21 Sept 2007

21 – 22 septembrie 1939

Pe 21 septembrie 1939 premierul Armand Calinescu, “omul de otel care distrusese Garda de Fier” (si care coordonase cu un an inainte si lichidarea lui Corneliu Zelea Codreanu, alaturi de 13 dintre adeptii sai), era asasinat de o echipa legionara, condusa de un anume Miti Dumitrescu, legionar neincadrat. Atentatul de o simplitate brutala a avut loc in zona Eroilor, chiar unde se gaseste astazi o mica piatra memoriala, intr-o stare jalnica. Practic, atentatorii au blocat masina premierului si s-au napustit asupra acesteia. Armand Calinescu a deschis portiera, fiind doborat de focurile de arma. A fost ucis pe loc. Ulterior, echipa a plecat spre sediul Radiodifuziunii, aflat la mica distanta, unde au intrat in studio, intrerupand emisia, pentru a anunta ca moartea lui Codreanu fusese in sfarsit razbunata. S-au predat, in stilul deja consacrat de echipele legionare de sacrificiu.

Represaliile ordonate de un rege dezlantuit, ramas fara omul pe care se baza cel mai mult, au fost cumplite. Atentatorii au fost torturati cateva ore, apoi adusi la locul asasinatului, unde au fost impuscati mortal. Cadavrele celor sase membri ai echipei au ramas pe caldaram, alaturi de cele ale altor trei legionari, ucisi in aceeasi zi la Prefectura Politiei. In aceeasi dupa-amiaza se constituie un nou guvern, cu doua schimbari importante : Gheorghe Argesanu premier, Gabriel Marinescu ministru de Interne. Cei doi au supervizat cea mai cumplita represiune din istoria contemporana a Romaniei.

In total, au fost asasinati 252 de legionari : 147 de legionari din 55 de judete (desi ordinul cerea 3 din fiecare judet al Romaniei) si 95 aflati deja in arest in diverse lagare si inchisori, unii fara forme legale. Practic majoritatea cadrelor de conducere formate sub indrumarea lui Codreanu a fost masacrata in noaptea de 21 – 22 septembrie 1939, legionarii fiind executati de plutoane formate ad-hoc. Unii dintre legionari, desi membri marcanti ai Miscarii, au fost crutati. Altii, fara functii sau grade, impuscati. Mai mult decat atat, cadavrele celor executati aveau sa fie aruncate pe strazile oraselor, in piete, spanzurate de stalpi de telegraf sau de barne, cu pancarte pe care se putea citi “ Aceasta va fi soarta tradatorilor de tara”. Spectacolul macabru a durat 2-3 zile, copiii de scoala fiind adusi sa vada cadavrele. Aproape toti cei ucisi fusesera retinuti doar pentru apartenenta la Miscarea Legionara, si nu pentru alte delicte.

Majoritatea cercetatorilor fenomenului legionar sunt de acord ca daca acesti lideri si Codreanu insusi nu ar fi fost asasinati, istoria Miscarii ar fi fost cu totul alta, si asasinatele din perioada statului national-legionar nu ar fi avut loc. Un episod sinistru din istoria secolului trecut, astazi aproape uitat.

11 comments:

moromete said...

Nu cred ca a fost cea mai cea represiune din perioada Romaniei moderne. Cred ca premiul asta merge la represiunea comunista de pana in 1954...

demaio said...

Armand Călinescu...ce buni ar fi câţiva oameni ca el în momentul de faţă...
Moromete, s-ar putea să ai dreptate. Deşi, la fel de bine se poate spune că despre ceea ce au făcut comuniştii sunt foarte puţine de spus, întotdeauna existând un voal peste faptele lor.

Cinabru said...

Pt Moromete : spre deosebire de Carol si ai lui, comunistii incercau, pe cat posibil, sa ascunda asasinatele. Oamenii dispareau pur si simplu, nu erau asasinati si cadavrele aruncate prin intersectii sau spanzurate de stalpi in centrul oraselor. Se mergea pana la emiterea unor fictive certificate de deces. Dar sa omori 252 de persoane, in nici 48 de ore, in intreaga tara, este, orice s-ar spune, o "performanta".

Pt Demaio : avem mai multi Armanzi prin guvern, doar ca nu li se mai da mana libera sa faca ce vor. E adevarat, unul cu inversunarea lui Calinescu este greu de gasit, dar cine stie ce surprize ne rezerva. Iar crimele comuniste incep sa iasa la iveala, desi un imens fond documentar a fost distrus sau ascuns. Si sa nu uitam ce spunea toarsu Enoiu, el nu ucidea, isi apara tara de banditi.

Anonymous said...

"Romania nu merita o miscare legionara" - Emil Cioran

Cinabru said...

Afirmatie pe care ulterior Cioran a negat cu inversunare ca ar fi facut-o, cum a negat si paternitatea "Profilului interior...", desi il citise la radio. Oricum, cu bunele si relele ei, Miscarea Legionara a reprezentat pentru Romania o adevarata ruptura, stranie astazi.

Anonymous said...

Asa e astazi este straniu sa vezi cum cineva face ceva dezinteresat. Este straniu sa te uiti inapoi si sa vezi ca chiar au existat oameni care si-au pus viata si libertatea in pericol pentru un ideal. Si toate chestiile astea for real nu doar in Braveheart cu Mel Gibson. Si daca Cioran a negat atunci o afirm eu : ROMANIA NU MERITA O MISCARE LEGIONARA.

Anonymous said...

Si inca ceva domnule Cinabru numarul victimelor a fost mai mare decat cifra oficiala, dar probabil a fost rezultatul prea multor slujbe si parastase cum spunea un "intelectual fascist" odata

Cinabru said...

Polihroniade, nu ? Si eu stiam ca se vehiculeaza cifre mai mari, neconfirmate insa de mai multe surse. Am preferat cifra cel mai des intalnita, care cred este suficienta. Peste 200 de oameni intr-o singura noapte, o performanta sinistra.

Anonymous said...

E ce mai conteaza atunci cand trebuie sa se apere democratia, 200, 300, 500, 1000 de "fascisti" impuscati? Ce conteaza ca nu au intrat in politica pentru vreun castig material, ce conteaza ca au format prima linie in razboiul din est (faimoasele detasamente de la Sarata), ce conteaza ca au fost singurii care au luptata pana la capat in munti si au infundat pana la refuz puscariile comuniste? Asta e daca nu au avut de lucru.
Probabil vorba lui Andrei Gheorghe " or fi avut prea mult timp liber"

Cinabru said...

Corect. Foarte corect. Dar dincolo de aceste detalii ramane realitatea unui masacru incompatibil cu orice regim care se pretinde responsabil. Iar mai tarziu Carol II a primit funeralii nationale. Fara alte comentarii

Cinabru said...

Cunosteam cartea, multumesc pentru link. Interesanta, macar pentru citate.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...