20 Apr 2008

Orlik - Skandinavik Vanilla


Marca : Skandinavik Vanilla
Producator: Orlik
Tutun : Black Cavendish, Virginia
Aspect tutun : mixture, taietura mai mare, mici fasii de Virginia
Aroma : aroma puternica de vanilie, fructe confiate
Tarie : foarte scazuta
WAF : foarte ridicat
Pretul : 29.5 Ron / Plic 50 g
Magazin : Calea Victoriei 222


Imi doream de ceva timp sa gasesc un aromatic, dupa ce Peterson Sherlock Holmes nu fusese chiar pe gustul meu, iar Sunday’s Fantasy, preferatul meu, nu se prea gasea. Auzisem lucruri bune despre Skandinavik Vanilla de la cineva pasionat de aromatice, asa ca am cumparat un plic de 50 de grame. Inainte de orice, Skandinavik Vanilla are vanilie. Foarte multa vanilie. Pentru unii cred ca ar fi exagerat, mie mi-a placut mult. Apoi este usor de gasit.

Cand deschizi plicul, tutunul este destul de umed, asa ca o idee foarte buna ar fi sa il lasi sa se usuce, macar 24 de ore, la temperatura camerei. Aroma de vanilie este deosebit de puternica, aproape sufocanta, amestecandu-se cu cea de alcool (rom, whisky ? )in fundal simtindu-se si un miros intens de fructe confiate. Foarte placut, are ceva de prajitura. Dupa ce se mai usuca, aroma se tempereaza, este mult mai placuta – desi tot puternica – si tutunul se fumeaza mult mai bine. Amestec de Black Cavendish si doua feluri de Virginia – cel putin asa scrie pe plic – are un aspect interesant, mixture cu taietura destul de mare.

Se aprinde usor si arde uniform, totusi mai repede decat alte tutunuri. Nicotina nu se simte aproape deloc, abia de la jumatatea bolului apare un gust usor de tutun, pana atunci fiind un amestec de vanilie si fructe, dulceag. Pe la jumatatea pipei gustul incepe sa fie mai amar, dar nu insuportabil. Fiind un tutun destul de umed si cu arome artificiale poate sa incinga serios pipa daca “forjati” si sa devina intepator pentru limba, dar fumat lent si dintr-o pipa buna, eventual cu filtru, este usor si relativ uscat. La final ramane scrum negru, amestecat cu putin tutun nears, putin umed.

Concluzie : imi plac tutunurile aromatice, iar Skandinavik Vanilla este pentru mine excelent. Are o aroma delicioasa, este foarte usor, se fumeaza bine, este danez si are un pret OK. Daca il grabiti, inteapa si se fumeaza umed. Cu siguranta ca exista altele mai bune, dar dintre cele usor de gasit la noi as zice ca este un aromatic foarte, foarte bun. Recomandat. Insa doar pentru cei care rezista la multa, multa vanilie. Un bun tutun de inceput pentru cei care vor sa se apuce de pipa, dar vor arome intense si putina nicotina.

2 comments:

Stefan Dinescu-Craciun said...

Primul tutun de care m-am indragostit in Noiembrie 2003 in Atena. Eram intr-o statie de autobuz si mirosul d evanilie venea din statia de peste drum unde un batranel fum Skandinavik Vanilla. Am si acum la serviciu un plic cu acest tutun care inca miroase a vanilie desi mai are 5-6 grame in el si a fost deschis acum un an si jumatate, in Decembrie 2006...Foarte bun tutun, nu il forjati pt ca va incepe sa intepe.

Cinabrul said...

Si mie mi s-a parut deosebit. Are o aroma de prajitura, de cookie, nostalgica si placuta in egala masura. Stiam de pe forum ca nu trebuie "grabit", asa ca l-am fumat incetisor. O placere. Cred ca urmatorul plic de tutun va fi tot Skandinavik Vanilla.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...