21 Nov 2007

Exclusiv Wild Mango

Noua achizitie, un tutun surprinzator de usor, destul de aromat, desi prea putin fata de ce ma asteptasem. Amestec de Burley si Cavendish, auriu si negru, taiat in panglici (ceea ce nu il face insa greu de pus in pipa), vine la plic de 50 g si cutie metalica de 100 g (am luat plic), cu un pret de 30 – 35 Ron, depinde de unde il luati. Pachetul este interesant, de un crem palid, Wild Mango scris cu rosu, doua fructe stilizate si sigla Exclusiv. Nu prea e “tropical” si nici usor de remarcat in raft, dar e OK.

Am citit review-urile altor pasionati, care se plangeau ca Wild Mango pisca la limba, nu gluma, sau ca pachetul era foarte umed. N-am patit nici una din astea, desi la un moment dat am forjat intentionat. Poate a contat si ca pachetul era destul de vechi (avea vreo trei ani), ceea ce nu a fost prea grozav. Odata deschis, se simte un vag miros de potpuriu de fructe tropicale, mai curand de ierburi sau ceai exotic. Tutunul era presat in forma de paralelipiped, in parte pentru ca se cam uscase, dar se sfarama usor. Nu a prea mers sa umplu pipa “in 3 pasi”, mai mult in doi, m-a derutat un pic fiind obisnuit cu tutunul taiat marunt. S-a aprins usor dupa “false light”, s-a fumat fara probleme, insa, cum am spus deja, aroma a fost sub asteptari, cred ca din cauza vechimii. Ma asteptam la o explozie de fructe exotice si in special de mango. Mango nu am simtit, dar fumul este placut si “rece”. Se fumeaza lent si mult, se reaprinde usor, este un tutun delicat,deloc tare, bun pentru incepatori. Nimic surprinzator.

In concluzie, nu este cel mai bun tutun aromatic pe care l-am incercat, dar este bun pentru inceput. Nu atat de tare cat sa fie neplacut, miros acceptabil spre bun, gust cam fad, pret mediu. Incercati sa luati un pachet cat mai “proaspat” – desi termenul este relativ in domeniu, altfel s-ar putea sa nu spuna nimic. Nu mai vechi de un an, ideal. M-am jucat cu el : l-am amestecat cu Sunday’s Fantasy (si pipa a avut atunci o aroma placuta), am pus cateva picaturi de whisky in tutunul pentru o pipa (a fost OK).

Bun ca experiment, dar nu cred ca cineva l-ar fuma tot timpul. Incercati-l pentru exotism. Sau alegeti ceva mai aromat. Ori un tutun mai tare, mai “barbatesc”. Presupun ca pe viitor voi incerca un Mac Baren. Sau din nou un Sunday’s Fantasy. Sunt conservator.

28 comments:

Aky said...

Pipa umpluta in 3/2 pasi..false light... Mai Cinabru, explica populatiei (in special femenine, care probabil n-are habar de palceri din cestea barbatesti) vocabularul pe care-l folosesti.

Ar fi faina o scriere despre motivele pentru care esti pipar (sau pipacios? cum se spune?), placerile pipei, numele pipei tale :) si alte asemenea, ca de la un maniac la nemaniaci.

dede's said...

Nu inteleg de ce este atat de scump tutunul de pipa la noi. In dutty-free gasesti mcbarren si la 2,3 euro pachetul de 50g. asta e doar un mic exemplu.

Cinabru said...

Aky : promit ca in momentul in care ma simt suficient de sigur o sa scriu pe larg, eventual cu poze. Pe prima (si deocamdata singura) mea pipa o cheama Mara.

Dedes : este absurd, dar este impozitat ca produs de lux, plus accize (doar e tutun), plus aia, plus ailalta. In final, pretul este cumplit. Dar ce sa fac, trebuie...

bunny from hell said...

bre tu mai faci mult reclama la cancer?

Aky said...

Dedes, le pipezi si tu, parca, asa-i? Pe a ta cum o cheama?

Cinnabar vrea sa si le inmulteasca ;). Urmatoarea va fi baietel, asa-i domnule C.? Place la mine mult sa stau pe langa pipatori de tiutiun aromat. De-asta m-am si apucat de pipa(it) :D

Cinabru said...

Iepurasule demonic, are si cancerul asta un gust atat de bun...

Aky creature, sa vedem cand s-o putea sa inmultim familia. Sper ca destul de curand.

mariuca macovei said...

Cinabru, propun sa incepem sa adunam posibile nume pentru viitoare ta pipa. Daca te hotarasti sa fie baietel, eu am un nume in cap: Marx:)

Cinabru said...

Daca o sa fie un apple, straight, m-am gandit la Cornelius. Ca sa pot sa-i spun ca in Operatiunea Monstrul : Cornelus, scumpule, iubitule... Nici Marx nu e rau, dar se potriveste la un best, greoi, masiv, eventual din spuma de mare.

mariuca macovei said...

Chiar, cum ar fi o femeie, daca ar fuma pipa? Sigur nu v-ar placea nu?

mariuca macovei said...

Cinabre, omule, tot anticii...Cornelius. Si ce e aia pipa din spuma de mare....fir-as! Incepe sa ma intereseze domeniul:)))))))

Cinabru said...

Ar fi un vis. Pentru o femeie as vrea o pipa din briar, baby-apple, straigt, cat mai subtire si lunga (nu prea lunga). Si sa fumeze numai aromatice, eventual ceva cat mai exotic. Ar fi superb.

Cinabru said...

Maccumac : o sa incerc sa ma adun si sa scriu mai multe despre asta, inca sunt incepator. Pe blog, la site-uri, gasesti Pipepedia, sunt multe de aflat si de acolo.

Cezar Paul-Badescu said...

Ma surprinde placut sa aflu ca si tu esti fumator de pipa si mi-ar placea sa schimbam impresii pe acest subiect, la un moment dat.
Wild Mango nu e rau, dar e un tutun destul de mediocru. Aroma mi se pare un pic cam fortata si nenaturala.
Tutunul umed pisca la limba orice marca ar fi - de aceea se cere uscat inainte sa fie folosit. Pe de alta parte, daca zici ca al tau se sfarima, ar fi trebuit sa-i mai cresti umiditatea.
Testul pentru detectarea umiditatii tutunului e unul foarte simplu: daca, in momentul in care il presezi puternic intre degete, tutunul ramine lipit, inseamna ca e prea umed si mai trebuie uscat; daca se sfarima, atunci e prea uscat si trebuie umezit.
Daca nu e foarte uscat, il poti umezi punind in pachet citeva frunze de patrunjel (si le lasi acolo o zi-doua). Daca e ceva mai uscat, pui citeva rondele de morcov. Daca e foarte uscat, pui o feliutza de mar (dar nu o lasi mult acolo, pentru ca poate sa-i dea prea multa umezeala).
McBarren e unul din cele mai bune tutunuri din lume (in general, tutunurile daneze sint peste cele olandeze, pe care lumea le considera ca etalon al calitatii), dar e un tutun foarte greu, nu l-as recomanda unui incepator. Depinde si ce varianta alegi. De exemplu, "Mixture - Scottish Blend" e ceva mai usor - ai putea sa incepi cu el. Daca ar fi sa-ti recomand un tutun cu adevarat remarcabil - si care sa se gaseasca si la noi - atunci acesta e W.O. Larsen. Mie-mi place cel mai mult "1864" - se gaseste la cutie metalica de 100 g.

Cinabru said...

Cezar, multumesc pentru comentariu, chiar e o surpriza placuta. Inca sunt la inceput, invat si eu din greseli, stii cum se spune. Un McBaren ar fi interesant, de W.O. Larsen am mai auzit lucruri bune si ma tenteaza. Sigur ca as prefera sa te mai deranjez cu intrebari de gen, cand o fi. Mai bine sa aflu unde o dau pe langa de la cineva priceput.

Oricum, nu se compara cu tigara. Nici macar cu miticele pomenite in Tineretile...

Cezar Paul-Badescu said...

Eu fumez numai pipa de 9 ani (m-am apucat de fumat de la 14 ani - tigari, desigur).
Dupa cum stii, fumatul de pipa presupune o alta tehnica decit fumatul de tigara. Practic, atunci cind te apuci de pipa, trebuie sa cam "uiti" deprinderile pe care ti le da fumatul de tigara. Acum, de cind fumez pipa, nu mai gasesc nici o placere in tigara.

Cinabru said...

Si la mine a fost aceeasi reactie. Chiar am incercat sa fumez tigari, ca experienta, si nu doar ca nu mi-a facut placere, dar deja era greata. Gust oribil, miros sufocant, ce mai, groaznic. Fumez pipa doar de vreo doua luni, asa ca is multe de invatat. Dar e fascinant, la propriu.

Anonymous said...

Dle Badescu & Dle Cinabru,

umezirea tutunului cu patrunjel, morcov, felii subtiri de mar (sau, mai rar, 1/2 de cireasa) reprezinta solutii care altereaza gustul tutunului. iremediabil. metodele de preparare ale tutunului sunt destul de elaborate, iar introducerea unui lichid de origine vegetala - chiar daca nu-l storci efectiv - schimba radical chimia tutunului. din pacate, pentru mine, experienta mi-a confirmat inadaptarea acestor metode - mi-am stricat constiincios 2 tutunuri bune urmand aceste metode. cea mai recomandata metoda ramane cea cu apa distilata pusa pe un suport care sa permita o evaporare controlata cat de cat.
in alta ordine de idei, nu detin experienta dlui cpb, chiar daca cochetez cu pipa de vreo 14-15 ani (cu prelungi reveniri la tigari), insa mi-as permite sa recomand din tutunurile accesibile pe piata romaneasca peterson - irish oak. un tutun bun, pe care l-am descoperit incet, dar sigur. merita incercat.
mrg

Cinabru said...

Domnule MRG, multumesc frumos pentru un comentariu atat de substantial. Sunt convins ca si domnului Badescu i-ar placea. Am citit si eu pe un forum de solutia cu laveta umezita, merita incercata in caz ca.

Din cate citeam intr-un interviu, Cezar Paul-Badescu are si o colectie impresionanta de pipe - peste 50 - si stie multe despre domeniu. Am zis ca de cate ori am vreo intrebare, il stresez.

De la Peterson, am incercat deocamdata doar Sherlock Holmes, nu pot spune ca m-a impresionat prea mult. E bun, dar nu pe gustul meu, prefer aromaticele.

Va mai astept si pe viitor, cu multa placere.

mrg said...

dle C,
multumesc pt apreciere si de invitatie - ii dau curs abia acum.
in primul rand, impresionanta colectia dlui cpb - ca orice pipar care a depasit nivelul de doua pipe achizitionate nu pot spune decat ca-l invidiez sincer. ;-) sunt convins ca atare colectionar are si o experienta bogata (cand spun bogata ma refer, in special, la mai multe tutunuiri fumate). deci, dle C, stresati-l pe dl CPB si impartasiti experienta cumulata!
revenind la tutunuri, frumoase review-uri si admirabil demers. mi l-am propus si eu, dar a ramas in stadiul de intentie...
am citit recent un articol pe tema aceasta, care argumenta relativitatea gusturilor si imposibilitatea stabilirii unei scale/ierarhii de evaluare a tutunurilor. autorul era degustator profesionist de vinuri si argumentele sale pareau consistente.
de altfel, din putina-mi experienta, pot confirma ca gustul unui tutun variaza functie de pipa, gradul de uscare al tutunului, tehnica mai precis viteza de fumat/pufait, si evident de nivelul tutunului fumat din bol. nu trebuie uitat nici factorul experienta. banuiesc ca ar mai fi de adaugat, dar ma opresc aici.
si pt ca tot ati spus ca va plac aromaticele revin la o experienta recenta - am cumparat de la magazinul din unirii un peterson sunset breeze, influentat, recunosc, si de tobaccoreviews.com (3 stele din 70 de review-uri e ceva!). deziluzie partiala pt mine - tutunul, amestec bun de altfel, beneficiaza de un adaos de aroma de amaretto. pana la urma l-am biruit, dar greu si lasat la aerisit un timp mai lung decat de obicei.
cel mai recent tutun fumat - un dunhill nightcap pe care mi-l dramuiesc cu parcimonie. amestecul de latakia si perique este insa putin probabil sa fie pe gustul dvs. daca sunteti un fan al aromatizatelor.
si pt ca este blogul dvs. :-), va recomand ca aromate w.o. larsen-ul amintit intr-un post anterior. e tutun bun la cutie mare - ce se poate cere mai mult?! :-) (sa fie si ieftin, desigur, dar...) daca il veti incerca, veti sesiza diferenta dintre aromate si aromatizate.

Cinabru said...

Dle mrg : va multumesc pentru comentariu. L-am citit cu mare placere. O cutie de Larsen este pe lista "de cumparat", desi inca nu m-am hotarat care Larsen anume. Aveti vreo recomandare ?

mrg said...

Dle Cinabru,
Din gama Larsen am gustat doar doua din cele trei sortimente, Signature Vintage Mixture si Old Fashioned. Bune amandoua, desi parca primul este mai bun, eu remarcandu-l pt aroma florala. Nu am incercat inca 1864 Perfect Mixture, dar voi recupera lipsa cat de curand. Va recomand magazinul de la Victoriei, care pare sa aiba pretul cel mai bun.
In alta ordine de idei, initiativa dvs. - ma refer la blog - m-a molipsit, asa ca am initiat un blog dedicat pipelor si tutunului. este abia la inceput si mai am de facut destule la el. va astept in "contr-vizita" pe http://tutunsipipa.blogspot.com/.

Cinabru said...

Felicitari pentru blog si multumesc pentru recomandare. La Signature ma gandisem si eu. Presupun ca in timp le voi incerca pe toate trei. Ne vedem pe noul blog.

Stefan Dinescu-Craciun said...

De la Exclusiv am incercat Cherry and SHerry si Exclusiv albastru si am fost dezamagit de calitatea tutunului. Poate Mango e mai acatarii. Referitor la "false light" se numeste "charring light", cred ca s-ar putea traduce cu aprinderea de carbonizare si dupa 2-3 fumuri se stinge cu futacul se preseaza usor tutunul expandat din cauza caldurii si se reaprinde cu miscari circulare pt o aprindere uniforma. De recomandat cu chibritul, de nerecomandat cu bricheta cu jet de gaz. Succes.

Stefan Dinescu-Craciun said...

Eu cand m-am apucat de fumat pipa serios, am scos primele 60 de tutunuri de pe tobaccoreviews si le-am ordonat in excell in ordinea nr de review-uri si rezulta pe locul 1 la 5 stele Esoterica penzance cu mult peste 100 de review-uri de 5 stele. Pe vremea aceea puteam comanda tutun din SUA. Pana acum am incercat peste 200 de blenduri de tutun dar m-am bazat pe producatorii care au confirmat prin calitatea tutunului si aici ma refer la :
Esoterica
G.L.Pease
Rattray's
CAO
Dan Tobacco
Samuel Gawith
Davidoff
etc. Din punctul meu de vedere mult peste olandezi si danezi sunt americanii. Nu poti bineinteles compara un tutun cu latakia cu unul aromat sau cu unul cu preponderenta in Virginia. Fiecare e cu treaba lui. Sunt 2 axe: Naturale (virginii si latakii+perique, axa Modern English Mixture si axa aromaticelor.

Stefan Dinescu-Craciun said...

Eu cand m-am apucat de fumat pipa serios, am scos primele 60 de tutunuri de pe tobaccoreviews si le-am ordonat in excell in ordinea nr de review-uri si rezulta pe locul 1 la 5 stele Esoterica penzance cu mult peste 100 de review-uri de 5 stele. Pe vremea aceea puteam comanda tutun din SUA. Pana acum am incercat peste 200 de blenduri de tutun dar m-am bazat pe producatorii care au confirmat prin calitatea tutunului si aici ma refer la :
Esoterica
G.L.Pease
Rattray's
CAO
Dan Tobacco
Samuel Gawith
Davidoff
etc. Din punctul meu de vedere mult peste olandezi si danezi sunt americanii. Nu poti bineinteles compara un tutun cu latakia cu unul aromat sau cu unul cu preponderenta in Virginia. Fiecare e cu treaba lui. Sunt 2 axe: Naturale (virginii si latakii+perique, axa Modern English Mixture si axa aromaticelor.

Cinabru said...

Personal, Exclusiv Mango m-a dezamagit, nu cred ca il voi mai cumpara vreodata. Prea scump pentru ce poate. Voi tine cont de recomandari, fiind la inceput le iau si eu la rand pe cele care se gasesc la noi. Tot e bine ca am inceput.

Deocamdata trebuie sa imi cumpar o pipa noua, cea veche este in agonie. Sa vedem cand s-o putea...

Stefan Dinescu-Craciun said...

Cauta pipe Danske CLub, sunt de fapt pipe STanwell la pret mai mic...parca 120 lei sau ia un Savinelli Capitol. Trebuie sa coste 70-80 de lei, mai prost dar totusi briar. E musai sa ii cureti lacul de pe el cu smirghel ca sa fumeze mai rece, sa respire briarul. In rest sfaturi gasesti pe www.pipaclub.3xforum.ro Succese pipareshti.

Cinabru said...

la un Danske Club m-am gandit si eu dupa ce citisem pe forum. Numai sa gasesc.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...