25 Jan 2010

Almost Metal Alphabet

Am citit cate un Metal Alphabet la Arana si apoi la Krossfire. Multe din trupe nici nu le stiam. E adevarat ca sunt un batran conservator si prea putin interesat de largirea orizonturilor. Cam in orice domeniu. Am ramas tot cu trupele pe care le ascultam si acum 10 - 15 ani, si prefer sa le tot reascult decat sa caut ceva nou. Maniacal. Nu mai spun ca sunt total rupt de tot ce a mai aparut, si ca dintre albumele noi astept viitorul Burzum, Motorhead si Manowar. Desi as fi curios si de un King Diamond.

Interesant ca intr-un roman de Sorin Stoica (Dincolo de frontiere, o carte exceptionala) SS facea la ora de istorie un dictionar de trupe mari de rock. Merita cautat fragmentul si citita cartea. Credeti-ma.

Atentie, post destul de mult. Cand chiar n-am gasit o trupa cu litera respectiva, am sarit-o. Sa nu ajung ca pokemonii care isi iau un tricou adevarat, si nici nu au auzit de trupa aia. Se purta pe vremea mea. Si in afara de metale am mai strecurat si una-doua trupe de punk. Nu se uita asa usor anii formatori :) Dar fara Queen si fara doo wop, promit. N-am pus linkuri si filmulete din lene, recunosc.


Alice Cooper - nu pot sa-mi iert ca am ratat concertul, desi n-as fi vrut sa-l vad pe cetateanul Manson. Chiar daca are si albume experimentale si pentru mine de nesuportat, e mare. Foarte mare. Nu mai rezist sa ascult Poison vreodata, dar Hey Stoopid e un album de suflet. Ar fi mers tare bine si Anathema. Ii dam locul 2.

Burzum - am fost foarte aproape sa aleg Bathory, dar au avut cateva albume care nu mi-au placut deloc, asa ca sunt pe locul 2. Burzum mi-a placut de cand am ascultat Filosofem, mai ascult si acum destul de des, vreau sa apara noul album. Musai. Nu mai intereseaza ce tampenii a facut omul la viata lui, fiecare cu problemele si traumele sale, dar muzica imi place.

C - sa pun Cannibal Corpse ? :) Sau Cradle of Filth (primele doua mi-au placut) ? Nu, o sa aleg Crematory, pentru Tears of Time si nu numai, chiar daca ulterior n-am mai inteles ce fac si daca mai exista. Dar n-o sa uit niciodata ca facusem o obsesie pentru piesa asta si apoi pentru album.

Doro - am vrut sa pun Dio, care este obiectiv mult peste, dar de Doro ma leaga niste amintiri din categoria "prefer sa uit" si niste nopti de care e bine sa nu afle nevasta. Merge perfect pentru o atmosfera metal si ceva mai romantica. Daca o mai convingi ca esti si "the one", te-ai scos. Rezolvi obsesia Beavis and Butthead. I know I did.

Elend - nu stiu ce au mai scos si cum mai suna, dar primele doua albume au fost superbe si, atunci, un soc pentru mine. Plus ca daca erai un pusti idiot, te trimiteau la niste surse gen Milton, asadar aveau valente educative. De la Umbersun am rupt legatura si prefer sa le ascult si reascult pe primele doua.

F - chiar nu am gasit nici o trupa cu F care sa fi insemnat ceva. Erau toate alea cu "-ation" (Suffocation si restul), dar e f-ul la mijloc si nici nu mi-au placut cu adevarat.

G - ar fi Gorgoroth sau Gehennah, ar fi Gamma Ray, dar prefer la orice ora Grave Digger. Trupa mare, foarte faina, sound usor de recunoscut, buni. Chiar sa ma mai apuc de reascultat. Plus ca aveau coperti de zile mari la albume. Ma gandeam si la Green Jelly, dar nu. Little pig, little pig, let me in.

H - ar fi mers un Helloween, dar aleg Hagalaz Runedance, pentru ca de la primul album mi s-a parut ceva aparte, o combinatie de pagan si folk, atmosfera mistic-nordica, texte bune. Plus ca un plus de farmec feminin aparte nu strica niciodata. Pana acum nu mi-a displacut nimic din ce a aparut sub titulatura Hagalaz Runedance, si recomand.

Iron Maiden - azi si maine si tot timpul, n-ar putea sa fie cineva peste ei intr-un alfabet de gen. Am prins plecarea lui Bruce (adica ascultam Maiden pe atunci) si nu am vrut sa merg la concertul din '95. Nu fara Bruce. I-am vazut in 2008 si aveam lacrimi in ochi. Asteptasem ceva, dar a fost o zi magica. As fi ales un Immortal, in lipsa.

Judas Priest - Painkiller. Caseta RAKS, trasa de pe CD in fata mea. Ceea ce pe atunci era raritate. Pus in casetofon. Play. Un album cum nu poate sa existe decat o singura data. Desi nici perioada cu Tim nu a fost rea deloc, cred ca toata lumea se astepta sa revina Halford. Si Bruce la Iron Maiden.

King Diamond - pentru ca suna excelent, pentru ca are o voce pe care o recunosti instant, pentru ca sunt riffuri bune si piese care raman, pentru ca mi-a placut foarte mult concertul de la Bucuresti si pentru ca stie sa spuna o poveste bine. Si sunt de regula povesti bine scrise. Iar ca vechi fan horror, clar King rules, fie solo, fie cu Mercyful Fate. Nu putea sa fie altcineva in locul sau.

L - mi-au placut vreo doua albume de la Lord Belial, Lacrimosa nu au fost niciodata pe gustul meu, clar nici Limbonic Art... Gata, am gasit. Lita Ford :) macar pentru colaborarea cu Ozzy si isi are locul aici.

Motorhead : aici s-a dus lupta, ca mai erau si Manowar, si Megadeth, si Mercyful Fate, si, si. Dar cand ai peste trei decenii in spate, cand vii la Bestfest si canti cum au cantat, cand Motorhead inseamna Lemmy (Lemmy is God) nu cred ca putea sa fie altcineva la litera asta. Plus ca nu s-a intamplat sa ascult un album Motorhead si sa nu-mi placa. La M mi s-ar face pofta si de vechiul Mayhem.

Necromantia, clar. Mi-au placut foarte mult inca de la Black Arts Lead..., foarte bun disc atunci si acum. Cred ca sunt singura trupa greceasca pe care am ascultat-o, cu un loc aparte pentru Ancient Pride.

Ozzy Osbourne - cine ar putea sa fie la litera asta decat Prince of Evil/Darkness/Sitcoms ? Chiar daca in ultimul timp e un batranel 150% senil, sunt convins ca pe scena ar da totul, la fel ca in tinerete. Si e Ozzy. Adica e un fel de Lemmy mai afectat de droguri. Un loc doi pentru Obituary, poate singura trupa de death pe care o mai ascult si acum.

P - mi-au placut vreo doua albume de la Paradise Lost, am avut si perioada mea Pantera sau Pazuzu, dar o sa aleg Pyogenesis pentru un singur album - Sweet X-Rated Nothing. Chiar ar trebui sa il pun din tot pe repeat.

Q - n-am ascultat suficient Queensryche, si nici Quorthon solo nu ma incanta, asa ca aleg Queen. Mda, am zis ca fara Queen. Atunci zic aici ca n-am zis acolo si ramane QUEEN (he he).

Ramones - sigur ca aici s-ar mai fi gasit trupe, pe unul din locurile de varf au intrat Running Wild (piratii) dar Ramones este una dintre primele mele trupe de suflet. Am ascultat prima data Mondo Bizarro pe undeva prin 1994 - 1995 si a fost o adevarata revelatie, chiar daca era un album tarziu si sumbru. Idei si armonii doo wop, in stil punk. Ce poti sa-ti mai doresti ? Si uite ca au trecut multi ani, si la Motorhead aveam tricou cu Ramones.

Samael - si aici a fost concurenta, nu gluma. Si Savatage, si Sepultura, si vechiul Satyricon, Six Feet Under, etc. Multe cu S. Am ales Samael pentru ca am putut sa ascult chiar lucraturile de inceput, iar Ceremony of Opposites e mereu in top 10 pentru mine. Un album intunecat, agresiv si rapid. Nu mai vorbesc de tema generala. Nici urmatorul nu a fost deloc rau, foarte ciudat. Pe urma nu i-am mai prea ascultat, sincer sa fiu, raman cu inceputurile, pana prin 96-97. Am uitat de Sex Pistols, si ei au fost destul de sus in cautari.

Tiamat - aici a fost simplu, exista doua albume - Clouds si Wildhoney - la care nu renunt orice ar fi. Dupa Wildhoney puteau sa puna punct linistiti, oricum intrasera in istorie. Iar Sleeping Beauty e "slagar" curat :)

Ulver - nici nu erau prea multe trupe cu U in memoria mea, ei au aparut primii la Search, pentru ca prin 1998 m-a impresionat ce auzeam. Era altfel, era altceva, era dureros si intunecat de frumos, mai ales in comparatie cu miile de trupe cu Evil/Satan/Death/Black Metal. Si aveau un lup pe coperta.

Venom - daca nu iei prea in serios trupa, ajunge sa iti placa destul de mult. Macar sunt rapizi, agresivi (chiar daca nu poti spune ca sunt muzicieni remarcabili), au texte catchy si simple, si altii nu imi vin in minte la V. Ma rog, unii care sa-mi placa si pe care sa-i mai ascult.

WASP - Crimson Idol. Still Not Black Enough. W.A.S.P. Multe alte piese. Blackie. Suficiente motive.

X - oricat de completist as fi, n-am nimic aici.

Y - aici am, Yggdrasil, au sunat foarte promitator pe albumul ala aparut acum 2-3 ani, ceva de gen. Sa vad mai departe. Dar am gasit Y.

Z - habar nu am. Zyklon B au fost un proiect amuzant, dar nu i-as pune la preferinte. Asa ca la capitolul trupe cu Z care-mi plac - n-am.


Cam acestea ar fi, daca n-am uitat vreo litera. Cine ar vrea sa mai raspunda, va rog. Cui nu-i place lista asta, regrete. Astea imi place mie.

11 comments:

Anonymous said...

Ce tari Venom. I-au luat pe aia d ela Voltaj

Cinabru said...

Anonim : pai n-au cantat impreuna, la un moment dat ? Parca asa imi aduc aminte :)

MB said...

Elend: după Lecons de Tenebres şi Les Tenebres du Dehors, Umbersun a însemnat o chestie nouă, apreciez foarte mult albumul ăla. Weeping Nights e un interludiu foarte interesant. A doua trilogie are minusurile ei, dar eu ascult şi acum A world in their scream şi-s foooarte impresionat. E o treabă mult mai cultă, mai originală, aparte. Sunwar the dead e destul de războinic dar are bucăţi bune. Winds devouring man e pur şi simplu o capodoperă.
http://www.elend-music.org/news.php
F: Faith no More? Fear Factory? Fleurety?
Mă surprinde (plăcut) Hagalaz Runedance. Super Andrea Haugen!!
L: Led Zeppelin?
Necromantia sună dubios, nefiresc. Aş fi ales fără discuţie Negură Bunget, dar mă rog...
V: Virgin Black?
X: Xasthur...recomand!!

Garm said...

X-Xandria.

Cinabru said...

MB : eu am ramas la primele doua, mai ales pentru ca datorita lor am auzit prima oara de Milton. A doua trilogie... am ascultat-o o singura data si nu mi-a ramas nimic. Dar daca mi le recomanzi o sa le mai dau o sansa.

Fleurety n-am mai ascultat de multa vreme, dar Hagalaz Runedance a fost o revelatie de la When the Trees... Mare trupa. La Led Zeppelin m-am gandit si eu, dar n-am ascultat atat de mult cat sa ii stiu foarte bine. Necromantia m-au atras tocmai pentru ca aveau un sound aparte, cumva mai bogat, mai plin.

De Virgin Black si Xasthur n-am auzit pana acum, o sa caut.

Garm : of, si cu asta promit sa recuperez.

alex said...

buna treaba, cred c-o sa fac si eu unul :D

florin said...

Slayer nu e nici macar candidat pt "S"?

Drace said...

La N, dacă tot spui că mai asculţi doar o singură trupă de death, i-aş recomanda pe Necrophobic... şi nu din întâmplare. ;)

Cinabru said...

alex : te rog, astept sa citesti.

florin : nu, n-am fost niciodata pasionat de Slayer. Si nici de gen in mare.

Drace : Necrophobic ? Ok, am notat, si chiar o sa caut. Desi in ultimul timp ma surprind batranel putin rezistent la duritati.

Drace said...

Hehe, exact! La ultimul concert au cântat în majoritate trupe tinere (ca stil mai ales), nu-mi plăcea deloc ce aud, şi privind la entuziasmul celor din jur mă gândeam că este numai vina mea, am îmbătrânit! După care au început ai mei (Necrophobic) şi mi-am dat seama că nu am nici o problemă. :)

Cinabru said...

Drace : ok, un motiv in plus pentru mine sa caut.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...