11 Sept 2007

Let Us Entertain You - 11 Februarie 1979

1979 a fost un alt an exceptional pentru Queen, trupa fiind cu adevarat in forma, iar concertele din aceasta perioada sunt bine documentate atat audio cat si video. Exista un numar relativ mare de inregistrari audio, circa 20 - 25, in medie de calitate buna si foarte buna, precum si fragmente video din concerte, de la cateva minute filmate de un amator la cateva zeci, filmate profesionist si difuzate initial la televiziune, lansate ulterior pe DVD (Japonia) sau ajunse in posesia colectionarilor ca bootleguri. O astfel de inregistrare este si "Let Us Entertain You", in fapt cateva piese din concertul sustinut de Queen la Basketball Halle din Munchen, pe 11 februarie 1979. In februarie 1979 trupa a sustinut doua concerte in Munchen, pe 10 si 11 februarie, dar din pacate pana acum nu exista decat fragmente din a doua seara, video, difuzate ulterior ca un mini-documentar in cadrul programului Music Box. In afara secventelor de concert, inregistrarea contine interviuri si un soundcheck (Fat Bottomed Girls), ceea ce o face deosebit de valoroasa. Iar Freddie in 1979, complet imbracat in piele neagra, cu o sapca cel putin dubioasa, dar o carisma si o voce incredibile, anunta o noua schimbare de look, care va continua si in anii urmatori. Pacat ca dintr-un concert care se pare ca a fost foarte bun nu avem decat cateva piese, incomplete. Sunetul este rip din DVD-ul neoficial.

Concertul incepe cu piesa Let Me Entertain You, anuntata de Freddie : "Hello, Munchen ! Ist alles klar ? Feeling ok ? Are you ready to rock ? Are you ready to roll ? Ok, let's go !". Piesa foarte buna pentru deschiderea unui concert si aducerea publicului la punctul de "fierbere", iar sunetul este excelent, egal cu cel de pe Live Killers, de exemplu, doar publicul se aude ceva mai puternic. Publicul cere Mustapha, iar Freddie da o replica amuzanta " We ran out of the fucking song, quiet, quiet. We might do that a bit later on. We gotta practice first, move your ass." Cand publicul se mai linisteste, Freddie intreaba "Anybody here come to see us last night ? Some of you did, ok. Last night the audience was very good, they sang along, tonight I want you to do a better job, ok ? Allright, we'll see what you can do. This is a song from the Sheer Heart Attack album, it goes like this !" Urmatoarea piesa in setlist este Now I'm Here, taiata la inceput pe bootleg, intr-o versiune plina de energie, foarte buna. Surprinzator de buna, la jumatate cu deja clasica improvizatie "around, around, around" intre Freddie si public, precursoarea celebrelor Day-Oh de mai tarziu. Din Bohemian Rhapsody nu avem din pacate decat partea de opera (peste care se suprapune comentariul in germana) si partea rock, finala, foarte buna.

Se intra in Sheer Heart Attack, introdusa de Roger Taylor cu "One, two, let's rock 'n' roll !". Mai buna decat in multe alte concerte, cu tempo-ul de pe album, chiar daca Freddie nu era un fan al pieselor rapide, dar in final pasabila. We Will Rock si We Are the Champions sunt ultimele piese de pe setlist. We Will Rock You este foarte puternica (desi am preferat de la inceput varianta fast), dupa care, ca de fiecare data, se trece la We Are the Champions. Este pur si simplu fascinant cat de buna era vocea lui Freddie in aceasta perioada, cat de puternica si de sigura, si in egala masura cat de calda. Concertul se incheie cu God Save the Queen.

Puncte forte : calitatea exceptionala, comentariile lui Freddie, We Are the Champions.

Concluzii : din pacate, fiind vorba doar de fragmente, este greu de crezut ca cineva care nu este innebunit dupa Queen sa fie interesat de acest bootleg. Mult mai importanta este inregistrarea video, chiar incompleta. Pana cand acest concert va fi disponibil integral (daca exista) ramane doar pentru fanii adevarati, care vor sa aiba totul.

Piese :

01. Let Me Entertain You
02. Now I'm Here
03. Bohemian Rhapsody (Opera + Reprise)
04. Sheer Heart Attack
05. We Will Rock You
06. We Are The Champions
07. God Save The Queen


Foto concert : www.queenconcerts.com
Mai multe imagini : http://www.webalice.it/pikkololuca/latojavamunich79.htm
Coperta : www.queenbootlegs.nl

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...