Numele arcanelor si sensurile de baza au fost traduse, in locul cartii originale in pachet se gasea o brosura semnata Eugen Birgaoanu – surprinzator de buna, rezumand esentialul si oferind sensurile divinatorii si simbolice -, a fost eliminata una dintre cele doua versiuni ale Echilibrului (versiunea originala are 79 de carti) si culorile sunt putin mai sterse. In rest, versiunea romaneasca este un pachet de 78 de arcane (minore + majore), potrivit atat pentru incepatori cat si pentru avansati, grafica si culori reusite, sensul esential/numele arcanei scris la baza imaginii.
Inspiratia pentru grafica si simbolistica pachetului vine (firesc pentru Golden Dawn) din Egiptul antic, mai putin un Egipt istoric si mai curand un Egipt imaginar, magic, civilizatia originara si perfecta unde se regasesc toate originile si sensurile esentiale si de unde a pornit totul. La inceput chiar ma gandeam ca este un tarot egiptean sau Papus, pana sa il identific. Dar desertul arzator, animalele sacre, Sfinxul, Ankh-ul, divinitatile, piramidele, se imbina inspirat cu elemente din zodiac, numeroase elemente din Kabala (Arborele Vietii joaca un rol major aici), bogata mistica cromatica, etc. Sunt numeroase trimiterile la ritualurile Golden Dawn, chiar daca sunt sigur ca numeroase detalii imi scapa inca. Legaturi care se pot face intre diversele elemente simbolice fascineaza din start. Grafica este simpla, aproape primitiva, in culori vii care socheaza si trezesc sensuri si semnificatii.
Cele patru suite minore sunt traduse ca Spade, Pantacle, Cupe si Bate, iar cartile de curte sunt Printul, Printesa, Regina si Regele. Personajele, adesea nude (dar de o nuditate inocenta, primara) sunt creionate stangaci, parca naiv, in linii simple, cu decoruri austere sau fundaluri alcatuite din tuse, culori si semne. Arcanele minore, cu exceptia cartilor de curte, au ca imagine numarul de cupe/bate/pantacle/spade respectiv si fundalul gri/rosu/galben/albastru. Simple si frumoase. Sigur ca ar fi fost de dorit ca in cazul lor grafica sa nu fie atat de simpla, dar functioneaza. Pacat ca in brosura variantei romanesti nu sunt prea multe detalii, editia originala este mult mai « generoasa » in explicatii, iti lasa senzatia ca ai pierdut mult. De folos ar fi cartea lui Marcel Picard, pana la urma numeroase elemente sunt comune celor doua pachete.
Arcana 9, Pustnicul (Hermitul) este si una dintre cele mai frumoase din pachet. De aceasta data personajul central, purtand o mantie cu gluga de culoare rosie si o haina albastra nu mai este surprins in mers, din lateral, ci frontal. Este inteleptul care prezinta si celorlalti cunoasterea sub forma unui felinar/prisma stralucind de lumina galbena si verde. Nu trece pe langa lume, se infatiseaza in fata ei si o lumineaza, in timp ce toiagul nu mai este un sprijin si un simbol al apartenentei la un grup al inteleptilor, ci un sceptru al unui rege. Pustnicul din Golden Dawn Magical Tarot a lasat in urma desertul (vizibil in fundal) si a iesit din recluziune pentru a ii invata si pe altii. Pe gluga poarta cinci litere esentiale – LOGOS. In jurul picioarelor sale s-a incolacit un sarpe care isi musca flamand coada, un sarpe verde si rosu. Atat de mult intr-o singura arcana, iar altele sunt chiar mai complicate. Cum sa interpretezi spre exemplu ultima arcana, 0, Nebunul ? Un copil inghitit de un lup ? Un lup imblanzit de un copil renascut ?
De altfel, potrivit traditiei, pachetul era folosit in cadrul Golden Dawn pentru ritual si meditatie, fiind conceput dupa indicatiile lui Isreal Regardie si destinat la inceput membrilor deja initiati. Si era gandit din start ca un ghid in imagini pentru neofitul care doreste sa descopere elementele de baza ale Golden Dawn, dar si pentru cunoscatorul care vrea sa inteleaga mai mult si sa dea la o parte un nou val al lui Isis. O enigma se dezvaluia prin intermediul Tarotului. Potrivit unei legende, Israel Regardie ar fi trasat in graba schitele pentru viitorul pachet, apeland la un grafician (Wang) care ar fi trebuit sa le deseneze din nou, cu mai multe detalii si mult mai « artistice ». Wang a ales sa pastreze schitele originale, adaugand doar culorile, si ceea ce parea initial un pachet facut in graba a devenit un reper in Golden Dawn.
Nota : din lipsa (temporara sper) de aparat foto am fost nevoit sa postez imagini de pe net, varianta in limba engleza a pachetului. Cu exceptia denumirilor, culorilor mai sterse si a unor mici detalii, grafica este aproape identica versiunii romanesti, asa ca pentru o idee generala sunt suficiente. Sper.
Foto : www.aeclectic.net ; www.tarotgarden.com
14 comments:
Cultura, filosofie, psihologie, magie... chestiile astea te descriu ca fiind un umanist convins. Daca ma insala aparentele atunci imi recunosc greseala. Oricum imi place creatia ta. Sper sa-ti placa si a mea:)
Multumesc pentru cuvintele bune. Incerc sa invat cate un pic din toate. Si succes mai departe, acum ma apuc sa ma uit si la tine. Si ne mai vorbim.
Wow, ceva misticism & tarot. Nu ma asteptam sincer, ma pasionau si pe mine mai demult lucrurile de gen. Ma pasionau suficient incat sa trec de pop culture dar nu cat sa finalizez. Acum ma lasa rece si nu le pot privi decat prin prisma unor obiecte\ritualuri cu scop artistic si relaxant.
Pe mine ma fascineaza si astazi, la mai bine de 10 ani dupa ce am primit primul Tarot. Inca nu am reusit sa renunt :) Ma intereseaza mai putin partea de divinatie si ritual cat partea de imaginar si construire a unei povesti, cu toate detaliile simbolice si arhetipurile implicate. Plus ca este inca o colectie frumoasa.
Da, si mie mi se pare ca se investeste foarte mult in partea de reprezentare :)
nu stiam ca a aparut la noi asta... al meu se cheama Hermetic Tarot, conceput de Godfrey Dawson, si e tare frumos.:)
ce sa zic.. ritualul de cele mai multe ori chiar consta in "construirea unei povesti", unde tu ocupi un rol, etc etc.
Krossfire : :) asa este.
cirquecrow : a trecut ceva vreme de atunci, nu stiu daca se mai gaseste pe undeva. Si editura cred ca s-a inchis. E frumos, pacat ca n-am avut cu ce sa fac poze variantei romanesti. Si lucrezi foarte bine cu el, ceea ce e si mai important.
Cinabru, ai citit cumva "Castelul destinelor incrucisate" de Calvino? (da da, Calvino mania). Scriitorul si-a construit povestile din etalarea cartilor de tarot, tinand cont de simbolismul lor in conturarea personajelor.
E interesant ca experiment, desi dupa ce am citit-o am zis ca nu ma mai intereseaza autorul. :D Oricum, merita incercat... sunt sigura ca pentru cineva cunoscator si pasionat, va avea un alt sens toata cartea.
Feeria : am citit cartea, a fost o mare dezamagire pentru mine. Cred ca principalul motiv a fost libertatea cu care a ales Calvino sa interpreteze arcanele, ceea ce atunci mi s-a parut o adevarat blasfemie si o fortare a sensurilor. Atunci, la momentul citirii.
Cand ai o poveste atat de frumoasa si atat de multe semnificatii in arcanele majore (completand cu cele minore) cum poti sa nu respecti sensurile arhetipale :) Sperasem ca si Calvino va folosi universul semnificatiilor din Tarot, nu va inventa ceva nou si la mare distanta de semnificatiile "conservatoare".
foarte frumos articolul. Treaba cu tarotul Golden Dawn este ceva mai complexa. Unui novice total intr ale tarotului i ar fi recomandat pachetul clasic Rider Waite. Cel Golden Dawn are propriul sistem de atributii, si o intreaga filosofie simbolica in spate, poate fi putin deconcentrant.
Asterion : da, ai dreptate, dar din cate stiu la noi inca nu au scos un Rider Waite. Din pacate. Se pare ca in Romania s-a facut o pasiune pentru Marsilia :) E foarte bun, si eu am inceput cu el, dar parca se simte nevoia de ceva nou.
Dintre cele pe care le am sau cu care m-am "jucat", acesta mi-a placut cel mai mult. Sper sa iau curand un Rider Waite, sa vedem cum stam cu finantele.
Si multumesc pentru aprecieri.
Cinabru: Exista la standurile care vand ziare si carti "Tarot de la A la Z", aparuta in 2009 la Constanta, insotita de un pachet R-W-S foarte frumos, la 30 ron.
Te referi cumva la cel de la Steaua Nordului ? Nu mi-a prea placut, sincer sa fiu, tocmai de aceea am evitat sa-l cumpar. Se putea mai bine :)
Da, la acela ma refer. Fara sa vreau (intreband doar cateva detalii) am declansat o adevarata pasiune pe tarotforum.net pentru el ;-)
Vreo 20 de tipuri diferite (de la Lo Scarabeo) gasesti in Bucuresti la nautilus.ro
Post a Comment