12 Sept 2007

An Early Performance - 17 Noiembrie 1973

O inregistrare incompleta, de calitate buna spre foarte buna, a concertului sustinut de Queen pe 17 noiembrie 1973 la The Stadium, Liverpool, Anglia, in perioada in care deschideau concertele Mott The Hoople. Este aproape cea mai veche inregistrare disponibila pana acum, imediat dupa Golders Green 1973 (din 13 septembrie), si in ciuda calitatii mai slabe este un concert interesant si mai ales un document crucial pentru cei interesati de inceputurile trupei, inainte de hit-urile destul de pop si stadioanele pline de zeci de mii de fani.
Queen era in 1973 o trupa aflata la inceput, dar cu concerte pline de energie si setlist-uri interesante, cum este si acesta, care include si Hangman, intr-o interpretare foarte buna. Dupa cum am spus, calitatea este aproape foarte buna, tinand cont de varsta inregistrarii. Initial, aceasta prima parte a concertului a fost inregistrata de un anume Ken Testi, roadie pentru Queen, si se pare ca exista doar aceste 30 si ceva de minute, Testi inregistrand in continuare o parte din concertul Mott The Hoople. Asa ca sansele unei inregistrari integrale sunt foarte, foarte mici. Din cauza calitatii, am putut intelege doar foarte greu comentariile dintre piese, sper sa obtin o versiune ceva mai buna si sa fac atunci completarile necesare. De altfel si microfonul lui Freddie pare sa aiba probleme, dar concertul se asculta cu placere si asa.

Concertul incepe clasic pentru acea perioada cu Procession (inregistrat) din care se trece in Father to Son. Problemele tehnice de la inceput silesc trupa sa prelungeasca inceputul (se pare ca era o perioada cand astfel de dificultati erau frecvente), si totusi versiunea este interesanta, mai ales pe parte vocala, iar Freddie are vocea foarte odihnita si energica. Asa ca pot spune ca Father to Son suna exceptional, o varianta recomandata, pacat de calitatea medie a master-ului. Freddie "This one is from our first album, titled Queen - Son and Daughter ! " Versiune de 7 minute, care desi nu este cea mai buna compozitie a perioadei de inceput, surprinde de aceasta data prin solo-ul lui Brian May, plin de improvizatii, anuntand solo-urile din concertele de mai tarziu. De fapt, pana in 1973 trupa cantase piesa identic variantei de pe album, dupa cum declara mai tarziu Brian intr-un interviu. De fapt, tocmai astfel de improvizatii faceau din orice concert Queen un spectacol de fiecare data unic.
Freddie : "Thank you ! Hang on ! I guess our (neclar) did real well today. This one's called Ogre Battle !" Una dintre cele mai bune piese din perioada de inceput, foarte hard, foarte rapida, foarte dura, excelenta. Pacat ca s-a renuntat mai tarziu la piesa, dar chiar nu s-ar fi potrivit in setlist-urile ulterioare. Dupa Ogre Battle incepe una dintre cele mai putin cunoscute, Hangman, o adevarata capodopera (si da, am aflat de curand ca exista o versiune de studio, un acetat, din care s-au tras doar cateva exemplare). Nu inteleg de ce aceasta piesa nu si-a gasit loc pe vreun album, este excelenta, desi exista si versiuni mai bune decat cea din Liverpool. La fel, cu improvizatii si schimbari fata de versiunea "clasica", avand aproape sase minute.

Freddie : "Thank you. This one is called Keep Yourself Alive ! " Cat de diferit suna in 1973 fata de versiunile de mai tarziu. Personal, cred ca suna mai bine, mai rapid, iar vocea lui Freddie este clar mult mai buna acum, dar si un pasaj cu un incredibil solo de baterie marca Taylor, completat de Brian May. "This is one we really like, it's called Liar". Desi versiunea se anunta de zile mari, este din pacate ultima piesa de pe bootleg, incompleta (are aproape 3 minute), dupa care inregistrarea se termina. Doar 30 si ceva de minute de Queen in 1973, live, dar interesante pentru fani si nu numai.

Puncte forte : unul dintre cele mai vechi concerte, de o calitate medie spre buna, Hangman, Father to Son, Ogre Battle, Keep Yourself Alive, un document important pentru istoria trupei.

Concluzii : pentru fanii care vor sa asculte cat mai mult, este obligatoriu. Pentru oricine altcineva este o experienta interesanta, daca poate trece peste calitatea departe de o aparitie oficiala. Recomandat.


Piese :

01. Procession
02. Father To Son
03. Son And Daughter
Guitar Solo
04. Son And Daughter (Reprise)
05. Ogre Battle
06. Hangman
07. Keep Yourself Alive
08. Liar

Coperta : http://www.queenbootlegs.nl/


2 comments:

krossfire said...

La o trupa cu activitatea Queen sunt sigur ca exista zeci de astfel de demouri...

Cinabru said...

Tocmai asta este problema, cu exceptia a ceea ce a ajuns deja pe bootleguri, nu se stie exact ce mai exista in arhive. Plus ca o buna parte din inregistrari au fost pierdute (declaratie oficiala Queen Productions). Pana la aparitia mult visatuli boxset, nu avem decat speculatii.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...