15 Jul 2007

The Ancient Mariner

Cinabru isi cumpara adesea carti de la un anticar pe cinste, cu preturi mici si muuulte, muuulte titluri foarte bune. Si tot aici are uneori sansa sa gaseasca vreo carte deosebita, vreo editie rara, vreun titlu pe care il cauta de cand taticu si mamica lui Cinabru mergeau adesea la filme cu Alain Delon. Iar Cinabru nu era in plan, si ii era bine.

Printre ultimele achizitii marca Cinabru se numara un volumas de Coleridge, reunind “The Ancient Mariner”, “Kubla Khan” si “Christabel”, adica exact ce e mai bun, in engleza, legat in piele si cu gravuri pe lemn. Cinabru o tot rasfoieste de sambata incoace si nu se mai poate satura, si cred ca o sa o reciteasca din nou si din nou. Uneori se pare ca am noroc, daca nu merge cu fetele, macar imi strang bibliografia. Iar pentru cei interesati, Borges ofera, in stilul sau unic, mai multe informatii despre Coleridge si despre scrierile acestea.

Chiar daca The Ancient Mariner este mai curand cunoscut la noi din cauza celor de la Maiden, iata un fragment genial, care mi-a amintit prin imagine de Lovecraft :

“The many men, so beautiful !
And they all dead did lie :
And a thousand thousand slimy things
Lived on ; and so did I”

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...