4 Sept 2007

Paul Goma despre Gheorghe Enoiu

Cum Gheorghe Enoiu se plange prin interviuri ca este o victima, ca totul este o inscenare, ca a fost un adevarat tata spiritual pentru detinutii care ii intrau in mana, sa vedem ce spune Paul Goma despre celebrul tortionar. Asa cum marturisesc cei care au fost anchetati de Enoiu, acesta prefera sa ii bata personal pe detinuti, cat mai crunt cu putinta, devenind in scurt timp unul dintre cei mai temuti tortionari. Dupa pensia pe care o are acum, Enoiu a fost recompensat pe masura pentru eforturile sale.

Paul Goma : "Numai ca Tarlea (unul dintre anchetatori, n.m.) trecea drept … painea lui Dumnezeu in comparatie cu alti securisti, aceia batausi de profesie, care nu te intrebau nimic, te loveau, atat (in prezenta intrebatorului) ; si mai cu seama fata de Balaurul, de Diavolul, de Calaul care era capitanul Gheorghe Enoiu, seful anchetelor studentesti in '56. Acesta, asa, "in treacat", imi rupsese trei coaste dintr-o singura lovitura de pum - scapasem ieftin, dar cat patimisera Ivasiuc, Marcel Petrisor, Grama, Cocioran de la el…"

Paul Goma, Jurnalul unui jurnal, Editura Dacia, Cluj Napoca, 1998, pg 202

9 comments:

demaio said...

Eh...eu propun să-i recunoască meritele lui Enoiu şi să îl înnobileze pentru modul exemplar în care s-a comportat. Îţi dai seama, rupea trei coaste dintr-o bucată...asta nu se vede pe toate drumurile...

alk1970 said...

ma doare inima sa-i vad pe nenorocitii astia cum rinjesc dupa 16 ani. De vina e Iliescu si sleahta lor, mai multe nu vreau sa spun...

Cinabru said...

Pt demaio - da, era un specialist cum rar intalnesti. Dar si-a castigat pensia, nu gluma. Da, boier Enoiu, zis si Sparge Coaste.

Pt alk1970 - nici nu trebuie sa spui mai multe, cred ca toata lumea stie cine este de vina. Astept sa vad daca Enoiu ajunge in instanta.

Liviu said...

de ajuns in instanta in mod cert nu o sa ajunga. se va taragana trimiterea lui in instanta pana ce isi va da crestinescul sfarsit. macar o condamnare morala si o retragere a pensiei de 22 de milioane de rol ar fi totusi salutara

Cinabru said...

Nu-mi fac sperante ca se va intampla ceva, cu atat mai putin cu pensia impozanta. Totusi, sa rupi trei coaste cu o lovitura e o chestie profesionista. Romania are nevoie de astfel de oameni,nu ?

Anonymous said...

Stimati colegi de vizeta:
Cu parere de rau nu pot confirma ruperea de coaste. Mie boss-ul Enoiu care m-a anchetat printre altii personal, nu mi-a rupt nici macar un cartilaj. Gang-ul lui adica 'baetii' mi-au dat o gazduire indelungata dar suficient de civilizata sa nu ma treaca toti mortii.Doar becul electric din gaura deasupra usii care noaptea iti scotea ochii, putea sa lipseasca. Cu tot respectul pentru suferintele Dvs. personale sau doar din auzite nu pot alinia comentariilor alaturate.

Cinabru said...

Ce mai, un adevarat hotel de lux, iar Enoiu un suflet de mama. Paradisul pe pamant si mai multe nu. Din pacate, n-a fost chiar asa... Chiar deloc.

nored said...

Destul de greu sa ne intlegem altfel decat fata-n fata. Nu pot provoca le nici un soi de confruntare numai pentruca nu este stilul meu. Am scris prein ce am trecut eu si inca patru colegi de breasla - cazuri separate. Va rog sa treceti peste doua greseli de dactilo di precedentul alaturat, i.e.fiorii mortii si nu doar mortii, plus nu ma pot alinia in loc de nu pot alinia.
Cu multumiri

Cinabru said...

Stimate domn
In nici un caz nu poate fi vorba de o confruntare. Catusi de putin. Dar am incredere ca Goma nu exagereaza si nu minte. Mai ales ca sunt si multe alte marturii privindu-l pe "maestrul" Enoiu. Poate ati avut noroc, sau poate nu erati considerat un caz "dificil".

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...