21 Aug 2007

Vladimir Nabokov - Cursuri de literatura

Cinabru aflase mai demult de aparitia celor doua volume reunind cursurile de literatura sustinute de Vladimir Nabokov la Universitatea Cornell, in perioada 1940 - 1958, dar spre rusinea lui inca nu le are in biblioteca. De citit, le-a citit si recitit, dar fatalmente a trebuit sa le dea inapoi. Asta este soarta tragica a unei carti imprumutate, ce sa facem. Dar anunta solemn ca le-a pus pe lista lunga a proximelor achizitii.

Primul volum, "Cursuri de literatura" (Editura Thalia, Bucuresti, 2004, pret 24 Ron) prezinta prelegerile sustinute de Nabokov, prezentand creatii semnate Charles Dickens, Gustave Flaubert, R.L. Stevenson, Proust, Kafka si altii, intr-o maniera aparte. Nu stiu cat de bun profesor era Nabokov, dar prelegerile sunt de-a dreptul fascinante. Ca si cele din volumul "Cursuri de literatura rusa" (Editura Thalia, Bucuresti, 2006, pret 24 Ron), prezentand viziunea lui Nabokov asupra mai multor autori importanti rusi, precum Tolstoi, Cehov sau Dostoievski.

In esenta, doua volume esentiale atat pentru cei care au o afectiune aparte pentru Nabokov (Cinabru inclus in aceasta categorie) cat si pentru cei care vor o abordare critica inedita. Ma mira si ma bucura in egala masura faptul ca o editura mica si practic necunoscuta, precum Thalia, a avut aceasta initiativa.

Cartile pot fi comandate aici.

5 comments:

Aky said...

DAca-s off-topic, cearta-ma, da asculta aci te rog :). Dintr-o carte a lui Nabokov care placu mult la aky, "Invitatie la esafod". Despre ingenuitatea durerii, sufletul incarcerat, despre zilnicul labirintic, despre lumea totalitara, sau postmoderna.. despre ce va sopteste sufletul cand o cititi.

"In teorie, as vrea sa ma trezesc. Dar nu pot sa ma trezesc. Dar nu pot sa ma trezesc fara un ajutor de afara, si mi-e o frica nebuna de acest ajutor. De altfel si sufletul mi s-a lenevit, s-a invatat cu fesele sale stranse."

"Cincinnat porni sa numere tare si ferm: un Cincinnat nmara iar alt Cincinnat incetase deja sa asculte sunetul unei numaratori inutile."

"Sa va uitati la ornicul de pe coridor, spuse Cincinnat. Este un cadran fara nimic, dar in schimb la fiecare jumatate de ceas paznicul sterge vechea limba si mazgaleste una noua - si uite-asa o duci dupa Timpul Vopsit, iar sunetul il produce santinela, de unde i se mai zice si Ornicar."

Cinabru said...

Exceptionala carte, pacat ca este atat de putin cunoscuta. Stiu sigur ca inainte de editia Polirom, a mai fost una (Eminescu, Albatros, Cartea Romaneasca ? ceva de gen) si am avut ocazia de a citi acest Nabokov inainte de Lolita. Ma bucur sa vad ca nu sunt singurul care este fascinat de aceste mici bijuterii literare. Si nu, cand vine vorba de carti, nu exista off topic. Multumesc pentru mesaj.

Aky said...

:)

..sau, cum tot Nabokov a spus-o (la inceputul secolului XX, atentie):

Deseori mă gândesc că ar trebui să existe un semn tipografic special pentru zâmbet - un fel de simbol concav, o paranteză rotundă culcată.

Ma bucur. Cu drag.

Aky said...

Editura Albatros, '97, sa traiti ;)

Cinabru said...

Da, ar trebui sa existe. Multumesc pentru precizare, cred ca era vorba de Albatros, pana la urma, editura care se tot relansa intr-o vreme. Te mai astept pe aici.

Cu drag

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...