11 Mar 2012

The Banker's Tobacco

Tutun : virginia, latakia, oriental, havanna
Aspect tutun : broken ribbon
Aroma : mixtură englezească, puternic a latakie şi a trabuc
Tărie : medie
WAF : scăzut
Prezentare : cutie 50 de grame


The Banker's Tobacco e un tutun pe care l-am mai gustat pe vremuri, pe la întâlniri, dar fără să-i acord prea multă atenţie. Deşi ideea unui amestec între trabuc şi ceva latakie nu este deloc de ignorat, mai ales dacă îţi plac ambele, abia recent am avut ocazia, datorită generozităţii unui prieten de la PCB, să-l ”studiez” în amănunt. Având la dispoziţie o cutie aproape întreagă, trebuie să spun că a început destul de repede să-mi placă, chiar dacă nu este genul de tabac pe care să-l oferi cu generozitate nefumătorilor şi militanţilor anti-fumat. Un amestec medium-english, cu puternice note de trabuc şi amirosind în principal a latakie, este categoric neplăcut pentru cei care doresc un aromatic, eventual unul fructat.

Potrivit de umed în cutie, tăietură măruntă ce amestecă frumoase panglici de culoare închisă, într-o gamă de cafeniu şi negru, puţin lucioase. Promiţător. Mirosul iniţial este puternic, de latakie şi trabuc, acesta din urmă uşor de recunoscut chiar dacă eşti un cvasi-amator în domeniu, dar şi cu un pic de picanterie de la oriental. Puternic, foarte masculin, cu siguranţă nu pe placul soţiei. Nu am testat, din prudenţă. Se aprinde destul de uşor, mai ales după o scurtă aerisire, şi arde bine până la final. Fără probleme de condens, fără să încingă pipa, ceea ce e un plus important.

Gustul este de la bun început intens, un amestec de latakie cipriotă şi o intensă aromă de trabuc, puţin amărui în ansamblu, dar foarte plăcut. Ceva note orientale, ce se intensifică după primul sfert, într-un echilibru ce evoluează surprinzător de plăcut. Nu e un tutun pe care l-aş fuma toată ziua, e destul de greu şi nu merge în orice moment al zilei. Spre final devine mai puternic şi de aceea puţin neplăcut. Mirosul rămas în cameră este tare şi persistent.

Un amestec interesant, o mixtură englezească având ceva în plus, The Banker's Tobacco de la Petersen & Sorensen e un tabac ce merită o fumată sau mai multe, măcar ca experienţă. Mi-a plăcut ideea de trabuc în combinaţie cu un english de manual, l-aş mai fuma şi în viitor.

2 comments:

mrg said...

Cinabru, ai grija ca recidivezi! E al doilea revue la un tutun cu latakia. O sa-ti afecteze imaginea :-)))
In ritmul asta, astept cu nerabdarea sa citesc parerea ta despre Robert McConnell - Pure Latakia! :D

Cinabru said...

Si urmeaza...urmeaza... Merde de Cheval! (aplauze, urale, targoveti, osteni, popor). Pure Latakia n-am avut curaj sa fumez, tinand cont ca n-am putut nici Irish Flake. Poate cand ma fac si eu mai mare.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...