11 Mar 2010

Mac Baren - Golden Ambrosia

Tutun : Virginia, Burley
Aspect tutun : broken flake
Aroma : fructata, putina vanilie
Tarie : scazuta
WAF : mediu
Prezentare : cutie de 100 de grame

Mostra primita la ultima intalnire a PCB

Cu tutunurile Mac Baren sunt intr-o relatie de tip love-hate. Nu sunt tutunuri rele, chiar deloc, se gasesc si la noi, au numeroase sortimente (cu accentul pus pe aromatice). Gustul este bun sau foarte bun, si ard bine. Dar cu doua exceptii notabile - HH Vintage Syrian si Navy Flake - toate tabacurile Mac Baren mi-au intepat limba, de la "usor neplacuta" la "the pain, the pain, the horrible pain". Si asta indiferent cum le-am uscat, indiferent de pipa sau de momentul zile, de umiditate sau de presiunea atmosferica. Asa ca sunt destul de reticent sa incerc un tabac Mac Baren. La ultima reuniune PCB am fumat o pipa de Golden Ambrosia si am luat si o mostra pentru acasa.

Cutia de 100 de grame e plina cu amestecul de Virginia si Burley, nu atat de umed pe cat ma asteptam, iar mirosul este unul clasic pentru tabacurile aromatice : fructat, cu un adaos vanilat, dulce si spre prajitura. Taietura e interesanta, in locul celei ready rubbed la care ma asteptasem e mai curand un broken flake marunt. De fiecare data s-a aprins un pic mai greu, a ars destul de inconstant pana la jumatate, dupa care combustia a fost foarte buna. Gustul este egal si se amaraste dupa jumatatea pipei : fructe, un pic de vanilie, dulceag si placut. Dar apare aceeasi veche problema - indiferent de ritm inteapa la limba, si cand este forjat inteapa destul de rau, asa ca trebuie pipat lent si usor. Din fericire cu o bere rece si amaruie s-a completat bine, iar fumat cu filtru de balsa a devenit un tutun mai usor de tinut in frau.

Mirosul in camera este placut, sotia a fost surprinsa ca mai renunt la mixturile cu aroma delicioasa de "pisica moarta" (orice are latakie) dar s-a si disipat curand. Pipa se poate infierbanta daca este grabita, iar la final ramane un scrum inchis la culoare si cu bucatele marunte de tutun. Nu are prea multa nicotina, asa ca ar merge fumat in orice moment, plus ca se comporta bine in societate.

Concluzie : e un aromatic interesant, dar tot inteapa un pic. E bun, dar nu excelent sau memorabil, merge ca schimbare de ritm si ca sa treci in catastif un nou tutun bifat de la Mac Baren. Recomand in continuare de la ei Navy Flake, pana acum mi s-a parut cel mai bun din gama Mac Baren. S-ar putea totusi ca amatorii de aromatice sa il gaseasca mai bun decat mi s-a parut mie.

4 comments:

mrg said...

Nu mai laud review-ul ca devin monoton. ;-)O sugestie vizavi de GA: tempereaza un pic tirajul si vei scapa de intepaturi. Eu asa am facut si a fost OK. La inceput am forjat putin, in cautare de tarie, dar cum nu am gasit decat o crestere a aciditatii, mi-am readus aminte de o recomandare a lui GL Pease. Ii dau copy/paste la citatul din finalul unui articol despre virginii, pt. ca "le zice" mai bine decat o traducere stangace si stiu ca nu esti francofob: „Tirer à petites bouffées, en gardant le tabac juste allumé, est la clé d'un plus grand plaisir. Bien qu'il puisse être tentant de tirer plus fort pour essayer d'intensifier les saveurs, trop souvent, le contraire va survenir et, en même temps qu'une diminution de goût, il y aura plus de chaleur produite, et une fumée plus âpre va en résulter. A la place, ralentissez. Respirez avec la pipe. Laissez votre esprit se concentrer sur ce que votre palais ressent, et alors ces délicates saveurs vont devenir plus perceptibles, plus présentes.Il y a une raison pour laquelle les Virginias sont souvent considérés comme les tabacs de fumeurs plus expérimentés. Prenez votre temps. Apprenez à ralentir et savourez réellement ce qu'ils ont à offrir, et avec le temps, ces fascinants mélanges vont commencer à se révéler à vous”

Cinabru said...

Mrg : :) am tot incercat cu tutunurile lor, si oricat de incet si de calm as fi - tonguebite. Mereu si mereu. Cu alte virginii n-am patit, si cand le-am grabit m-au atentionat mai finut. Imi place gustul, e un aromatic bun, dar ma pisca. Interesant citatul, si o sa incerc sa fiu mai atent. Poate apare vreo schimbare radicala.

mrg said...

Adevarul ca in materie de Mac Baren, din cati pipari stiu eu, esti un adevarat "reper in domeniu" ;-)

Cinabru said...

Sunt suicidal de-a dreptul. Dar dupa Borkum Riff si Exclusiv, nimic nu mai poate sa ma doboare. Mi-a placut Navy Flake, dar restul nu m-au incantat. Ce n-am incercat - si vreau - este Scottish Mixture.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...