18 Apr 2014

JF Gonzalez își vinde mașina de scris


Sigur, tehnic vorbind este un Word Processor Brother (EM 1050 WP) cu monitor, teoretic funcțional (ar avea nevoie de un nou cartridge), cu hard intern și o unitate floppy antică, de 3 ½ inci, care e foarte posibil să nu mai meargă. Pentru impresie romantică ar fi mers o mașină de scris mecanică, old school, eventual moștenită de Gonzalez de la vreun înaintaș misterios. Dar nu. Este un model foarte apreciat la vremea sa, nefolosită de circa 15 ani. Nu are frumusețea nostalgică a uneia mecanice, dar cine vroia performanță acum două decenii și ceva ar fi ales-o lejer. Cumpărată în 1989 și destul de uzată. Cei care vor să facă o economie (din păcate nu cred să trimită în România) pot lua doar ”mașina de scris”. Fără monitor.



Este mașina pe care JF Gonzalez a scris o parte din Clickers, poate cel mai cunoscut dintre romanele sale de început (în colaborare cu Mark Williams), primul său roman, Conversion (nu l-am citit), Shapeshifter (idem) și câteva dintre povestirile din perioada de ucenicie. Prețul de pornire pe Ebay - 200, preț instant 275, și dacă nu eram falit ar fi fost tentant. Plus că primești în afara mașinii o ediție paperback din Clickers, stare foarte bună și, dacă vrei, autograf personalizat. 

Foarte curios dacă se va găsi vreun cumpărător. Până acum nici un curios,  dar nu e timpul trecut. Chiar dacă mi-a trecut de ceva ani pasiunea pentru vechi mașini de scris aceasta venea cu pedigree și o poveste. Poate păstrase în moleculele sale îmbâcsite vreo vibrație inspirațională, un tribut din universul Clickers. Nu e o anonimă, e vorbitoare. 

JF Gonzalez - unul dintre numele importante ale grupului Deadite Press, cum îi place să îi numesc, poate nu foarte corect, după editura ce reunește autori ca Brian Keene, Edward Lee, Bryan Smith, Wrath James White, Carlton Mellick III, și aceștia sunt doar cei pe care i-am citit până acum și care mi-au plăcut, în unele cazuri enorm. La fel ca la bere și tutun nu m-am oprit niciodată la un singur titlu. O singură varietate. Imposibil să aleg un singur nume dintre toate acestea, cult horror aproape de perfecțiune de regulă. Admirabilă și aparenta camaraderie dintre autorii Deadite Press, cel puțin la nivel de prezență online, și înclin să cred că și dincolo de ea. 

JF Gonzalez, cu Hero, Survivor, Primitive și mai ales seria Clickers, toate mai mult decât recomandate. 

Mai multe pe Ebay. Sper să se dea. 

Deja mă îndrept cu pași rostogoliți spre entuziasmul pe care nu credeam a-l mai regăsi vreodată. Acela de fan adolescentin. Ceea ce nu e tocmai rău. Dar nici bine. Aș putea să pălăvrăgesc într-un delir de inspirație pseudo-cioraniană și să mă plâng că aparțin unei culturi mici, fără viitor, reticentă la experimente macabre în formă literară și cu taxe prea mari pentru Ebay. Aș putea, dar mai bine să nu. 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...