15 Jun 2009

Top Trumps – Marvel Heroes

Sa ne intoarcem putin in anii in care totul era, teoretic, perfect. Nu stiu cine isi mai aminteste, dar prin vara lui ’90 in librariile mari din Bucuresti aparusera nenumarate albume de benzi desenate, in franceza, cu Jonah Hex, Watchmen, Ghost Rider, Les Jeunes Titans, Arak, Le Manoir des Phantomes, La Creature du Marais/Swamp Thing. Versiunile franceze ale unor serii de comixuri celebre, editate de Marvel si DC (si nu numai). Sunt sigur ca am uitat mult mai multe. Adesea prost lipite, erau la ani-lumina de cele mai ambitioase benzi desenate pe care le vazusem pana atunci, si au eclipsat rapid Pif-urile si cele cateva Mickey Mouse pe care le aveam. Erau chiar peste Rahan, pana la urma. Imi amintesc si ca erau, literalmente, tone de titluri si exemplare, nu prea scumpe – ajungeai sa iei si cate 10 – 20 odata – si in stare exceptionala. Cine stie ce depozite de carte din Franta sau de aiurea isi lichidasera astfel stocurile cu retururi, ajungand sa le trimita in Romania postrevolutionara. Afaceri de inceput. Stiu doar ca eram innebunit dupa ele si incepusem sa cumpar cam tot ce gaseam, avand justificarea aducatoare de fonduri ca astfel invatam franceza. Asa m-am indragostit de benzile desenate.

Mai aveam si un bun prieten care colectiona si el bedeuri – cum le spuneam noi – si discutam, fireste, ca intre specialisti, cu intrebari gen « in ce numar apare Wonder Girl in bikini, la piscina ? « sau « care era moneda in seria futurista din Jonah Hex ? » Sa nu stii raspunsurile era nu doar umilitor, ci te alunga din cercul select de cunoscatori, din care fatalmente faceam parte doar noi doi. Those were the days...

Dintr-o nostalgie justificabila prin randurile de mai sus, mi-am luat pana la urma de la Tamada un mini-album Marvel Heroes, din seria Top Trumps. Daca enciclopediile mari de benzi desenate sunt inca, pentru mine, cam prea scumpe, albumul asta a fost tentant si ieftin. 45 de « heroes » si « vilains », de la cei foarte cunoscuti din cauza filmelor – Spiderman, Captain America, Iron Man, Ghost Rider, Daredevil sau Wolverine, fara a-l uita pe preferatul meu, Punisher – la cei cu siguranta anonimi pentru multi – Juggernaut, Mister Fantastic, Kingpin, Blade, Storm, etc. Fiecare personaj are o foarte scurta biografie (la zi) si un tabel cu numele real, puteri, origine, prima aparitie, echipament, aliati si inamici. Grafica, asa cum era de asteptat pentru un titlu sub licenta Marvel, este de zile mari. Desi paginile sunt mici, e foarte clara, migaloasa, in stilul modern Marvel.

O mini-enciclopedie pe care o rasfoiesc destul de des, dupa ce am stat sa o citesc integral. Aliatul lui Frank Castle / Punisher ? His ballistic knife. Care este numele lui Human Torch ? Johnny Storm. Ce greutate poate ridica Ghost Rider ? Pana la 5 tone. Care este principalul inamic al Elektrei ? Bullseye. Dar al lui Hobgoblin ? Fireste, Spiderman. Ce meserie are in viata de zi cu zi Daredevil ? Avocat. In ce revista a aparut prima oara Hulk ? Incredible Hulk nr 1 din 1962. Ce costum are The Thing ? Unul facut din molecule instabile. Si tot asa. Perfect pentru un concurs de gen, vrei sa fii miliardar din comicsuri. Daca ar exista.

Sunt foarte tentat de o enciclopedie ca asta, dar momentan este prea scumpa pentru fondurile in criza profunda. Numai ca baietelul din mine si-o doreste aproape la fel de tare pe cat vreau o pipa noua, eventual un meerschaum. Sa vedem ce aduce Mos Craciun, sau si anul asta ramane acelasi batranel decrepit si sclerozat. Sa-mi aduc aminte sa-i otravesc renii in caz ca nu vine cu enciclopedia. Si ar merita si una pentru universul DC, Top Cow si nu numai.

Ce s-a intamplat cu revistele frantuzesti, nu stiu. Memoria capricioasa, cu goluri tot mai mari, nu a inregistrat unde a disparut colectia asta. Le-am dat cuiva, le-am pierdut, le-am aruncat ? Habar nu am. De prin ’93 nu s-au mai gasit. Nici prin anticariate.

14 comments:

Adina said...

Salut obsesia pt BD-uri :)

Cinabru said...

Hehe, stiam eu ca ne strangem incet-incet, eventual sa alcatuim o liga. Recomand ultimele descoperiri : Exterminators, Girls, Hack and Slash. Punisher merge foarte bine inainte, au revenit in forta, si astept noul numar din LIberty Meadows. Timp si chef sa fie, ca bedeuri am gasi.

Adina said...

Citim citim. Liga nu stiu daca nu cumva e deja, a fost recent la Iasi ceva festival de BD-uri.

Eu acum strang bani pt o antologie de BD-uri deochiate - am vazut-o eu la Carturesti, 2 volume = 3 milioane si ceva. Sunt niste mishei, dar I must have it.

"Barbarella" ai citit?

Cinabru said...

Eu, spre rusinea mea, le iau de pe torente in format electronic (cbr). Acuma as lua de pe Tamada niste enciclopedii Marvel si DC, dar sunt peste 150 de lei bucata. Sa vad mai incolo. Barbarella am citit mai demult, sunt pe un DVD. Sa faci rost de Liberty Meadows, eventual ti le trimit io pe mess sau email, impreuna cu softul pentru citire. Frank Cho este unul dintre preferatii mei.

Adina said...

Am gasit Liberty Meadows :)

Apropo de torente: ai vazut ca Partidul Piratilor din Suedia a prins cateva locuri in Parlamentul European? ;)

Cinabru said...

Parca au prins un loc... Sau erau mai multe. Ma bucur ca l-ai descoperit si tu pe Frank Cho, sunt tentat sa cumpar chiar albumele hardcover. Mai incolo.

Adina said...

Eu stiam de doua locuri, desi intr-un ziar local timisorean scria ca ar fi prins 5.

Din pacate sunt scumpe albumele BD harcover. Alea in franceza sunt cam 10 euro unul. Cred ca o sa apuc sa cumpar tot ce as cumpara numai dupa ce castig la loto...

color said...

Daaaa le stiu BD-urile alea frantuzesti care se dezlipeau la cotor. Au avut o existenta meteorica prin Romania.
Am avut si eu 3 bucati. Una era cu Dracula, si doua cu Marvel Heroes.

Acum insa am ramas la clasicii Frank Miller si Hugo Pratt. Tot asa, .cbr-uri :)) ca baietii.
Din cele cu super-heroes din noul val, mi-a placut Ex-Machina a lui Brian Vaughan (din care chiar am vreo doua pe hartie)

Imi aduc aminte in scoala generala faceam schimburi, in general de "machetute" contra Pifuri si Rahane. Si stiu ca a aparut prin '86-'87 in circuitul "comercial" al clasei un BD nemtesc horror. Oaaaaa.... rupere!!!... Nu ma intreba ce trocuri am facut ca sa il am. De precizat ca era fara coperti :))

krossfire said...

Hmm, depinde ce-i cu BD-urile astea. Daca cele editate si reeditate de Egmont intra si ele intr-o categorie mai micuta acolo, I'm in (mai ales ca pun cu cineva de o banca de data pentru asa ceva)

Cinabru said...

Adina : sunt scumpe rau, si sunt multe alte carti pe care le vreau inaintea lor. Poate castig la LOTO ")

Color : e bine ca am mai gasit un pasionat. Stransesem cam 100 - 150, numai asa ceva cumparam. Tin minte Dracula, foarte faine, stilul vechi. Ex-Machina am pe un DVD undeva, inca nu le-am citit. Frank Miller imi place si mie. Rahan ramane un clasic, imi lipsesc doar cateva episoade din seria veche.

Krossfire : pacat ca nu mai am nici macar unul, nu stiu ce s-a intamplat cu ele. Iti trimiteam macar scanuri, sa vezi ce si cum. Tin minte ca pe coperta scria Marvel - DC si erau scoase si la ei prin anii '80. Mai multe detalii chiar nu-mi amintesc, din pacate. Sa ma tii si pe mine la curent cu baza de date, te rog.

Răzvan said...

Eu şi acum mai arunc un ochi pe benzi desenate găsite pe net. Nu aveam nici o treabă cu BD-urile (cred că eram prea mic) aşa că Micky Mouse era baza :D

Lui Stan Lee trebuie să-i mulţumim pentru Spider-Man, Hulk, pentru X-Men...
Nu ştiu dacă-l recunoşti dar apare în aproape toate filmele cu presonaje gândite de el... Apare ca Hitchcock în filmele lui pt 4 secunde ca şoferu de autobuz sau tipu care trece cu o plasă în mână o secundă prin cadru :)
Nu-s mare fan Watchmen, dar V for Vendetta e rege peste toţi (pt mine)... oricum în concluzie vreau să-mi cumpăr enciclopedia aia :D

Cinabru said...

Razvan : V for Vendetta a fost chiar bun. Nu stiam de Stan Lee, vad ca aplica metoda Stephen King, care apare si el, in roluri marunte, cam in toate filmele facute dupa cartile sale.

Io sunt tentat de doua enciclopedii de pe Tamada, Marvel si DC, dar finante ioc. Mai astept.

Lascaris said...

Frumoase vremuri - inceputul anilor 90, intre copilarie si adolescenta intr-o lume plina de idei si vise.

Cinabru said...

Lascaris : a fost frumos, chiar frumos, mai ales ca eram in euforia libertatii. Vise am avut multe, au mai ramas putine, asijderea cu ideile.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...