26 Jan 2010

Tarot de la A la Z

Prin '97-'98, cand subiectul incepuse sa ma intereseze, nu gaseai in Romania mare lucru despre Tarot, si cu atat mai putin carti. Exista setul (carte + arcanele majore de Marsilia) de la Nemira, cam in aceeasi perioada a aparut si versiunea romaneasca de la Golden Dawn Magical Tarot. Si cam atat. Pachete de carti inexistente, carti despre Tarot si mai rau. Cand am avut nevoie de bibliografie pentru o lucrare de master pe subiect am ajuns chiar sa inventez titluri si autori. Carora le atribuiam cu generozitate inventiile mele. Lucrurile s-au schimbat in bine.

Vazusem anul trecut pachetul de Tarot de la Steaua Nordului.
Tarot de la A la Z. Editura buna, am mai luat cate ceva de la ei. Abia de curand am apucat sa rasfoiesc pe indelete cartea si sa vad pachetul de carti. Impresia initiala a fost mai mult decat pozitiva : cartile (arcane majore + minore) sunt bine tiparite, iar manualul din set e unul foarte bun, cu istoric, etalari si interpretari, totul suficient de clar si deloc schematic. Si cum au pus un set complet si un manual la doar 30 de lei, mi se pare alegerea perfecta pentru un incepator.

Cele 78 de carti din Tarot de la A la Z - arcane minore + majore - sunt de fapt clasicul Raider Waite, putin simplificat (anumite detalii au fost eliminate, unele alterate, culorile sunt mult mai vii, impresia generala fiind de miniatura in acuarela). S-a mers pe aceeasi calda naivitate a graficii, foarte atragatoare. Categoric este unul dintre cele mai frumoase aparute la noi. S-ar fi putut alege un carton mai solid, nu stiu cum si cat rezista in timp in conditiile unor tiraje zilnice, dar impresia de ansamblu este excelenta. Se poate, asadar.

Ca un exemplu grafic merita vazuta macar sumbra arcana XIII, un calaret intunecat si scheletic, in armura neagra, pe un calb alb si demonic, ducand un steag la fel de negru, dar cu stema alba. Undeva, in fundal, rasare un soare indepartat si cald. In prim plan, calaretul care aduce sfarsitul calca triumfator pentru un trup prabusit, fiind intampinat de papa si doi copii. Infrangerea ce va aduce victoria, moartea ce incheie un stagiu pentru a deschide altul, ritmul alternantei, atat de firesc si atat de cumplit. E frumos sa iei arcana dupa arcana si sa descoperi detaliu dupa detaliu, sens dupa sens. Nici arcanele minore nu sunt mai putin reusite fiecare ilustrand intr-o scena sensul de baza al cartii, inconjurat de numarul de simboluri. Dar spre deosebire de alte pachete in josul cartii nu mai este trecuta denumirea, cu exceptia cartilor de curte, ceea ce ar putea sa te deruteze pana te obisnuiesti.



Manualul este un alt plus pentru Tarot de la A la Z. Multe alte manuale sunt stufoase si de neinteles daca nu ai experienta serioase, sau sunt atat de "ezoterice" incat nu mai spun nimic. Dar o fac aparent tare interesant si inteligent. Te pierzi in termeni, mituri, alchimii, simboluri si interpretari pana cand nu mai reusesti sa retii nimic. Nu-i vorba, dar nici autorul nu cred ca a inteles ce si cum. Nu este cazul aici. Primul capitol este de istoric (cu momentele si ipotezele cele mai importante, nimic inedit) si cateva pagini de explicare a simbolurilor si semnelor folosite in grafica arcanelor. Ce inseamna floarea, dar fluturele, ce semnificatie are triunghiul, cum trebuie citit ochiul. N-am mai vazut asa ceva, interesant. Urmeaza un capitol destul de serios de etalari, de la cele complicate, pentru ocazii speciale, la cele zilnice, cu sugestii de interpretare si sfaturi. Sunt practic sute de etalari, zeci foarte cunoscute si folosite, aici sunt unele dintre cele mai bune.

Cea mai importanta parte a manualului este cea dedicata interpretarii sensurilor arcanelor, si e foarte bine scrisa. Fiecare arcana (majora sau minora) este reprezentata grafic, sensurile de baza pozitive si negative, o scurta descriere si simbolistica (doar intelesul de baza, suficient pentru o etalare) cateva sfaturi pentru interpretarea corecta in functie de pozitie. Mi s-a parut perfect pentru primii pasi. Iti alegi o etalare, apoi interpretezi arcana dupa arcana conform manualului. Sigur ca este mult mai complicat de atat, dar restul se invata in timp. Fascinante sunt legendele asociate fiecarei arcane, chiar si celor minore.


Tarot de la A la Z e una dintre cele mai bune aparitii de gen, si la un pret imbatabil - 30 de lei pentru pachetul de carti si manual. Daca initial am trecut cu vederea pachetul, acum imi dau seama ca am gresit. Trebuia sa il iau de ceva vreme. Recomandat. E o frumoasa piesa de colectie.


8 comments:

az said...

pavic, ultima iubire la tarigrad. indreptar de ghicit!

ivory said...

Lucrare de master despre tarot? Manca-tz-as ce norocos esti! :) La ce facultate se face asta?

Deckul de la Steaua Nordului e intr-adevar bun de colectie, insa calitativ schioapata la forma, calitatea cartilor e cam proasta, cartonul prea fin si la o uzanta frecventa se deterioreaza rapid. Incearca sa le bati de cateva ori si ai sa vezi ca deja dosul la unele dintre ele se scorojeste pe la colturi. Asta m-a cam enervat, ma gandesc sa-mi mai cumpar unul, in cazul in care se deterioreaza.

In ce priveste imaginile, au o tusa aspra, ingrosata, iar culorile sunt cumplit de stridente. Mie imi iau ochii intotdeauna cand ma uit la ele, ma fac sa clipesc aproape ca la soare, nu-s prea pe gustul meu pentru practica, rosu si albastru varsat cu toptanul.

Sunt interesante insa modificarile est-europene aduse imaginilor, daca ai observat. De exemplu, m-a frapat 2 of wands, unde personajul care apare e batran, trecut oricum de prima tinerete. In majoritatea clonelor RW apare ca un tanar.

Cartea e mai mult decat simplista si uneori prea pesimista in explicatii. Adica daca esti incepator si usor influentabil, nu prea-ti pica bine. Singurul lucru care mi-a placut e simbolistica descrisa la inceput. In rest, cum ziceam, prea simplista, complet nenuantata, din pacate, mai ales cand e vorba de reversals.

De acord cu ce ai spus in concluzie, deck-ul e mai mult pentru colectionari incantati de variante slave RW dar cartea e submediocra.

Cinabru said...

az : am vazut cartea intr-o librarie, dar n-am cumparat-o sa vad ce si cum. Mersi de hint.

Ivory : hehe, acum multi ani, Facultatea de Istorie de la UB, masterat cu Lucian Boia. Mda, acum multi-multi ani.

Calitativ nu sunt grozave, si eu cred ca in timp se fac oribile, dar nu arata prea rau. Cartea mi se pare totusi buna pentru primii pasi, desi cel mai mult pana acum mi-a placut cea de la Paralela 45 (din pacate fara carti de Tarot). Merita pentru colectie, dar atat.

Anonymous said...

Cine sunt autorii cartii?

Cinabru said...

Nu mi-am notat atunci si din pacate nu am pastrat cartea. Ar trebui sa se mai gaseasca, eventual la editura.

Anonymous said...

Mersi ca mi-ai raspuns. Mi se pare foarte ciudat ca nu are autori. Nici librariile online care o au in vinzare nu precizeaza vreun autor. Asa ca nu prea as avea incredere.
A mai aparut ulterior o carte, tot la o editura din Constanta, cu un titlu asemanator, "Ghicitul in carti de Tarot de la A la Z", avind ca autori doua persoane extrem de dubioase, sper sa nu fie aceiasi (si sper sa nu fie identica in continut).

Cinabru said...

Eu iti multumesc pentru comentariu. Chiar nu imi aduc aminte daca avea vreun autor, am crezut ca e vreo traducere/adaptare in stil romanesc. Fara drepturi de autor. De celalalt titlu nu stiu nimic, e adevarat ca in ultimii ani am abandonat subiectul si nu mai sunt la curent cu ce apare.

Anonymous said...

Am aceasta carte precum si cartile,pentru un incepatoare ca mine sunt foarte bune,intradevar cartile nu sunt de calitate superioara deja se scorojesc cum a spus cineva de aici,si chiar si asa am avut feed backuri multe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...