16 Mar 2014

Howard Died. Nothing to Do.


Pe 15 martie 1937 Robert H. Barlow primea o telegrama. Era de mulți ani prieten și corespondent al lui Lovecraft. Unul din acei puțini scriitori care reușiseră să se apropie de hermitul din Providence.  Colaborase cu HP Lovecraft încă de la vârsta de 13 ani - poate că Howard văzuse în acest puști precoce o versiune a sa, eventual fiul pe care nu l-a avut și pe care nu l-a dorit - și nu doar scriseseră împreună câteva povestiri, dar enigmaticul autor îl vizitase pe Barlow în repetate rânduri, o remarcabilă excepție pentru cineva care preferase să trimită o cantitate imensă de scrisori decât să își întâlnească în persoană puținii admiratori. Va fi și cel desemnat să se ocupe de manuscrisele lui Lovecraft. Chiar acele manuscrise ce au fost publicate în principal în Weird Tales, o revistă astăzi legendară, atunci privită ca un soi de experiment bizar și categoric în afara ficțiunii de bună calitate. Barlow, un Max Brod pentru Yog-Sothery.



Expeditor - Annie Emeline Phillips, mătușa care în ultimii ani avusese grijă de nepotul ei, Howard. Născută în 1866 și căsătorită cu un anume Edward Phillips, s-a despărțit în 1916 de acesta, an în care cuplul avea să își piardă și unicul fiu, Phillips (mort de tuberculoză). Interesant că Annie avea să renunțe la tot și, părăsindu-l definitiv pe Edward, se mută în Providence, unde până la sfârșitul vieții a fost alături de Howard. Un substitut pentru mama de care acesta avea atât de multă nevoie. Annie Philips avea să moară în iarna lui 1941. 

Textul telegramei era simplu: HOWARD DIED THIS MORNING NOTHING TO DO THANKS. 

Nimic mai mult. Howard Phillips Lovecraft murise în dimineața acelei zile. Cancer intestinal. Fusese diagnosticat în 1936 și cu acea acribie a cercetătorului ținuse și un jurnal al bolii. Nu știu dacă a fost până acum publicat, dar mai există practic sute sau chiar mii de pagini de corespondență și însemnări încă inedite, chiar dacă accesibile cercetătorilor (Joshi le-a folosit din plin pentru I Am Providence, biografia definitivă a lui Lovecraft). 


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...