13 Dec 2011

Primul concurs de fumat pipă organizat de Pipa Club Bucureşti

     La care am ocupat un neaşteptat loc doi, ceea ce m-a calificat în finală. Şi mi-a adus şi o superbă pipă Danske Club, dreaptă, cu filtru de 9 mm. O frumuseţe. O voi folosi la finala din 16 decembrie.

     În ultima vreme nu prea am mai fumat în ritmul obişnuit, am şi lipsit mult timp de la întâlnirile Pipa Club Bucureşti. Din diverse motive. Poate de aceea am avut emoţii foarte mari, şi am ezitat să mă înscriu la concurs. Chiar m-am decis în ultima clipă. Şi pe 9 decembrie am ajuns la Cafeneaua Cărtureşti, după o zi întreagă de alergătură, cu patru pipe în geantă, al cincilea volum din Dark Tower (n-am mai avut răbdare să apară versiunea românească) şi un gol ca cel provocat de Irish Flake în adâncurile stomacului. Mi-era dor să-mi revăd colegii de club, mai noi şi mai vechi. Mi-era poftă de o fumată lungă şi delicioasă. Eventual cu un vin fiert alături. 

Ciprian Halasz, reprezentantul Peterson în România (păcat că nu s-a înscris şi dânsul în concurs, mulţumindu-se cu statutul de spectator) ne-a făcut o surpriză: opt sortimente de tutunuri Vauen, inclusiv deliciosul şi deja cunoscutul Black Pepper, împărţite în pliculeţe celor prezenţi. Aşa că urmează recenzii aici şi pe forum. Şi cel mai probabil la anul vom găsi câteva dintre acestea pe piaţa românească. O veste bună. 

Nouă concurenţi prezenţi din cei zece înscrişi. Trei membri în juriu. Pregătiri. 

Întrebarea concursului: cine fumează mai mult timp fără reaprinderi. 


Reguli (pe scurt): 

1. trei grame de tutun pentru fiecare pipă. A fost ales Astleys No 2, o mixtură care mi-a displăcut de la prima întâlnire, dar după cum mi-am dat seama ulterior tocmai aceasta nepotrivire de caracter a fost un avantaj. Pentru că am fumat lent, fără să mă lăcomesc. Amestec de virginie şi perique, a înţepat destul de tare limba până spre jumătate.
2. puteam folosi orice pipă, din briar, indiferent de formă sau mărime. Am ales un Stanwell (urmează cât de curând şi poze cu ea) de care sunt foarte ataşat, o pipă bună, chiar una dintre cele mai bune din colecţie. Şi ne-am înţeles bine şi de această dată. 
3. toţi am avut la dispoziţie cinci minute pentru a umple pipele. În loc de vreo tehnică sofisticată (nici acum nu stăpânesc metoda Frank) am folosit metoda celor trei paşi într-o variantă adaptată şi relativ proprie. Mai multe straturi, îndesat relativ cât să am un flux de aer decent. Dacă nu eşti calm şi atent, genul acesta de umplere ajunge să încingă pipa repede. 
4. după cele cinci minute am avut la dispoziţie un minut şi două beţe de chibrit pentru a aprinde pipele. Le-am folosit pe amândouă - aprindere, toastare, tampare, reaprindere. Clasic. În loc de futacul clasic am avut, prin bunăvoinţa lui Zudo, tampere din lemn, foarte frumoase. 

Şi apoi fumată clasică, de cursă lungă. Un fel de 9 negri mititei în variantă fumătorilor de pipă. Cine iese primul, cine rămâne ultimul. 

Strict interzis (şi am avut juriu sever, nu glumă)

- să bei în primele 10 minute de competiţie
- să arzi pipa, s-o loveşti
- să nu anunţi că s-a stins
- să tampezi cu pipa scoasă din gură
- să mai adaugi tutun :)

Emoţii ca la primul concurs. Fără incidente, şi după primele minute în care a fost oarecare tensiune în aer - numai eu ştiu cum îmi tremurau mâinile, dar sunt în esenţă un mare timid - ne-am relaxat şi ne-am simţit, zic eu, bine. Nu prea sunt amator de concursuri, dar acesta a fost o experienţă memorabilă. Şi mi-am depăşit recordul de 25 de minute fumate fără reaprindere. Tot ce îmi dorisem, sincer să fiu, era să nu ies primul din concurs, ori să-mi sting pipa în primele minute. Am avut noroc, dacă este să fiu sincer până la capăt. 

Clasamentul final:

Locul I: Mihai Petrisor - 45min,59s - calificat
Locul II: Cinabru - 36min, 39s - calificat
Locul III: Jazzmoke - 35min, 45s - calificat
Locul IV: Vlad - 34min, 7s - calificat
Locul V: Baij - 32min, 15s - calificat
Locul VI: Mac - 30min, 29s 
Locul VII: Atzitzi - 27min, 25s
Locul VIII: Rodica - 25min, 45s
Locul IX: Napoleon - 24min, 55s 

Sponsori principali: Pipa Club Bucuresti, Jazzmoke, JPB Tobacco Shop - Bucuresti, Coniacul Armenesc Ararat, Delicatese Florescu. Le mulţumesc aici pentru tot. 

O prezentare oficială pe forum. 

Să vedem cum mă descurc la finala din 16 decembrie. 

11 comments:

Ioana said...

Concurs de fumat pipa?? Este una dintre cele mai hazlii chestii pe care le-am auzit in ultima vreme :-)))) Chiar sunt curioasa, ce se jurizeaza exact la un astfel de concurs?!

Felicitari pentru premiu! :-)

Cinabru said...

Ce spuneam mai sus, la intrebarea concursului: cine fumeaza mai mult timp din trei grame de tabac, fara sa reaprinda. Te obliga sa pipezi tare calm si egal, in buna masura asa ajungi sa savurezi un blend. Abia astept finala de vineri :)

Ioana said...

:-)) Am citit ce ai scris mai sus, dar e ceva cu totul nou pentru mine, de-asta iti tot ceream detalii...Bafta multa!

Cinabru said...

E si pentru mine ceva nou, tot speram sa aiba loc si la noi un concurs, si in sfarsit s-a intamplat. Maine e finala, vedem ce si cum. Sa-mi tii pumnii :)

serban said...

am văzut la muzeul de istorie din Constanţa o sală cu pipe, erau acolo unele habsburgice cam cât un căzănel ardelenesc :) M-am gândit la tine!

Cinabru said...

Serban: mersi de gandul bun, dar ceva poze nu s-ar intampla sa ai? Ca nu prea sunt sanse de vizitat Constanta prea curand.

serban said...

http://imageshack.us/photo/my-images/819/p1370964.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/35/p1370963.jpg/

serban said...

atat am, astea doua :) dar a publicat RL un articol despre ele, e acolo o poza mai reusita ca ale mele

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/colectia-de-pipe-din-vitrinele-muzeului-din-constanta-232348.html

eu ma dusesem sa vad Ganditorul, dar am descoperit o groaza de alte minunatii; dupa parerea mea, Constanta e mult peste Muzeul National, ca exponate

Cinabru said...

Mersi mult. Interesante, imi pare tare rau ca nu ajung si eu in viitorul apropiat. Dar cine stie?

Ciprian said...

Felicitari pentru premiu si mai ales pentru stil. Pe cand urmatorul eveniment deschis publicului amator de o pipa ?

Cinabru said...

Multumesc frumos pentru ambele. Din pacate in finala am iesit ultimul, dar ma antrenez pentru concursul de anul viitor. Ar trebui sa fie urmatoarea intalnire, undeva pe saptamana viitoare, cred. Lumea inca se reface dupa sarbatori.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...