16 Apr 2008

O duzina de filme

Tomata cu scufita mi-a facut o mare bucurie cu o noua leapsa : filmele care m-au impresionat atat de mult incat sa ma fi si invatat ceva. Sau, cum suna leapsa in original, care sa-mi fi schimbat viata, ceea ce – Tomata are dreptate – poate-i un pic prea mult. Am ales doar 12 in final, pentru ca as fi riscat sa ma intind prea mult sau sa tot fac liste peste liste. Mereu aveam senzatia ca ar trebui sa pun si… si… sau…. O duzina de filme care imi sunt foarte dragi dintr-un motiv sau altul. Mi-au placut multe altele, sunt importante multe altele, cine stie daca peste o luna-doua aceasta lista nu s-ar schimba. Mai sunt atat de multe...

Dar acum acestea sunt. Nu in ordine valorica, doar cum au venit random. Daca mai vrea cineva leapsa, il rog sa o preia si dea mai departe. Sunt prea obosit pentru a pune linkuri.

Donnie Darko : filmul regizat de putin cunoscutul Richard Kelly se numara de mult timp printre preferatele mele. Genul de film despre care mi-ar fi foarte greu sa vorbesc. Foarte dens. Foarte straniu. Nelinistitor. Nu pot spune ca l-am inteles cu totul nici acum.

Fight Club : a existat riscul ca filmul sa nu fie la nivelul cartii lui Palahniuk. Pe alocuri insa, o depaseste. Si este si o premiera absoluta : pentru prima oara Brad Pitt aproape ca este actor. Edward Norton este ca de fiecare data magistral. O oda a nihilismului. Manifestul vizual al unei generatii pierdute.

Falling Down : de ceva timp William “D-Fens” Foster a intrat in galeria eroilor mei preferati. Un film pentru acele zile in care totul merge prost si in care simti nevoia sa explodezi. Si este foarte greu sa te abtii.

Scarface : Pacino este genul de actor care nu are nevoie de o partitura redutabila pentru a te convinge. Dintre toate, Scarface ramane preferatul meu. Fara alte comentarii.

Birth of a Nation : primul film cu adevarat important al lui D.W. Griffith este cumplit de incorect politic, dar din toate punctele de vedere una dintre marile capodopere. L-am vazut si revazut de cateva ori – zeci de ori – si nu pot spune ca m-am plictisit.

Dellamorte Dellamore : practic un film obscur, pentru mine are valoarea unui poem vizual socant, intens, de o nostalgie sfasietoare. Michele Soavi a reusit sa faca un film exact pe sufletul meu.

Napoleon : Abel Gance a reusit aici sa creeze un personaj de o intensitate dureroasa, insuportabila, intr-o maniera care revolutiona practic cinematografia. Pacat ca nu a avut banii si timpul pentru a realiza seria de filme dedicate lui Napoleon, asa cum isi dorise.

Taxi Driver : din aceeasi categorie cu Falling Down sau Boondock Saints, dar in note mult mai sumbre, aproape sufocante. Travis Bickle, veteranul cu insomnii si psihoze, devine un erou incercand sa faca ceea ce i se parea natural, dupa ce evitase in ultima clipa statutul de asasin.

Tin Drum : este ecranizarea desavarsita a romanului semnat de Gunter Grass, desi foloseste doar jumatate din toata cartea, schimband inclusiv finalul. Dar cum Grass a fost co-scenarist...

Stalker : ca sa scoti dintr-un roman practic modest asa ceva, trebuie sa ai geniu. Geniu pur. Genul de creatie care te lasa fara cuvinte.

Pink Floyd The Wall : nu stiu ce se poate spune despre The Wall. N-am nici o idee. Poate doar ca dupa The Wall nu mai esti acelasi.

The Boondock Saints : la final, un film care a avut nesansa sa fie lansat intr-un moment foarte prost, ceea ce l-a transformat intr-un esec financiar de proportii. A devenit film – cult abia dupa lansarea pe DVD. Inca nu m-am saturat de el.

13 comments:

Ameer said...

Imi plac si mie mult vreo doua din filmele listate de tine - adica the everpopular Fight Club si Donnie Darko :). Iar Boondock Saints e pe lista de vazut :D
Dar tb sa recunosc ca ma surprinde "Birth of a nation". Pentru ca am incercat, chiar am incercat sa il vad, dar n'am reusit - cred ca lipsa sunetului e o bariera prea mare :( Iar ceea ce ma surprinde (in a good way, i mean) e ca ai trecut de bariera asta atat de usor incat sa il vezi, si de mai multe ori. So....how? ;)

Tomata cu scufita said...

Nici din lista ta n-am vazut prea multe filme, insa vorbesti cu atata patima despre unele incat o sa le incerc si eu. Din pacate, eu nu prea reusesc sa apreciez unele chestii, unele roluri, felul in care joaca unii actori, deci ce ma atrage la un film e ideea. Si cam de fiecare data incerc sa ma transpun in film si sa ma gandesc cum ar fi daca mi s-ar intampla mie. Si atunci ma decid daca imi place filmul si de ce imi place.
Ciudat, stiu.
Dar, de fapt si despre actori as putea zice un lucru: unii pot transmite chestii si te fac sa vibrezi. Mie nu mi s-a intamplat prea des, si poate de-asta imi scapa din vedere. :P

Cinabru said...

Ameer : ma bucur ca ti-au placut filmele mentionate. Donnie Darko este una dintre comorile descoperite si redescoperite de mai multe ori.

De ce imi plac filmele mute ? E o poveste un pic mai lunga, despre care vroiam sa scriu mai incolo. Mi se trage de la un curs, "Istorie si film", sustinut de Mirela Luminita Murgescu. Practic vedeam filme de gen, dupa care le comentam impreuna, toata grupa. A fost cel mai frumos curs la care am asistat vreodata.

Acolo am invatat sa iubesc filmele vechi, marile creatii de inceput, regizorii de atunci. Si este o dependenta de care nu m-am mai putut dezbara. Cred ca pana la urma pun sunetele in minte.

Cinabru said...

Tomata : iti multumesc pentru leapsa. Iti dai seama ca a placut daca si Demaio a acceptat de la tine prima lui leapsa. Intotdeauna pun mult suflet cand vorbesc sau scriu despre ceea ce imi place, ceea ce ma face, din pacate, sa fiu prea patimas si uneori, cand detectez la oponent sarcasm, chiar agresiv.

Cum se scrie pe procesele verbale, recunosc fapt si o regret. Sau nu.

Cred ca si eu fac la fel cand vine vorba de filme care imi plac. Stiu si io cat e de ciudat. Dar e frumos.

Nici eu nu stiam multe titluri de la tine, asa ca am mai aflat si eu cate ceva.

mvs said...

Nu demult am revizionat "Boondock Saints". Un film excelent!

Cinabru said...

Msv : ma bucur ca ti-a placut, pe mine m-a socat placut de la inceput. Ramane si astazi un film pe care il revad periodic. Pacat ca nu este mult mai cunoscut.

DeMaio said...

Ei bine, regret lipsa lui Falling Dawn. Cred că trebuia să fac o listă de 20. Mai adăugam şi "The Shawshank Redemption", un film excepţional, dar cu care mulţi nu sunt de acord.

zulu said...

BRAVEHERT, green street hooligans, al 13-lea razboinic. Hahalerelor. Intelectualilor

zulu said...

BRAVEHERT, green street hooligans, al 13-lea razboinic. Hahalerelor. Intelectualilor

zulu said...

P.S. - Sa nu mai spun de Hitchcock- ingratilor

Cinabru said...

Demaio, ai dreptate, mare dreptate, dar ajungeam la 100 - 1000 si tot asa de filme. Cel mentionat de tine mi-a placut. In definitiv, la baza era King.

Zulu : ba tu, ba tu. Io nu-s intelectual. Never ever. Merita titlurile tale, dar nu am vazut Green Street Hooligans. Poate in viitor.

zulu said...

tocmai de aia nu o sa il intelegi

smith john said...

Super blogul !
Trailer+film+subtitrare filme gratis 2009
http://filme-gratis-2009.blogspot.com Intra si vezi !
Bafta in continuare !

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...