15 Feb 2012

Peterson - Irish Whiskey

Tutun : burley, kentucky, virginia
Aspect tutun : ribbon, destul de întunecat
Aroma : whiskey, cu ceva note de fructe confiate
Tărie : ridicată
WAF : mediu
Prezentare : cutie 50 de grame

Un alt tabac de la Peterson pe care nu l-am încercat până acum, şi pe care l-am cumpărat mai mult la recomandarea lui Zudo. Chiar dacă vremea de afară şi dispoziţia interioară mă predispuneau mai curând la un aromatic, cu arome intense de patiserie prea arar transpuse în fumată, m-am decis să încerc altceva. Şi după un start mai dificil şi câteva pipe pot spune ca Irish Whiskey a fost o plăcută surpriză şi s-ar putea să devină un tutun la care voi mai reveni. 

Amestec, din ce scrie pe cutie, de tabacuri din Africa, Brazilia, India şi Italia, este un mixaj întunecat şi lucios de burley, kentucky şi virginia. Tăietură ribbon, surprinzător de umed în cutie. Mirosul după ce îl deschizi prima oară este destul de puternic, de alcool, dar şi cu ceva note fructate, mai curând de fructe uscate, suficient de vagi pentru a nu fi deranjante. Pus direct în pipă va avea mereu probleme de ardere din cauza umezelii, aşa că o aerisire ceva mai îndelungată este nu doar recomandată, cât necesară. Aerisit măcar o oră se aprinde repede şi arde relativ constant până spre final. E adevărat că de fiecare dată am avut grijă să nu-l forjez (măcar am mai învăţat din greşeli), aşa că nu am avut probleme de condens, iar pipa nu s-a încins.

Irish Whiskey este un tutun cu care trebuie să te obişnuieşti, mai ales dacă te aştepţi la o mixtură din aria english sau la un aromatic clasic, suplimentat de note de whiskey. Gustul iniţial este de tutun natural, simţindu-se bine burley-ul şi unele note de kentucky puţin picant şi acid, peste ele suprapunându-se aroma de whiskey. Mai mult, în gură chiar îţi rămâne un gust ce aminteşte foarte bine de aburul plăcut al unui whiskey băut lent, relaxat. Nu sunt un cunoscător în domeniu, cel mult un pasionat diletant, aşa că merg pe mână producătorului şi sunt de acord că ar fi un whiskey irlandez clasic. Până la proba contrarie. Această îmbinare de tutunuri şi alcool bine lucrat se menţine până dincolo de jumătatea fumatei, abia la sfârşit, din păcate, apare acea uşoară amăreală şi un uşor gust de cenuşă, pe care l-am mai întâlnit şi la alte tutunuri. Mirosul în cameră este destul de plăcut, nu foarte persistent. 

E un tabac bun, aflat la graniţa dintre tutunurile uşor aromatizate şi englezeşti, genul de mixtură care merge atunci când chiar nu ştii ce să încerci. Este şi a doua oară când un tutun cu aromă de whiskey chiar oferă ceea ce promite, primul fiind un Islay Mixture mai vechi, pe care încă nu l-am uitat. Arde bine, fără probleme, are însă o doză de vitamina N destul de serioasă, care s-ar putea să dea uşoare ameţeli la o doză prea mare. Nu e un tutun de toată ziua, dar e o alternativă interesantă şi recomandată. 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...