14 Nov 2008

Amphora Full Aroma


Marca : Amphora Full Aroma
Producator : Imperial Tobacco
Tutun : Virginia, Burley, Kentucky, Oriental
Aspect tutun : ribbon
Aroma : portocala, fructe de padure, usoara, note de vanilie,
Tarie : slaba
WAF : ridicat
Prezentare : plic 50 g

Un tutun de care n-am auzit pana acum nimic negativ. Dimpotriva, toata lumea il recomanda ca un tutun ieftin si bun, poate nu extraordinar, dar clar unul accesibil pentru toti. Si cand toata lumea iti spune asta, intr-o campanie neorganizata de advertaizing, capeti curaj si cumperi primul plic de Amphora Full Aroma. O, misterul si emotia traite cand ceri un tutun nou la tobacco-shop… o buna parte din placerea pregatirii unei pipe.

Pachetul de 50 de grame arata surprinzator de bine, chiar elegant, de un rosu visiniu usor de recunoscut. Odata deschis, mirosul este surprinzator de proaspat : miros de tutun amestecat cu arome florale, fructate si parca o idee de vanilie. Dar doar o idee. Producatorii spun ca sunt si arome de portocala si fructe de padure, s-ar putea sa nu le fi simtit eu. Taietura imi pare ribbon, tutun trebuie un pic uscat pentru a fi numai bun de fumat, aromele se pastreaza si mai tarziu.

O idee prea afanat si stringy, dar se aseaza usor in pipa, se aprinde la fel si incepe fumata. Initial aroma este dulceaga, florala, cu mici note vanilate ce dispar insa rapid. Amestec de Virgina, Burley, Kentucky si Oriental – dupa cum scrie pe pachet – mi s-a parut ca predomina Virginia, pana dincolo de jumatate, cand gustul devine mai amar si mai dens, mai greu, cu arome stinse de Burley. Se fumeaza uscat, surprinzator de lent pentru un aromatic, nu are nevoie de reaprinderi dese, nu inteapa la limba si nu infierbanta pipa. Fireste, daca nu e fortat. La final ramane scrum fin, cenusiu, dar intr-o pipa mai generoasa fumata va dura rezonabil de mult.

Pentru un aromatic, avand un nivel de nicotina mediu, Amphora Full Aroma este surprinzator, in sens bun. Arde bine si destul de lent, nu este un tutun foarte scump, Aromele nu sunt prea intense si prea artificiale, gustul de tutun se simte si este foarte bun, iar dulceata fructata mi se pare potrivita si pentru un pipar aflat la inceput. Recomandat. Unii prefera tutunurile din gama Amphora, fara sa-si mai doreasca altceva. Pentru restul e o experienta la care personal voi mai reveni din cand in cand. Un tutun aromatic de calitate.

7 comments:

humidor said...

Am auzit multe povesti despre Amphora Full Aroma, toate bune. La randul meu, am cumparat din curiozitate acest tabac mult laudat. Ca fost fumator, nu mi s-a parut deloc interesant, am fumat 3 pipe dupa care l-am donat la urmatoarea intalnire Pipa Club Bucuresti (molia poate confirma).
Dupa parerea mea, este un tabac plat, fara personalitate, este bun pentru cei dependenti de tabac, poate fi ingerat fara probleme, nu miroase urat si nu provoaca greata dar nici nu creaza vre-o impresie aparte. Este ca siropul de tuse dulce si aromat, tocmai bun de inghitit, acoperind medicamentul din spate.

Mie mi s-a parut ca are aroma de matase de porumb arsa (sau un foc de coceni de porumb), o aroma dulceaga si usor aromata.

Desigur ca e vorba de gusturi, si probabil ca 90% din pipari vor avea o alta parere adica buna pe care eu nu o inteleg (deocamdata).

Lascaris said...

A fost primul tutun fumat si repede abandonat in favoarea Capitanului negru. Nu m-a impresionat. De curand l-am amusinat la un confrate pipar. Cu gusturi ceva mai mature l-am apreciat altfel, insa nu departe de humidor, caruia ii dau dreptate.

mrg said...

Cu Amphora Full nu am reusit sa pic la o intelegere nici acum. Desi il gust/fumez de prin 92-93, pe vremea ceea nu prea aveai ce sa bagi in pipa, doar Amphora si Captain B (la nivelul meu de "descurcare"). Niciunul nu mi-a lasat vreo amintire placuta. AFA inca il mai incerc uneori, sa vad daca s-a schimbat ceva cu gusturile mele... (inca mai cred in Mos Craciun ;-) ) dar nimic! Impresia mea e pe undeva pe langa a lui Bogdan

Baaron said...

Amphora e un tutun excelent din toate punctele de vedere...insa are o problema pe care putine tabacuri o au....chiar daca este aromatic pe ici pe colo, e un tabac care trebuie "invechit" cateva luni bune daca nu chiar un an...bine, probabil ca cel care cumpara o punga de tabac Amphora nu o sa stea un an de zile sa il puna la invechit...dar diferenta dintre o Amphora proaspata si una invechita un an de zile este fenomenala...am probat toate combinatiile posibile de invechit (30 de zile, 2 luni, 6 luni un an) si am fost extrem de incantat de tabacul vechi de un an...foarte putine tabacuri pot ajunge la o asemenea catifelare a gustului....am probat invechirea si cu o punga de Captain insa Amphora e net superioara...recomand cumpararea a una-doua pungi de Amphora si "uitate" in dulap cel putin un an de zile....Cine se incumeta o sa aiba o surpriza foarte placuta.

Lascaris said...

Merita incercat, oricum pachetul nu este scump, de dragul experimentului o sa cumpar un pachet.

Cinabru said...

Mie mi-a placut. Nu cel mai mult, dar l-as mai fuma. E adevarat ca inca sunt la inceputurile experientelor in domeniu, poate mai tarziu il voi vedea altfel (cum am patit cu Sunday's Fantasy).

Interesanta ideea cu invechitul, si am incredere ca Subsonique stie ce spune. Numai sa am rabdare sa las o punga pret de un an la "rece".

humidor said...

Intrebarea pe care o am eu: se invecheste cu punga desfacuta sau sigilat?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...