28 May 2008

Queen - Queen I


Inregistrat in 1972 - 1973, primul album Queen nu a fost nici pe departe un succes. Initial a fost ignorat sau cel mai adesea criticat de presa muzicala, cu exceptia catorva cronici mai curand neutre. A reusit sa intre in topurile britanice pe un modest loc 32 abia in 1974, cand trupa incepuse sa fie cunoscuta, "recordul" fiind locul 25, in februarie 1975. Foarte putin pentru un album surprinzator astazi, chiar daca in mare parte marcat de moda muzicala a epocii. Un album bun, interesant cand este privit prin prisma celor din anii '80, spre exemplu, dar care isi face simtita varsta.

Lansat in iulie 1973, la mai bine de doi ani dupa ce John Deacon se alaturase celor trei membri ai grupului, "Queen I" avea zece piese (13 in varianta remixata, lansata in 1991 de Hollywood Records), unele dintre ele deja bine cunoscute din concerte. Trupa lucrase mai bine de un an la album, la Trident Studios, dorind sa lanseze un prim album cat mai bine produs. Tocmai aceasta obsesie perfectionista avea sa duca mai tarziu la un album ca A Night at the Opera. A fost si primul album pe coperta caruia scria " No synthesizers".

Surprinzator, au fost omise piese de inceput interesante si (unele) prezente in numeroase concerte. A fost lasat la o parte Hangman, s-a renuntat la Stone Cold Crazy (o versiune mult diferita de cea aparuta mai tarziu), la Polar Bear (compozitie Smile), la medley-ul rock-and-roll folosit in concerte, la Mad the Swine (prezent in versiunea din 1991 ca bonus). Se pare ca si See What A Fool I've Been dateaza din aceeasi perioada. Cele zece piese alese nu alcatuiesc neaparat un tot unitar, asa cum se va intampla pe Queen II, dar deja anunta o trupa matura, cu o surprinzatoare coeziune si idei muzicale interesante. Alte piese, compuse atunci, aveau sa ajunga pe Queen II. Tributul adus unor trupe precum Led Zeppelin sau Black Sabbath, The Who sau lui Jimi Hendrix, preferatul lui Freddie (si nu numai) este evident. Dar suna placut. Si se combina cu o puternica originalitate, care face albumul sa reziste si astazi.


Tracklist

Keep Yourself Alive : una dintre piesele de rezistenta ale albumului, foarte rapida, foarte "energetica" si foarte buna live. Lansata si ca single, a fost un succes modest - nu a intrat in topurile britanice - dar avea sa ramana in playlist-ul concertelor foarte multi ani, cu modificari inerente. La inceput cel putin a fost piesa definitorie pentru ce dorea trupa.

Doing All Right : datand din perioada Smile, o balada cu cateva inovatii ritmice surprinzatoare pentru o trupa care inca era in cautarea unei identitati. O piesa relativ simpla, cu cateva armonii vocale bine realizate, altfel usor de trecut cu vederea. Mult mai buna avea sa fie versiunea inregistrata mai tarziu pentru BBC.

Great King Rat : una dintre primele compozitii Mercury, anuntand Bohemian Rhapsody, cu un text fantastic, ce lansa un personaj dintr-un univers mitic, univers ce avea sa fie folosit si mai tarziu. Daca Mercury proiectase un album conceptual inspirat de White Queen, Great King Rat, The Fairy Feller's Master-Stroke si Ogre Battle, este dificil de spus. Mai curand era o perioada de experimente si compozitii complicate, marcate de lucrarile de arta grafica favorite.

My Fairy King : fara sa fie o piesa exceptionala, inspirata de aceleasi viziuni fantastice, medieval-imaginare, ramane pentru armoniile vocale, care aveau sa fie mult timp un trademark al trupei. Se potriveste albumului, poate ar fi mers si pe albumul urmator.


Liar : una dintre cele mai bune piese de inceput. O compozitie excelenta, de peste 6 minute, semnata Mercury, nu la fel de complicata precum GKR sau FFMS, dar extraordinara in concerte. Mercury a reusit sa imprime piesei o forta perfect modulata, pana un crescendo surprinzator pentru stilul sau din 1971 - 1974.

The Night Comes Down : versiunea de pe album este cea de pe demo-ul inregistrat la De Lane Lea Studios in 1971, pentru ca trupa nu mai reusise sa inregistreze ceva la fel de bun. Compozitie Brian May, cu un mic tribut adus celor de la Beatles, strecurat in text.

Modern Times Rock'n'Roll : piesa tipica pentru perioada de inceput a lui Roger Taylor, foarte rapida si surprinzator de dura pentru Queen la inceput. Suna mai bine live decat pe album. Personal, niciodata nu am fost incantat de compozitiile lui Taylor, cu o singura exceptie - These Are The Days …

Son And Daughter : o alta piesa inclusa pe setlistul primelor concerte, abandonata ulterior. Mai dura decat altele, profund influentata de stilul in voga in acei ani, rapida, dar fara nimic extraordinar. De ce au preferat Son And Daughter si nu Hangman… In concerte Son And Daugher includea un scurt solo marca Brian May, care avea sa se transforme in complicatele improvizatii live de mai tarziu.

Jesus : foarte ciudata. Compusa de Mercury, este un straniu tribut adus de un zoroastrian lui Iisus. Nu se stie daca piesa a fost vreodata cantata live, nu exista (pana acum) nici un bootleg, dar cu siguranta ar fi sunat aparte. Nimic prea complicat sau prea lucrat.

Seven Seas Of Rhye... : avand putin peste un minut, este o scurta versiune instrumentala a piesei care avea sa apara pe Queen II, fiind astfel o legatura intre cele doua albume.

In versiunea CD din 1991 albumul include Mad the Swine (similara cu Jesus, poate de aceea a fost exclusa), o alta versiune a KYA si un remix nu foarte reusit al piesei Liar.

Concluzie : pentru un prim album, este foarte bun, chiar daca departe de sound-ul Queen in anii '80, cel mai cunoscut si mediatizat. Anunta cateva idei si tehnici care aveau sa fie dezvoltate mai tarziu, Brian May este usor de recunoscut, iar Freddie… Freddie pare din start centrul trupei. A fost unul dintre ultimele albume Queen ascultate, cu multi ani in urma. Ca mai toata lumea, incepusem cu GH II, GH I, Innuendo, A Night at the Opera, A Day at the Races. Mi s-a parut atat de diferit de sound-ul "matur" incat nu mi-a placut mult timp. Doar mai tarziu, ascultandu-l din nou si din nou, am inceput sa il apreciez.





Foto : http://www.queenlive.ca/

3 comments:

zum said...

nu stiu unde mi-a fost capul, dar abia acum am observat ca tu scrii aici si despre Queen. si eu mare fan. imi place sa citesc postarile tale. mi s-a facut pielea de gaina cand am vazut recent un afis in oras (Berlin) cum ca vine Queen in concert. nu m-as duce nici sa ma pici cu ceara, dar...

Cinabru said...

Zum, multumesc. Stii cum e, mai bine mai tarziu... Incerc, o sa mai vina si alte postari. Teoretic nici eu nu m-as duce la un concert Queen cu Paul cum il cheama, practic cred ca as ceda pentru Brian si Roger. Macar atat. Desi sunt foarte curios ce mai face John.

Smiley007 said...

as dori un link exchange
Nume:Ro-fun...
URL:http://ro-fun.blogspot.com

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...