13 Nov 2007

Sfintii inchisorilor – Vasile Militaru

Cezarina Barzoi si Ionut Baias continua pe HotNews.ro serialul dedicat “sfintilor inchisorilor” cu episodul dedicat lui Vasile Militaru, un poet astazi uitat, dar foarte prezent in paginile publicatiilor interbelice de dreapta (unde semneaza adesea si cu pseudonimul Radu Barda). Apropiat de Miscarea Legionara (a publicat insa foarte mult si in presa nelegionara, dar de dreapta), s-a remarcat in epoca printr-un lirism cu puternice accente crestine si militante, fiind unul dintre cei mai populari poeti ai perioadei interbelice. In 1938 si-a reunit o parte din poeziile legionare in volumul Temelie de veac nou. O voce aparte, poate nu cel mai bun poet al secolului trecut, dar cu siguranta unul care merita sa fie reeditat macar partial.

Vasile Militaru: "In poeziile mele nu va rima poporul cu tractorul"

4 comments:

dede's said...

Am mai spus-o. Acesti oameni nu merita sa fie uitati.Ar fi o mare greseala.

Cinabru said...

Pacat ca argumentul suprem pentru cenzurarea lor ramane optiunea politica. Ar trebuie sa primeze valoarea estetica. Sper ca nu vor fi uitati, macar Ionut si Cezarina fac tot ce pot pentru asta.

Aky said...

Vezi ca in ultima Dilema (23.11), daca nu ma insel, sunt doua aparitii editioriale in acest sens, una se numeste chiar "Sfantul Inchisorilor" (n-am retinut despre cine e vorba.

Cinabru said...

Este vorba de Valeriu Gafencu (FdC). Celalalta aparitie, daca nu ma insel, ar fi volumul de memorii Ilie Tudor. Sunt carti importante, esentiale chiar, dar nu au mediatizarea unui Dan Brown. Din pacate...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...