25 Jul 2007

Need Your Loving Rock - 13 Februarie 1981


In februarie 1981 Queen a sustinut cinci concerte la deja celebra Budokan Hall din Tokyo, Japonia, una dintre tarile in care popularitatea trupei nu a scazut niciodata, nici macar dupa Hot Space sau dupa scandalul starnit de concertele din Sun City. Cele cinci concerte - 12, 13, 16, 17, 18 februarie - sunt foarte reusite, fiind disponibile ca bootleguri, calitatea fiind excelenta sau foarte buna. 1981 a fost un an excelent pentru trupa : nu fusese lansat Hot Space (cu siguranta cel mai controversata productie Queen, desi turneul a fost memorabil), fanii incepusera sa se obisnuiasca deja cu noua imagine a lui Freddie (mustata, par scurt, de regula tricou cu Superman), iar playlistul avea in afara clasicelor piesele de rezistenta de pe The Game si de pe albumele mai vechi, surprize extrase din soundtrack-ul pentru Flash Gordon, respectiv Flash si The Hero, dar si Vultan's Theme sau Battle Theme (ultimele doua cantate foarte rar). In afara turneului japonez, Queen a sustinut si o serie de concerte in America de Sud, cu adevarat memorabile ca impact si calitate.

"Need You Loving Rock" este al doilea concert sustinut in februarie 1981 in Japonia, foarte solid si destul de lung (aproape doua ore), in buna parte datorita entuziasmului fanatic al publicului. Calitatea este excelenta, dar inregistrarea pastreaza un usor fasait, deloc deranjant insa, iar trupa se aude foarte clar (mai ales Freddie), spre deosebire de alte bootleguri inregistrate in Japonia. Concertul incepe cu Jailhouse Rock, unul dintre coverurile preferate de Freddie, prezent si in turneele anilor trecuti. In prima parte publicul a primit si un medley, incluzand Mustapha (integral), Death on Two Legs, Killer Queen, I'm In Love With My Car (interpretat in forta de Roger Taylor, o versiune excelenta) si scandalosul Get Down Make Love. Save Me este prezentat de Freddie : "we're gonna do another song from the album The Game. This one features Brian May on the piano. This is a song entitled Save Me". Cum publicul nu se linistea din urlete, Freddie izbucneste " Shut up !".
Este exceptional medley-ul de pe Flash Gordon, concertul fiind unul dintre putinele in care apar cele patru piese. In definitiv, cat de des ai ocazia sa auzi patru piese de pe Flash, in concert ? Sunand pe deasupra foarte bine, cu mai multa energie decat pe album. Spre deosebire de prima seara s-a ales Need Your Loving Tonight in loc de Fat Bottomed Girls. Keep Yourself Alive este precedat de un scurt impromptu, la fel ca si Crazy Little Thing Called Love, cand Freddie le cere tuturor sa bata din palme. Bohemian Rhapsody, cea mai cunoscuta piesa Queen, este - asa cum se va intampla mereu dupa 1980 - interpretata de Freddie intr-un registru mai grav, mai jos, fara notele inalte din trecut.
Normal ca la We Will Rock You si We are the Champions toata sala este chemata sa participe, deja vocea lui Freddie dand semne de oboseala.
Iar la final clasicele "thank you, domo arigato, it's been a great night". It must have been.

Piese de rezistenta : Play the Game (cu mici variatiuni ale partii de chitara, mai lung decat versiunea de studio), Mustapha (aproape ca pe album, Freddie reuseste sa sustina notele dificile, intrerupt insa de urletele publicului, dupa care anunta "Let's fucking do it"), Save Me (ca de fiecare data Freddie reuseste o versiune deosebita), Killer Queen (mai rapid decat de obicei), Need Your Loving Tonight (mai mult o preferinta personala, fiind una dintre piesele "de suflet", desi este sub nivelul la care va fi interpretata in America de Sud, in acelasi an), Tie Your Mother Down si, normal, Love of My Life (ceva mai "jos" decat in anii trecuti, dar cantata cu acelasi entuziasm contagios de public).

In esenta, un concert foarte bun, desi nu excelent, o inregistrare completa si de buna calitate (specific pentru Japonia), cu cateva raritati in tracklist. Vocea lui Freddie este deja in schimbarea spre cea mai matura, mai aspra, nu foarte apreciata de o parte a fanilor vechi. Un concert obligatoriu pentru orice fan (ca si celelalte patru din aceeasi perioada), dar este greu de spus daca un ascultator "casual" l-ar gusta la fel de mult. Ciudat este ca Freddie interactioneaza putin cu publicul fata de alte concerte, dar este posibil ca o parte din comentarii sa fi fost editate din versiunea pe care o am. Pana voi gasi o versiune alternativa, don't know.

Piese :

CD 1

01. Jailhouse Rock
02. We Will Rock You (Fast)
03. Let Me Entertain You
04. Play The Game
05. Mustapha
Death On Two Legs
Killer Queen
I'm In Love With My Car
Get Down Make Love
06. Need Your Loving Tonight
07. Save Me
08. Now I'm Here
09. Dragon Attack
Now I'm Here (Reprise)


CD 2

01. Love Of My Life
02. Keep Yourself Alive
03. Guitar Solo
04. Vultan's Theme
05. Battle Theme
06. Flash
07. The Hero
08. Crazy Little Thing Called Love
09. Bohemian Rhapsody
10. Tie Your Mother Down
11. Another One Bites The Dust
12. Sheer Heart Attack
13. We Will Rock You
14. We Are The Champions
15. God Save The Queen

1 comments:

Anonymous said...

este de laudat initiativa ta de a trece in revista cele mai importante dar si cele mai rare concerte sustinute de queen, mai ales cu amanunte picante, de culise.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...