16 Jan 2010

Jess Chonowitsch : T 14  


Tutun : Burley, Virginia, Cavendish

Aspect tutun : ribbon

Aroma : tutun natural, condimente (?)

Tarie : medie

WAF : mediu

Prezentare : cutie de 50 grame

Am fumat cu ceva vreme in urma T 16 de la Jess Chonowitsch, mi-a placut, asa ca am vrut sa gust si o mixtura fara latakie de la acelasi producator. Am ales T 14, in ideea ca amestecul de virginie si cavendish imi va permite sa il fumez in casa, fara ca sotia sa-si doreasca sa ma trimita intr-o lunga plimbare nocturna prin curte. Nu este o amatoare de latakii, din pacate.

Amestec de auriu si negru, T 14 are un miros ce aminteste de condimente greu de identificat, cu note stinse de cafea si aroma de tutun natural, din care mi s-a parut ca se distinge cavendishul. Ciudat e ca imediat dupa deschiderea cutiei am avut impresia (falsa) ca pe undeva s-a strecurat si un pic de latakie. Nu necesita aerisire, se pune usor in pipa, se aprinde usor, iar in prima parte a fumatei se simte puternic gustul de cavendish, un pic de burley (aproape insesizabil) si un amestec slab de casing - cafea plus ceva greu de definit. Undeva sunt ceva arome, dar par sa se ascunda, sa se joace, sa fie prea slabe si nedefinite. De la a doua jumatate gustul devine un pic amar, dar ciudat de racoritor, in parte (cred) din ratiuni de cavendish. Nu infierbanta pipa, nu inteapa la limba, arde bine si destul de repede. La final ramane un scrum inchis la culoare, destul de fin.

Din pacate T 14 nu este un tutun extraordinar. Desi o mixtura buna, este plat (daca nu esti innebunit dupa cavendish) si parca nu i-am gasit un moment al zilei in care sa devina o fumata speciala. Nu mi s-a intamplat prea des ca un tutun sa ma lase atat de, sa-i spunem, indiferent. Ceva gen "ai fumat T 14 ? Da. Si cum e ? N-as putea sa-ti spun."

Concluzii : l-am fumat, dar nu a fost deosebit prin nimic. Cine vrea sa treaca de la aromatice la tutunuri mai "aspre" s-ar putea sa il gaseasca interesant. Un soi de tutun de tranzitie. Nu cred ca voi mai cumpara o alta cutie, cand exista atatea alternative mult mai interesante, la pret comparabil.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...