27 May 2010

Ashton Smooth Sailing

Tutun : virginia, black cavendish, burley
Aspect tutun : loose cut
Aroma : vanilie, patiserie
Tarie : scazuta
WAF : mediu
Prezentare : cutie de 50 de grame

Cutie de 50 de grame, cu eticheta de un albastru palid, Smooth Sailing e primul tutun aromatic pe care l-am incercat de la Ashton, cunoscandu-i pentru mixturi de calibru greu, precum Sovereign, Old London Pebble Cut, Artisan's Blend sau Consummate Gentleman. Mai fumasem o mostra de Smooth Sailing la una dintre intalniri, si atunci mi se paruse un amestec interesant, chiar surprinzator de bun. Poate si unde in ultimul timp am cam inceput sa tradez latakiile in favoarea aromaticelor si mai ales a virginiilor, fie ele cu un strop de perique sau burley.

La deschiderea cutiei aroma este puternica si foarte placuta, daca iti plac tutunurile aromatice : esenta de vanilie, patiserie, dulce, fara a fi deranjanta. Se aprinde destul de usor, daca il aerisesti un pic, pentru ca vine destul de umed in cutie. Casingul aromatic este puternic in primul sfert al pipei - acrisor, fructat, de la promisa nuca de cocos nu am simtit nimic, dar este si o idee vanilata. Apoi trece in fundal si lasa loc gustului de cavendish (principal in arhitectura Smooth Sailing) cu mici semne de virginie, completand foarte bine ansamblul. O aroma placuta, usoara, mirosul in camera este placut si deloc greu. Daca este grabit, Smooth Sailing poate sa intepe si sa devina dintr-un aromatic usor, bine lucrat, un tutun care arde fierbinte si isi schimba gustul in rau. Fumat lent, fara a-l forta, e un tutun bun, bine lucrat, potrivit pentru incepatori sau pentru o schimbare de gust si tonalitate in mixturi. Nu merge ca fumata de toata ziua, dar din cand in cand este binevenit in meniu. La final ramane cenusa deschisa la culoare, destul de fina.

Concluzie : se pare ca Ashton stiu sa faca si un aromatic bun, nu doar "englezesti". Ar fi o alternativa foarte buna la aromaticele de pe piata romaneasca, daca l-ar importa cineva. Nu inteapa, e destul de usor, gustul este placut si amesteca aromele de fructe cu cea de tutun. Bun pentru incepatori, mai ales.

2 comments:

mrg said...

Cinabru, vad ca, pana acum, nimeni nu s-a incumetat sa comenteze.
Poate pt. ca singur te demasti ca ai inceput sa tradezi latakiile!!! :-))))
Daca te-ai fi raliat taberei virginiilor, a orientalelor, macar a mixturilor balcanice, as mai fi consimtit si eu la asa un deviationism, macar asa, pret de cateva cutii acolo. Dar sa te dedai aromaticelor si sa recunosti acest lucru public, in loc sa o faci discret, ferit de ochii lumii, elogiind aromele de nuca de cocos si vanilie...
Pt. mine unul e clar: traversezi o perioada regresiva! Asa ca ma astept ca, in curand, sa citesc despre savoarea de avocado a vreunui Stanwell sau, de ce nu?, despre un nou sort de Mac Baren! Despre Sunday Fantasy nu pomenesc, caci stiu ca as rascoli cenusa inca fierbinte a unei iubiri d-antart...

PS1 - Acest comentariu se vrea a fi un "pamflet" (am vazut ca se poarta sintagma asta cand zici de rau :-) la adresa amicului Cinabru - precizare necesara pt. a nu-mi sari in spate fanii aromaticelor de pretutindeni;
PS2 - Pastreaza-mi si mie un bol din Ashtonul asta, ca sa stiu daca a meritat sa te denigrez public ;-) Dau la schimb niste Davidoff aromat, o minunatie nu altceva! :-))

Cinabru said...

Recunosc fapta si nu o regret :) E prea cald pentru latakii si va deveni si mai cald. Nu mai zi de Sunday's Fantasy, ca mi-e o pofta de nu mai pot. Si iti pastrez, sigur ca-ti pastrez. Astept schimbul, ca imi place Davidofful.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...