16 Jul 2008

Orlik – Stanwell Melange


Marca : Stanwell Melange
Producator : Orlik Tobacco
Tutun : Black Cavendish, Burley, Orientals, Virginia
Aspect tutun : taietura marunta, mixta
Aroma : vanilie, caisa
Tarie : scazuta
WAF : ridicat
Pret : 29.5 Ron / Plic 50 g
Magazin : Calea Victoriei 222

Stanwell Guarana a fost un tutun superb, surprinzator, deosebit. Prefer aromaticele, iar Guarana a fost tocmai pe gustul meu. Stanwell Melange insa, desi mai “titrat”, s-a dovedit partial o dezamagire. Poate pur si simplu mi-am dorit prea mult de la el.

La deschiderea plicului, ca majoritatea aromaticelor, tutunul este putin prea umed si trebuie lasat sa se usuce. Macar 24 de ore. Mirosul dupa desigilare nu este la fel de tare ca in cazul altor aromatice, este o combinatie delicioasa de vanilie, note de caisa, alcool (vag) si nuca de cocos (foarte vag), un amestec ce aminteste de prajituri sau patiserie fina, nu de tutun. Deloc sufocant, mai curand tentant si dulceag. Cutia lasata deschisa, pentru echilibrarea nivelului de umiditate, parfumeaza foarte placut camera. Are de altfel un WAF ridicat.

Daca este relativ bine uscat, se aprinde usor si arde relativ bine, dar… Oricat am incercat, se fumeaza foarte fierbinte, incinge pipa si inteapa zdravan, cel putin in briar, cu si fara filtru. La aprindere aromele de vanilie se intensifica, gustul de Burley si Cavendish trece in fundal, iar notele de cocos si fructe dispar aproape de tot. Interesant. Dupa jumatatea bolului aromele se tempereaza si fac loc gustului intens de Burley. La final ramane cenusa neagra, amestecata cu fire de tutun. Macar nu se stinge prea des. Pe o scala de la 1 la 5 ii dau un 2.5. Spre 3, daca n-ar intepa rau.

Interesant ca aromatic, dar la pretul acesta sunt si altele care mi-au placut mai mult. Un tutun mediu, deloc rau, dar deloc extraordinar. Are un gust si o aroma usor de recunoscut. Daca se fuma mai rece si isi pastra mai bine aroma, ar fi fost mult mai bun. Merita incercat, dar nu stiu daca voi mai cumpara alt plic. Sunt curios ce mai este interesant din gama Stanwell. As cauta un Kir & Apple data viitoare. Sigur urmatorul prezentat aici va fi surprinzatorul Black Cavendish de la Borkum Riff.

Later Edit : lasat mai mult timp, se schimba mult in bine, aromele se matureaza, gustul este parca mai dulce si inteapa mai putin. Nu e tocmai pe gustul meu, dar merge.


Foto : penance.cocolog-nifty.com

21 comments:

DeMaio said...

Bine, bine, ce mă fac eu, că a căzut site-ul la www.myticket.ro şi nu mai apuc un bilet la Metallica din suplimentarea aia de 1.000?
Păi...mă apuc de pipă dacă ratez :))

Cinabru said...

Io acuma ar trebui sa ma rog sa ratezi, ca sa iti iei pipa. Dar nu pot sa fac asa ceva. Ia si una si alta.

Realitatea lui Petria said...

Şi eu o dau pe pipă câteodată.

Cinabru said...

Petria : Alex, eu asa am reusit sa renunt la tigari, dupa aproape 10 ani. Plus ca gustul si aroma nu se compara cu nici o tigara.

alinaioana said...

Dar ce te faci cand esti femeie si nu te poti lasa nicicum de tigari? n-o poti da pe pipa ca nu da bine deloc. acuma hai asa, prin casa, pe la un prieten, mai poti trage un fum dar ce te faci in societate? ca n-am vazut in viata mea vreo doamna "bine" cu pipa in bot. pe cand barbatii cu pipa au un look asa de elegant si rafinat. :)
aroma ma omoara inca de cand eram copil si ma fascinau pipele tatalui meu. si cand mai si citesc ce scrii tu pe aici despre pipe si tutunuri mi se face o poftaaaa :)) . macar daca as reusi sa imi las barba ar mai arata cumva :))... nah, hai ca am fugit la o tigara ca mi s-a facut pofta de tras fum in mine, de care o fi acuma nu mai conteaza. oricum, imi voi spune cu parere de rau, privindu-mi tigara:pacat ca "ceci n est pas une pipe".

Cinabru said...

Alina : nu mai fumezi pe strada si fumezi pipa, acasa. Gasesti pipe mai micute si fine si pentru doamne si domnisoare. Nici eu nu fumez decat acasa sau, rar, in vreo vizita.

Miroase bine, te simti altfel, e un sentiment religios de-a dreptul. De comuniune cu pipa si tutunul.

O sa fumez abia diseara, sa vad ce.

Faina referinta la Magritte.

alinaioana said...

Ooof! Si ce ma fac cand ies la o berica sanatoasa ca orice domnisoara care se respecta? :D Nu merge berea fara fum, nici discutia de la masa nu merge asa!
Dar ai tu dreptate! Cand o sa iau hotararea ferma sa ma las de tigari, promit sa-mi cumpar o pipa pentru domnisoare (roz bombon se gaseste? :)) ) si sa iti urmez sfatul.
Cat despre Magritte, trebuie sa ii multumesc unei doamne profesoare care ne-a impuiat capul cu el (si bine a facut) . din cauza ei, cand vine vorba de pipe, nu pot sa nu ma gandesc la Magritte :D .
Pofta buna diseara la fumat! :)

Cinabru said...

Alina, multumesc si sa fie. Roz chiar nu stiu sa existe, poate se poate pe comanda, dar nu prea vad cu s-o vopsesti :). Magritte e...aparte.

Stefan Dinescu-Craciun said...

Alina eu am o pipa roz pt sotia mea, e mica, cred ca intra 1 gram de tutun in ea, e roz si vazuta de sus e patrata, ca un zar cu mustiucul plecand de pe o muchie de jos din colt. Noi avem fete care vin la club in Cta si fumeaza pipa. Nu trebuie sa iti pese atat de cei din jur, pana la urma nu esti pe scena, nu iti plateste publicul berea, esti la masa TA la care Tu platesti ce bei si unde fumezi ce vrei TU. Atitudine, despre asta e vorba:) Cinabru tata, incearca Kir and apple de la Stanwell...e minunat, cel mai bun d ela ei, e mai bun si decat Guarana care pt mine e pe locul 2 la Stanwell dupa Kir, Kir inseamna cireasa si cred ca vine din germana. Sa iti fie de bine tutunurile, la mai multe si la mult fum rece.

Cinabru said...

Asta este chiar o surpriza placuta, multam mult de comentariu. E, Alina, ai vazut ca exista. La un Kir and Apple ma gandeam si eu pe viitor, sper sa gasesc usor. Tot am zis ca o sa fiu si io activ pe forum, tot n-am apucat. Poate in weekend.

Toate cele bune si sa fie.

Bogdan said...

Norocul meu este ca de cand m-am apucat de pipat am dat de pipaclub si dupa ce-mi cumparasem aromatice am fost corupt brusc la latakia, eu fiind de felul meu fumator de trabucuri... Am si acum primele tabacuri cumparate si nu reusesc sa scap de ele: Alsbo, Stanwell, Amphora... ce sa fac daca am gustat o data latakia nu mai merge altceva, cel putin in momentul asta. Dar vorba lui Stefan, dupa ani de zile poate imi rafinez gustul si trec la tabacuri fermentate in vin. Incearca un Old Dublin sau un Rattray's Hichland Targe sau un Dunhill Nightcap si dupa aia mai discutam. Te asteptam la urmatoarea intalnire Pipa Club Bucuresti, cel mai indicat la urmatoarea livrare de tabac si o sa ai ce sa degusti. Mrg (tutunsipipa) a fost deja corupt la latakia.

Cinabru said...

Bogdan, in primul rand multumesc pentru includere in blogroll, m-a amuzat sintagma aleasa. Am notat tutunurile recomandate. Nu stiu cand voi reusi sa ajung la intalniri, mi-am propus sa o fac. Si eventual la proxima comanda - ori la alta - sa imi iau si io ceva.

Deja latakia suna a Holy Grail. Tentant.

Baaron said...

Salut Cinabru...am fumat si eu Melange o perioada insa sa stii ca nu din cauza tabacului ai probleme...cred ca mai degraba forjezi tu pipa...incearca sa tragi mai ritmat si ai sa vezi ca nu inteapa deloc la limba...cat despre Stanwell, uite o lista cu tabacurile de la ei...
Avalon Mixture
Ariston
Balkan Mixture
Black Cavendish No.1
Belle Epoque
Black Diamond
Caledonian Highland Cream
Burlington's Blue Label
Carribean Dreams
Clan Aromatic
Charatan No.7
Clan Highland Gold
Danish Truffles
Classic
Danish Truffles Mix
Erinmore Mixture
Erinmore Flake
Extra Mild
Full Aroma
Flying Dutchman
Indian Summer
Indigo Pipe Tobacco
Indigo Easy Flake
Jubilee
Melange
Kentucky Bird
Nappa Valley
The Rose and Crown Easy Flake
Royal Danish
Van Dyck
Vanilla
...personal cel mai mult imi place Kentucky Bird de la Stanwell...poate o sa ai ocazia vreodata sa il incerci, cred ca o sa fie pe gustul tau...

Cinabru said...

Subsonique, s-ar putea sa ai dreptate, dar pana nu imi iau si alta pipa, mai greu sa-mi dau seama. Cu Guarana ori Skandinavik Vanilla n-am patit-o, asa ca nu stiu ce sa zic. Macar sunt abia la inceput, am tot timpul sa invat si sa rad pe urma de ce greseli faceam.

Multumesc pentru lista. E lunga rau...Am notat recomandarea.

Baaron said...

No problem...alta chestiune importanta ar fi ca pentru fiecare tip de tabac iti trebuie cate opipa...nu poti sa fumezi Virginia dintr-o pipa in care bagi Latakia sau invers asa cum nu poti pipa aromatice din pipa pe care o folosesti pentru Virginia...mai mult ca sigur ca vei avea nevoie de mai multe pipe...O zi impecabila iti doresc

Cinabru said...

Ok, am notat si asta. Fumatul pipei este la fel ca gramatica engleza : incepe usor si devine tot mai dificil, pe masura ce il descoperi. Multumesc de sfaturi si iti doresc o zi buna.

dede's said...

La o luna dupa ce ai deschis pachetul, "stanwell-ul melange" devine mult mai placut la fumat.

Cinabru said...

Dedes, inclin sa cred ca ai dreptate, deja se simte o imbunatatire. Dar nu e totusi ceea ce sperasem. Plus ca mi-e greu sa il las atata sa astepte.
Bine ai revenit.

lascaris said...

Salut Cinabru,
am sa fac un anunt: fumator de pipa, mi-am facut blog, cine vrea sa ma viziteze, ma gaseste la : http://lascaris.wordpress.com/

lascaris said...

Frumoasa si obiectiva prezentare a tutunului in cauza. Iti citesc din cand in cand blogul si imi place asocierea intre pipe si carti pe care o promovezi

Cinabru said...

Multumesc, Lascaris. Am trecut blogul tau in blogroll, astept si urmatoarele postari. Prima a fost faina.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...