3 May 2008

Pâca - duhul tutunului si al fumatului

In mitologia romaneasca, Pâca sau Pafa este duhul rau al tutunului si al fumatului, uneori identificata si cu Mama Dracului, de la care au venit toate nenorocirile si bolile din lume. Numita Pâca sau Pafa, este o batrana neagra si urata, cu coarne pe cap, nasul lung si coroiat, ochii bulbucati, colti de mistret innegriti de tutun, gheare taioase si incovoiate, coada de bou. Din gat si nari ii ies flacari, fum negru si duhoare de tutun. In rarele sale reprezentari apare fumand o lulea mare, foarte lunga si grosolana.

Se spune ca s-a nascut deja batrana si foarte urata, chiar in Iad, aducand cu ea un fum urat mirositor si inecacios. In alte basme ar fi chiar mama Iadului. Zamislind mai tarziu o sumedenie de draci, acestia au vrut sa ii faca un dar, care sa aduca numai rele in lume. Vazand ca ingerii ardeau tamaie pentru Dumnezeu si acesta se bucura de mireasma, dracii au nascocit o samanta, din care a crescut buruiana Dracului. Frumoasa, inalta, verde, dar uscata si aruncata pe foc dadea un fum otravitor, care le-a placut mult dracilor si Pâcăi. Asa ca le-a dat prin cap sa il dea si oamenilor, pentru a-l preamari pe Scaraotchi, si au facut lulele din lut, cu teava de soc. Si astfel a aparut fumatul pe lume. Iar cand fumatorii trag din lulea, o preamaresc pe Pâca, mama Draculu, facand pac-pac-pac din gura.


Sursa : Marcel Olinescu, Mitologie romaneasca, Editura SAECULUM IO, Bucuresti, 2001

6 comments:

Tomata cu scufita said...

:) Ce poveste. Numa buna de speriat copiii.

ws said...

servus,

eu stiam ca dracu' a tras un partz intr-o groapa, apoi a acoperit-o cu pamant, si dupa ceva vreme a rasarit planta de tutun.

asta am citit-o cred ca intr-o carte a lui oisteanu, mythos&logos.

regards,
ws

Cinabru said...

Tomata : da, si astfel ii convingem sa nu se apuce de fumat. Numai sa functioneze : ai fumat ? te-a luat dracu ! Sau Paca.

WS : intr-o poveste din Muntenia Dracu moare, infrant de un calugar credincios. Iar cand plezneste, din trupul lui apare tutunul. Cine stie, o fi ceva adevar la mijloc. Ca prea e bun tutunul de calitate sa nu fie de la Nefartat.

Regards, WS. Best regards.

Cristina said...

Si cum ii convingem pe fumatori sa se lase de fumat?

Cinabru said...

Ii amenintam ca vine Paca si ii mananca. Dar nu cred sa functioneze.

Serban Media said...

http://www.aspbihor.ro/Calendarul%20sanatatii/Zmftutun/2005/Tutunul%20-%20consideratii%20generale%20si%20istoric.pdf

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...