9 Feb 2014

Samuel Gawith - Skiff Mixture

Tutun : virginia, latakie, oriental
Aspect tutun : ribbon
Aroma : oriental spre english
Tărie : medie
WAF : scăzut spre mediu
Prezentare : cutie metalică de 50 de grame

Orientalele au fost mereu o prezență rară în lista tutunurilor fumate, și cu atât mai puțin în lista celor preferate. Nu că nu mi-ar fi plăcut. Dimpotrivă. Doar că îmi pare destul de dificil să găsești o mixtură orientală reușită, și cu atât mai puțin una memorabilă, mai ales când a trecut ceva vreme de când te entuziasmai neofit-naiv în fața unor aromatice de duzină, ce păreau a avea toate calitățile unei ambrozii bine pătrunse cu vitamina N.



O latakie foarte bună sau chiar una specială? Se găsește relativ ușor, deși în domeniu am ajuns din cauza unui prieten pasionat. Datorită altuia am ajuns să visez la și să mă bucur de (când le am) renumitele ”americane”. O virginie, eventual un flake, nu mai e de ceva vreme inabordabilă prin lipsă. Cât despre un aromatic de zi cu zi, nu prea țâfnos și nici pretențios, mai am un pic până la un invidiabil nivel de expertiză. Cât despre orientale... Skiff Mixture ar fi o soluție.

Amestec de virginie cu suficient oriental Turkish (din ce promit producătorii) și acea doză de latakie neagră și cipriotă (tot potrivit pedigree-ului oficial)care să aducă un plus fără a deveni un minus sau un adaos consistent, acest Skiff Mixture se prezintă la prima vedere ca un ribbon frumos tăiat, potrivit ca umezeală, în tonuri aurii, cafenii și cu mici pâlcuri de fire întunecate și doar un pic lucioase. Se simte mirosul de afumătură al latakiei, dar mai presus este aroma dulceag-picantă a unui amestec oriental cu note englezești. Se poate fuma direct din cutie, nu am avut probleme de condes sau acele temute pișcături ale tutunurilor mai năbădăioase, dar este și mai bun, semnificativ mai bun, după ce se usucă un pic. Nu mult, doar puțin.

Gustul este cel sperat: bază de virginie, dar tonurile ierboase de tutun natural sunt completate inspirate de dulceața ușor condimentată a orientalului și de notele latakiote, gust egal până spre finalul fumatei, când devine un pic mai amar. Inspirat și bine echilibrat, fără să scoată în exces în evidență virginia sau latakia, cu accentul pe post-otomanul oriental, este un tabac destul de ușor chiar și (îmi place să cred) pentru un debutant în acest hobby ce poate deveni o pasiune. Chiar foarte ușor. Nu ar merge ca tutun de toată ziua pentru că repetiția frecventă ar diminua din plăcere, dar din când în când este un tabac foarte bun. Mirosul lăsat în cameră nu este cel mai rău în topul WAF, dar nu este nici foarte atrăgător pentru cineva care militează de ani buni pentru limitarea și chiar renunțarea la fumat și mai ales la amestecurile lui latakie. Sau în general cu tutun. Pentru un fumător de pipă este însă de top.

Skiff Mixture de la Samuel Gawith este un oriental reușit, foarte bun. Recomandat mai ales dacă nu ai încercat niciodată un oriental sau vrei o mixtură care să aibă acele caracteristici ale unei ”english” dar cu ceva în plus.

3 comments:

PTC-AUTO said...

Felicitari pentru articol!

Comenzi said...

Din cate spui in articol parca ma faci si pe mine sa incerc acest tabac!

Davo Pro said...

Interesant articol!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...