20 Nov 2007

Zece carti ce merita citite

O ideea interesanta de leapsa, venita de la Maccumac (fain nume pentru un blog) : cum ar arata un top 10 al cartilor ce merita citite ? La inceput in viziunea lui Cinabru, dar promite sa o dea mai departe.

Asadar, cam care ar fi cartile ce merita citite, in numar de doar 10 ? Groaznic sa faci o asemenea selectie, ma simt ca intr-un Sophie's Choice cu specific bibliofil. Dupa mai multe liste incepute, taiate, abandonate si impreunate, am ajuns cu greu la un top 10, masacrand in carne vie. Nu sunt puse neaparat in ordinea importantei, ci cum mi-au venit in minte.

1. Biblia : nu cred ca mai trebuie spus ceva despre aceasta alegere.
2. J. D. Salinger - De veghe in lanul de secara : nu sunt singurul care a iubit enorm acest volum micut, completat de minune cu Noua povestiri si restul. L-as trece chiar ca lectura obligatorie pentru toti.
3. Mircea Cartarescu - Nostalgia : de ce nu Orbitor sau Levantul, celelalte reusite cartaresciene ? Din ratiuni sentimentale, in ceea ce ma priveste (primul M.C. citit) dar si pentru ca aici cred ca gasim in nuce tot ce inseamna azi Cartarescu. Nu am reusit a ma plictisi de Nostalgia.
4. Marcel Proust - In cautarea timpului pierdut : recunosc umilit ca mai am mai bine de jumatate din volumase de citit, dar cum nu e o lectura tocmai facila, sper sa mi se ierte. Unul dintre cele mai bune romane imaginate vreodata, dar un text epuizant si dificil. Tocmai d'aia !
5. Giovanni Boccaccio - Decameronul : am recitit de cateva ori Decameronul. De fiecare data suita de povestiri, intamplarile, stilul, personajele, aceasta imagine circulara a lumii m-au incantat, m-au fascinat, m-au facut sa rad sau sa sufar. Nu cred ca trebuie sa existe cineva care nu a citit Decameronul.
6. Miguel de Cervantes - Don Quijote : dau titlul pe scurt, si asa nu cred sa fie cineva care sa nu fi auzit de ispravile sublimului nebun intr-ale cavalerismelor, insotit de micutul si naivul Sancho Panza. Ce pagini i-a inspirat lui Miguel de Unamuno povestea cavalerului ratacitor, pentru cale rapciuga de cal era Rosinanta, pentru care un castron de barbier era un coif faimos si pretios, iar morile de vant - uriesi cumpliti.
7. Chuck Palahniuk - Fight Club : o carte mai noua, care a dat si un film pe masura (stiu sigur ca prietenul meu Iepurasul s-ar distra sa o vada aici). Manifestul unei generatii furioase, nihiliste si revoltate. O experienta de o dureroasa intensitate.
8. Friedrich Nietzsche - Asa grait-a Zarathustra : mi-e greu sa spun (nu sunt un cunoscator) cat de mult a influentat aceasta carte istoria gandirii, mereu am privit-o ca un superb poem, o utopie ce ameninta ruperea si distrugerea lumii vechi, un Supraom care nu va veni niciodata, desi este dorit.
9. Vladimir Nabokov - Lolita : una dintre cele mai stranii povesti de dragoste din istoria literaturii universale, dar e de inteles de ce a socat la prima aparitie si de ce Nabokov nu a putut-o publica decat la o editura specializata in carti pornografice de duzina. Un inceput modest pentru un succes imens.
10. 1001 de nopti : n-as putea sa spun care e editia cea mai buna, am fost nevoit sa ma multumesc cu seriile BPT (doua fura la numar), dar este unul din titlurile care m-au marcat extraordinar de mult. De la versiunile pentru copii (n-as uita niciodata cele doua volume bortosele ale lui Eusebiu Camilar) la cele "serioase", ramane o carte pentru orice varsta. Sau un ciclu ? Roman - fluviu ? Colectie ? Cate putin din fiecare ?


Cam acestea ar fi. Cu siguranta ca as gasi alte 100, sunt atatea care imi vin in minte chiar acum, dar mai bine stop. Gata. Asta e marele defect al topurilor, tot le refaci, le reiei, pana turbezi. Mai bine Cinabru se opreste aici. Asta e Top 10 carti ce merita citite. Al lui. Azi.

Dau si io cu leapsa mai departe lui Cezar Paul-Badescu, Tomata cu Scufita, Krossfire, Dedes, Mofturi de ochelarist, Pantacruel, Pas cu pas, Terorista, Whitenoise, Zmeura.
Stiu, sunt multi. Dar si cartile faine is multe. Si daca mai vrea cineva sa raspunda...
PS : Aky, pana iti termini blogul, da un comment cu lista ta. Sau iti inchiriez un post.

28 comments:

Tomata cu scufita said...

Stii cum face iconul ala pe mess sub care scrie "drawling"? :)) Asa fac si eu la leapsa asta. :P Imi place mult de tot, numai ca in afara de Salinger si Nabokov... nu prea ne asemanam. :( Adica nu am citit chiar toate cartile de care zici, dar cele citite nu prea m-au impresionat. A nu se intelege ca nu iti respect alegerile. ;)

isuciu said...

Făcut pe nerăsuflate :

1. Război şi pace – Tolstoi
2. În căutarea timpului pierdut – Proust
3. Iarna vrajbei noastre – Steinbeck
4. Suflete moarte – Gogol
5. Schiţe şi povestiri de Cehov
6. Corecţii de Franzen
7. Maestrul şi Margareta - Bulgakov
8. De veghe în lanul de secară – Salinger
9. Orbitor – Cărtărescu
10. Fraţii Karamazov - Dostoievski

Aky said...

Iti dai seama ca/cum ma rabun pentru tortura asta, Cinnabar, da?

Ordine strict aleatoare:

1. Marquez - Un veac de singuratate
2. Dostoievski - Idiotul
3. A. Plesu - Despre ingeri
4. F. Kafka - Procesul
5. M. Eliade - Proza fantastica (:D scuze de trisare)
6. A. de Saint-Exupery - Citadela
7. N. Stanescu - Versuri :)
8. Kahlil Gibran - Profetul
9. C.S. Lewis - Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar
10. M. Bulgakov - Maestrul si margareta

Mi-s frustrat..

dede's said...

Printre topurile postate pana acum sunt cateva din titlurile pe care as fi vrut sa le propun si eu. Asa ca voi evita repetitiile.

1.-10.Harper Lee - Sa ucizi o pasare cantatoare
Truman Capote - Alte glasuri alte incaperi
M.V. Llosa - Matusa Julia si condeierul
GG Marquez- Dragostea in vremea holerei
Cinghiz Aitmatov - O zi mai lunga decat veacul
John Steinbeck - Oameni si soareci
Ismail Kadare - Generalul armatei moarte
Jorge Amado - Tocaia grande
Neil Gaiman-zei americani
Umberto Eco - Numele trandafirului
ordine aleatoare.
si un top 10 romanesc, sa nu amestecam lucrurile
Marin Preda - Morometii
Eugen Barbu - Groapa
IM Sadoveanu - Sfarsit de veac in Bucuresti
Mateiu Caragiale - Craii de curtea-veche
Mircea Elediade - Maytrei
George Calinescu - Enigma Otiliei
Radu Aldulescu - Amantul Colivaresei
Petre Ispirescu - Legendele sau basmele romanilor
Ion Creanga - Amintiri din copilarie
O mie si una de poiezii romanesti(exista o lucrare in care sunt cuprinse cele mai importante poezii ale celor mai importanti autori autohtoni -10 volume)

Aky said...

Llosa, Kadare, Eco, Capote! Aferim, beizadea Osman-Dedes, bune gusturi ai. Nu stiam cateva din cele romanesti, multam. Craii de curtea veche e un regal.. ai citit scrierea maestrului Vasile Lovinescu despre cartea asta? Coplesitor, zic eu.

Apropo de Kadare, pe care nu stiu sa il savureze multi.. Bohumil Hrabal merge? "L-am servit pe regele Angliei" e o bijuterie.

PS. Cinabru sa stii ca nu trisez. Nu adaug la lista, doar conversez pe margine cu Dedes :))

Tomata cu scufita said...

Wow, ce de cititori aici si cate topuri... Salivez inca... Am ales cateva din cele recomandate de comentatorii tai si sper sa le fac loc printre cele de pe lista mea. Oricum Veacul de singuratate isi asteapta randul pe noptiera. :)

pantacruel said...

asa da...

1. g.g.marquez - un veac de singuratate
2. j.l.borges - cartea de nisip
3. m.v.llosa - elogiu mamei vitrege
4. j.joyce - ulise
5. j.k.toole - conjuratia imbecililor
6. t.capote - cu sange rece
7. o. pamuk - ma numesc rosu
8. m.houellebecq - particule elemenatare
9. m.cartarescu - orbitor
10. g.grass - toba de tinichea

n-am putut sa bag si rusi. imi pare rau.
ar fi insemnat sa-i scot pe toti ceilalti in afara topului, in frig si ploaie, si nu era politicos! :)

Aky said...

Pantaaaaa, chiar te asteptam. Pe tine si Cinnabar va bag in oale similare, bonomi si joviali, si cititi de ma lasati cu frustrari.

Cinabru, atentie, te-am complimentat in public, da? Chit ca suntem in mazilire reciproca, da?

Cinabru said...

Mazilirile nu isi au locul aici. Pentru rezolvarea sau amplificarea lor exista alte canale de comunicare.

Cinabru said...

La cererea publicului cititor, anuntam ca mazilirea reciporca Aky creature - Cinabru este limitata in timp. Pana maine. Sau ceva de gen.

Cinabru said...

Shocorobozaurule

Aky said...

:)) bamfiriule !

zulu said...

Cam greu sa stabilesti un astfel de top pentru ca mereu gasesti cate o carte care ti se pare ca ai nedreptatit-o. Cam la fel e si cu melodiile preferate. Oricum indiferent de locuri 3 carti cu siguranta le-as pune in top si anume: "Fight Club", "Asa grait-a Zarathustra" si "Brazii se frang dar nu se indoiesc" de Ion Gavrila Ogoranu.

anda grarup said...

Am facut si eu o lista, am postat-o si am dat leapsa mai departe :-) Vad ca ma potrivesc, oarecum, cu pantacruel si sint de acord cu zulu ca intotdeauna iti amintesti de inca o carte pe care trebuia s-o pui pe lista!
dedes, acum citesc "generalul armatei moarte". Imi place si nu-mi place in aceeasi masura..o gasesc insa cam ideologica!!

Cinabru said...

Va multumesc tuturor pentru ca ati acceptat leapsa si ma bucur ca v-a placut. Listele chiar sunt faine si merita citite, ca sursa de inspiratie. Macar

Anonymous said...

niciodata, in nici un top, romanesc (mai ales) sau de alt fel, nu am zarit romanul Soniei Larian, Bietele corpuri, care e ... naucitor (ca nu gasesc alt cuvint)
Si cind te gindesti la ca polirom a ajuns la reduceri...

nor

Cinabru said...

Anonim : din pacate trebuie sa recunosc si eu ca nu auzisem de carte pana acum. Chiar m-ai facut curios. Cine stie, poate isi merita locul in astfel de clasamente. Te mai astept si pe viitor.

Anonymous said...

http://www.booksinfinit.ueuo.com un site de carti online.Sper sa ajute pe cineva.

krossfire said...

L-am primit si eu,dar trebuie sa mai onorez cateva.

Cinabru said...

Multumesc, Anonim, pentru link.

Krossfire : nu e nici o graba, cand ai timp, dar iti multumesc pentru raspuns.

serban said...

1. Morometii si Delirul - Marin Preda
2. Proza - Nichita Stanescu
3. Proza - Mihai Eminescu
4. Memoriale - Vasile Parvan
5. Castelul - Kafka
6. Symposion - Platon
7. Poezii - Francois Villon
8. Basme - Ispirescu
9. Don Quijote - Cervantes
10. Idiotul - Dostoievski

si nu in ultimul rand...
11. Carte de bucate - Sanda Marin

Aky said...

:)) splendid domnule Serban! Cultura gastronomiei e o treba buna la casa omului..

krossfire said...

Am mai primit de doua ori leapsa insa nu gasesc timp sa o fac :(

Parlamentolitic said...

Cartile nu=s puse in ordine

1. Biblia
2. Dostoievski- “Fratii Karamazov”
3. Dostoievski- “Idiotul”
4. Dostoievski- “Crima si pedeapsa”
5. Lev Tolstoi- “Razboi si pace”
6. Mircea Cartarescu “Nostalgia”
7. Vladimir Nabokov - “Lolita”
8. George Orwell- “1984”
9. Salinger Jerome David- ”De veghe in lanul de secara”
10. Hermann Hesse- “Jocul cu margelele de sticla”
11. Herman Hesse- « Lupul de stepa »
12. Gabriel Garcia Marquez- “Un veac de singuratate”
13. Gabriel Garcia Marquez- « Dragoste in vremea holerei »
14. Nicolae Steinhardt- « Jurnalul fericirii »
15. Umberto Eco- « Pendulul lui Foucault »
16. Umberto Eco- « Numele Trandafirului »
17. Marin Preda- “Cel mai iubit dintre pamanteni”
18. Franz Kafka- « Procesul »
19. Albert Camus- « Strainul »
20. Albert Camus- « Ciuma »
21. Aldous Huxley- “Minunata lume noua”
22. Eugen Barbu- « Groapa »
23. Eugen Barbu- « Saptamana nebunilor »
24. Mihail Bulgakov- « Maestrul si Margareta »
25. A. S. Exupery – « Micul Print »
26. John Fowles- “Magicianul”
27. Miguel de Cervantes – “Don Quijote”
28. Oscar Wilde- « Portretul lui Dorian Gray »
29. Victor Hugo- « Oamenii Marii »
30. Eugen Ionescu- « Insinguratul »
31. Ilia Ilf si Evgheni Petrov - « Douasprezece scaune »
32. Ilia Ilf si Evgheni Petrov -“Vitelul de aur »
33. Henri Stendhal- « Rosu si negru »
34. Gustave Flaubert - « Doamna Bovary »
35. Camil Petrescu- « Patul lui Procust »
36. E.A. Poe- « Corbul »
37. E.A. Poe- « Prabusirea casei usher »
38. J.Joyce - “Portet al artistului in tinerete”
39. William Golding- « Imparatul mustelor »
40. W. Faulkner – « Sunetul si furia »
41. G. Calinescu- « Bietul Ioanide »
42. Alexandr Soljeniţîn- «Arhipelagul Gulag «
43. Erich Maria Remarque- « Arcul de Triumf «
44. Erich Maria Remarque- « Obeliscul Negru »
45. Kahlil Gibran – « Profetul »
46. Milan Kundera- “Nemurirea”
47. Frank Herbert- « Dune »
48. Thomas Mann- “Muntele vrajit”
49. Orson Scott Card- « Jocul lui Ender »
50. Alexandr Soljeniţîn- « Pavilionul cancerosilor »

Cinabru said...

Interesanta lista, cu unele sunt de acord, cu altele nu, lipsesc si titluri dragi mie. Multumesc pentru comentariu.

OLTENIADA said...

PĂREREA MEA
Poţi alege din florile de pe Pămînt numai 10? Una, poate...
Poţi alege dintre milioanele de femei frumoase numai 10? Una, desigur...
Poţi să alegi din miliarde de culori numai 10? Şapte, da, ROGVAIV...
Poţi alege?...
O aşa de mică listă este supliciu, frecţie la un picior de lemn. M-aş simţi extrem de sărac să am chiar şi o bibliotecă de lux, formată din primele 10 capodopere ale lumii. Ziarul ADEVARUL scoate o ediţie populară, extrem de frumos legată, 100 de opere esenţiale. O listă de măcar 100 şi nu-i de ajuns. Cum poţi înghesui tezaurul literar al omenirii într-o listă de 10? Măcar pe "căprării", pe genuri literare. Nu pot lipsi romancierii ruşi, nu pot lipsi epopeile, Shakespeare, cei mai mari poeţi ai fiecărei naţiuni, problemă şi de gust, subiectivă...
Ştiu una şi bună: romanul lui Cervantes, Don Quijote, a fost ales drept cea mai bună capodoperă a tuturor timpurilor! N-am cum să aleg 10, cînd din BIBLE, DIVINA COMEDIE şi ŢIGANIADA am strîns mai multe ediţii!
Savin BADEA.

OLTENIADA said...

Cine-mi face lista cu 1001? - 1o grupe de cîte 100 de cărţi, pe 10 categorii + "1001 nopţi"... Mă adresez, în primul rînd, criticilor literari şi anticarilor, şi apoi tuturor...
Savin BADEA

Cinabru said...

Olteniada : fain nick. E imposibil sa alegi doar 10 si sa renunti la celelalte. Asa ca am luat-o mai mult ca un joc :) Fatalmente subiectiv.

Colectia Adevarul, desi arata bine, nu e alcatuita in nici un caz numai din capodopere. Departe de asta. E mai mult biblioteca de scoler, pe asta cred ca au si mizat. Asta nu inseamna ca nu le iau, pentru ca multe titluri le am doar in editii mai vechi si in stare deja proasta.

1000 de carti, asta ar fi ceva. Sau macar 100. Poate lansam un concurs, candva. Sa mai treci pe aici.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...