18 Dec 2011

Turnul Întunecat 5 - Wolves of the Calla

      Nu mai aveam răbdare să apară la Nemira al cincilea volum din saga lui King, tot în traducerea lui Mircea Pricăjan (care a făcut o treabă remarcabilă cu primele patru volume, şi nu numai) şi presupun în acelaşi format hardcover, greu de cărat prin autobuz, dar foarte aspectuos şi rezistent. Nu ştiu dacă am ajuns să stăpânesc arta dificilă a diplomaţiei conjugale sau pur şi simplu am scâncit şi m-am bosumflat ca un copil mic, dar joia trecută, după o zi de alergătură, am găsit în camera mea volumul 5. Ediţie softcover, Hodder, superbă, cu o copertă în care Turnul e scăldat într-un stacojiu regal. Cadou din partea soţiei, căreia îi mulţumesc şi aici. Ignorând că asta înseamnă o serie de treburi casnice/domestice greu de suportat, pe care trebuie să le împlinesc zilele acestea, cu zâmbetul pe buze şi inima uşoară. Este Ka. 

Micro-synopsis

La fiecare generaţie, în Calla Bryn Sturgis vin Lupii din Thunderclap, călărind cu toţii pe cai cenuşii. Sunt înarmaţi, temuţi, tăcuţi. Nimeni nu ştie de fapt dacă sunt oameni purtând măşti de lupi sau altceva. La fiecare generaţie iau câte unul dintre gemenii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 14 ani (aici gemenii sunt ceva obişnuit, oricât ar fi de straniu, iar copiii singuri sunt o raritate). O parte dintre copii se întorc mai târziu, cu mintea sfărâmată şi purtând în ei germenul unui gigantism care îi ucide de regulă până la 30 de ani, în dureri atroce. Uriaşi idioţi, îşi târăsc zilele care le-au mai rămas, iar ceilalţi aşteaptă o nouă venire a lupilor peste aproximativ două decenii. Nimeni nu a avut până acum curaj să lupte împotriva Lupilor. Puţin înainte ca Roland şi ka-tet-ul său să ajungă în Calla, locuitorii află că lupii vor veni din nou. 

Trei Patru motive pentru care Nemira ar trebui să publice cât mai repede al cincilea volum din Turnul Întunecat

1. Wolves of the Calla este, potrivit lui King, versiunea sa de ”cei şapte samurai”. Ar trebui să fie suficient. Dar mai avem. 

2. Părintele Callahan, unul dintre cele mai interesante personaje din Salems Lot, a ajuns, nu se ştie cum, în Calla. Şi are un artefact care va fi o plată mai mult decât suficientă pentru Roland şi al său ka-tet. 

3. Cei 4 (5, dacă îl socotim şi pe Oy) revin în New York. În căutarea librăriei-anticariat şi mai ales a trandafirului.

LE  4. Ideea ultimului King, 11/22/63, de a te întoarce în timp pentru a preveni asasinarea lui Kenney şi a schimba istoria, apare într-o discuţie cu acelaşi părinte Callahan. 

Nu înseamnă că nu voi lua şi traducerea românească, atunci când va apărea. Sper numai să nu dureze editarea la fel de mult pe cât i-a luat lui King să încheie versiunea sa de saga tolkeniană, combinată cu western spagetti şi ceva cyberpunk. Arată superb în raft. 

PS - am trişat şi am citit finalul celui de-al şaptelea volum, în format electronic. Ceea ce am făcut doar foarte rar. Ştiu cum se termină. Şi nu mi-a răpit nimic din plăcerea lecturii. Dimpotrivă, vreau să aflu cum se ajunge acolo, şi să tot recitesc. 

8 comments:

Lavinia said...

Bravo, domnule, felicitari pt nevasta si carte :))). Si lectura placuta!

Mircea Pricajan said...

se lucrează, se lucrează. însă probabil că doar la bookfest va fi disponibilă în română.

Cinabru said...

Lavinia: multumesc frumos. Wolves of the Calla gaseam eu pana la urma, dar nevasta ca ea nu mai prind. Merge, am ajuns la jumatate, doar ca ma plimb prin toata casa in cautare de liniste si lipsa de copii.

Mircea : asta este o veste buna, chiar foarte buna. Nu e problema, o iau si in romana si o recitesc, sa am seria frumos completa. Ar fi fain si un Cujo, un Rose Madder, eventual Insomnia. Poate le propui :)

Mircea Pricajan said...

Ehe, ce mult mi-ar plăcea să nu fac toată ziua altceva decât să traduc din King. La cum arată însă industria noastră de carte acum, activitatea asta a devenit mai mult un hobby. Traduc din DT5 doar când m-am achitat faţă de celelalte trei servicii pe care le am.

Cinabru said...

Mircea: te cred. Tu trei, eu sunt casnica. Dar vorba ceea, unde mai gasesti matale casnica fana King? Si Burzum? Sunt rare, domnule, sunt rare, sunt ca pasarile dodo.

Sunt foarte curios cum vei traduce anumiti termeni din DT5, chiar sunt curios. Abia astept.

adib said...

@ Cinabru

Fana Burzum....hmmm... perioada de dinainte de inchisoare sau cea din/dupa ??

Cinabru said...

Mi-e greu sa aleg. Mi-au placut si albumele facute in inchisoare, chiar foarte mult, desi erau total diferite de primele. Dar si cele aparute acum mi-au depasit asteptarile. Daca ar fi sa aleg un singur album ar fi Hvis Lyset Tar Oss. Sau Filosofem. Cum spuneam, mi-e foarte greu sa aleg. Macar dincolo de toate controversele a facut mereu muzica.

adib said...

"Filosofem".. clasic. Intodeauna am avut o vaga impresie ca pe vremuri Negura Bunget ii imitau un pic. ("Vazduh" de exemplu). Anyway... sper sa apara totusi acest al cincilea volum din serie.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...