6 Jan 2009

Liz Dean – The Golden Tarot

Un set de tarot realizat de Liz Dean, care a starnit deja ceva controverse in afara, pentru ca preluat numele unui alt pachet, mult mai cunoscut si mai vechi, realizat de Kat Black. A fost un neasteptat cadou de Craciun (multumesc inca o data) si dupa ceva cautari pe netul romanesc l-am gasit si aici. E adevarat ca pentru 70 de Ron poti lua din acelasi loc un set Rider-Waite (original) dar Golden Tarot e un pachet suficient de interesant pentru a merita banii. Si mi se pare mult mai accesibil unui incepator decat Rider-Waite. Are toate cele 78 de arcane (majore + minore), fiind prezentat ca un mixaj intre Rider-Waite si celebrul Visconti-Sforza, totul intr-un stil renascentist. Foarte colorat si “feminin”. Initial l-am privit cu anumita retinere, dar dupa aceea mi-a placut.

Prezentarea nu este deloc rea, cartile vin intr-o cutie de carton in forma de carte, cu o brosura de 64 de pagini, semnata tot Liz Dean, ce prezinta schematic arcanele majore si minore, alaturi de cateva etalari. Arata chiar bine, spre deosebire de alte pachete mai cunoscute, fara manual sau cu o foaie A4 indoita langa carti. Strictul necesar. Arcanele sunt bine tiparite, in culori vii, grafica bine realizata (mult Rider-Waite aici), dar din pacate cartonul folosit este surprinzator de subtire si fragil. Nu stiu cum rezista in timp, daca sunt folosite intens.

Cartile sunt de dimensiuni mai mari decat eram obisnuit, iar daca arcanele majore au ilustratii interesante (unele chiar surprinzator de frumoase) cele minore sunt dezamagitor de simple. Un fundal al elementului definitoriu (aer, apa, s.a.), numarul de bate/spade/monezi/etc si atat. Nici macar sensul de baza, cum am vazut la multe alte seturi, inclusiv din cele aparute in romana. Arcanele majore sunt numerotate de la 0 (Matul) la 21 (Lumea), cu imagini care amesteca traditia italiana cu Rider Waite si influente din cele mai diverse, respectand totusi in mare elementele simbolice de baza. Schimbarile nu socheaza, unele sunt destul de subtile, dar cu atat mai interesante, fiind majoritatea de detaliu.

Hermitul (IX), de exemplu, reproduce postura si multe din detaliile seturilor clasice – felinarul, caduceul, barba, mantia cu gluga, sarpele, directia de mers – dar culoarea hainelor (verde) si cadrul ales (padurea) il definesc mai curand ca druid, o alternativa la hermitul “traditional”. Magicianul (I), o alta arcana mai cunoscuta, are aceeasi masa cu obiecte rituale, dar mai mari si aparent mai grosolane, mai putin lucrate. Imparateasa (III) este la randul ei asezata langa un copac inflorit in locul unei sali regale. Si exemplele pot continua.

Daca Indragostitii, Hermitul sau Turnul reproduc destul de fidel simbolistica grafica deja consacrata, arcanele XIII (Moartea), XVIII (Luna) sau XX (Judecata) sunt deja mult diferite. Moartea nu mai este scheletul care vine la seceris, cu o coasa cumplita, ci o femeie intre doua varste, visatoare si marcata de tristete, cu o rochie de un rosu aprins si o mantie albastru-inchis, profilata pe sangeriul apusului. Nici o surpriza insa la arcanele minore si mai ales la cartile de curte, care respecta suita Page/Knight/Queen/King. Nimic nou aici, in bine sau in rau.

Concluzii : un pachet in egala masura modernizat si clasic, frumos ca grafica, desi poate prea simplist si chiar auster la arcanele minore. Carti poate prea fragile pentru o folosire regulata, altfel bine realizate. Un pachet foarte bun pentru incepatori din cauza pretului, brosurii de prezentare, desenelor si aspectului general. Senzatia de prietenos. Recomandat pentru colectionari sau novici. Cred ca se pot gasi si seturi mai interesante, dar mai avansate.

Mai multe imagini si detalii aici.

6 comments:

Luciana said...

CONCURS : O "Scrisoare fara litere" pentru tine!

Un fragment din cartea "Scrisoare fara litere", autor Grosu Brindusa Luciana, editura Paralela 45, asteapta un raspuns!

Raspunde la intrebare si poti castiga cartea gratuit!...

http://scrisoarefaralitere.blogspot.com/

Cinabru said...

Poate voi incerca sa raspund.

feeria said...

Am clicanit pe linkul din dreapta, ajungand la Tarotpedia. S-ar putea sa ma ajute, caci am nevoie de cateva informatii despre simbolismul arcanelor. Dar cel, nu stiu cum sa explic, primar (arhetipal), nu cel generat de diferitele interpretari si realizari ale cartilor de tarot (de exemplu, am citit un alt articol al tau, despre cartea de la Nemira, observand ca autorul propunea dezvaluirea sensurilor prin studierea graficii- extrem de interesant, dar poate supus schimbarilor si evolutiei tarotului).
Momentan nici eu nu stiu foarte clar ce caut, dar cred ca incepand efectiv sa caut am sa ma elucidez.

Mai e un pachet de tarot aparut la editura Teora, care arata atractiv. Bine, eu as fi interesata de un tratat, ceva mai nu stiu daca sa spun "serios", dar cel putin de o lucrare de o istorie imbinata cu ceva filosofie si studiu simbolistic (pentru cel din urma imi place foarte mult dictionarul de simboluri, al lui Chevalier, da nu-mi e de ajuns).

Inca un lucru: ar fi interesant de stiut cate ceva despre istoria terotului in cultura si traditia romaneasca... sau poate la noi a fost si e in voga doar datul in carti si cititul in cafea.

feeria said...

au fost si sunt in voga* scuze.

Cinabru said...

Feeria : sa ma eliberez putin, si voi incerca sa iti trimit pe mail sau mess mai multe carti pe subiect, in format pdf. Sau ti le pun pe un dvd, vedem cum facem. La noi s-a publicat foarte putin pe subiect, nici nu cred sa fie prea mare interes. Nu stiu prea multe nici de prezenta tarotului in spatiul romanesc, ar fi o tema de cercetare.

Cel de la Teora este Marsilia, daca nu ma insel, si este unul dintre cele mai bune seturi. Mai ales ca sunt toate arcanele, si la pretul asta merita toti banii. Ti-l recomand. Este una dintre cele mai bune aparitii de gen in Romania.

Asa ca ramane sa vorbim si sa vedem cum sa iti trimit cartile.

feeria said...

Multumesc tare mult!
Atunci asttept- eu oricum bantui pe-aici de zor.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...