit, sincer sa fiu. Desi poate ar fi trebuit. Cat despre link :) tipic pentru Carlin.

Anonymous said...

Salut www.SpuneNuDrogurilor.com este o echipa recent formata, nonprofit, care si-a propus sa lupte pentru constientizarea opiniei publice, a tinerilor debusolati de societatea în care traim despre tot ceea ce înseamna consum de droguri într-un fel sau altul.Daca prin actiunea ta, salvezi o singura viata de la decadere, considera ca ti-ai atins scopul, alaturi de noi toti ceilalti.Daca doresti sa sustii aceasta campanie, afisaza pe blogul tau un banner, codul se preia de la: www.spunenudrogurilor.com vei fi sustinut si tu de aceasta campanie lasa un comentariu daca ne sustii sa te sustinem si noi Scuze de deranj

krossfire said...

Svejk si Roscharsch se aflau si pe lista mea :)

Cinabru said...

Krossfire : ne intalnim in multe preferinte, se pare. Ma bucura.

Tomata cu scufita said...

Uf, am aterizat si eu in ceasul al doispelea sa iti multumesc ca ai facut leapsa. M-ai facut si mai curioasa decat eram de Firmin si de Cinabru (personajul). :)

Cinabru said...

Tomata : sigur iti va placea Firmin. Cat despre Cinabru, chiar sunt curios cum ti se pare cartea. Sa spun doar ca ii descoperi la fiecare lectura ceva in plus. Carte fetis pentru mine, deja.

tyler durden said...

Cine a lasat primul cometariu, ori are chef de glume ori este o mascarada. Oricum nu e opera mea. Smart anyway

Cinabru said...

Tyler : stiam ca nu esti tu, stai linistit. Ma gandisem la cu totul altcineva. Oricum, bine ai revenit.

zmeura said...

o preiau si eu.

Cinabru said...

Zmeura : multumesc, sunt curios sa citesc.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...