4 Aug 2008

A murit Soljenitin

S-a stins Aleksandr Soljenitin. La 89 de ani. Unul dintre putinii scriitori suficient de curajosi pentru a spune adevarul despre “fericirea” de a vietui in Uniunea Sovietica. Si mai ales in Gulag. De fapt, mai mult decat doar un scriitor.

Raman O zi din viata lui Ivan Denisovici, Pavilionul Cancerosilor, Vitelul si stejarul, Problema rusa la sfarsitul secolului XX. Controversatul Doua secole impreuna.

Arhipelagul Gulag. A carui reeditare in Romania pare sa fie un proiect fara sfarsit. Din motive care imi scapa. Poate nu este considerat un proiect vandabil, nu ? Macar acum sa se intample.

Nota : avem si noi un “Soljenitin roman”, cum il numea cu decenii in urma critica literara occidentala. Trecut acum la index, din anumite motive, asa cum s-a intamplat si cu Aleksandr Soljenitin. Un nume tabu in lumea buna mioritica. Care va fi primit cu aceeasi tristete aceasta veste.

16 comments:

DeMaio said...

Doamne...

Cristina said...

Nu stiu cat de mult a fost editat la noi. In librarii este ca si inexistent. Sau mi se pare mie?

Realitatea lui Petria said...

Dumnezeu să-l odihnească. Am scris şi eu câteva rânduri.
Te referi la Paul Goma...

Cinabru said...

Demaio : si tocmai astazi a trebuit sa aflu, cand ma pregateam pentru o seara aparte. Sper ca ti-a placut Maiden-ul

Cristina : se mai gasea ceva la Humanitas. Sigur am vazut recent Vitelul si stejarul si O zi din viata... Putin, foarte putin pentru ceea ce merita.

Petria : Alex, Dumnezeu sa-l odihneasca, am vazut si la tine. M-a afectat mai rau decat ma asteptam. Da, la Paul Goma, pe care il iubesc enorm ca scriitor si il admir ca personalitate. Sper sa nu fiu si unul dintre putinii...

ligia said...

Mi se pare incredibil insa cum este tratat Paul Goma in lumea literara romaneasca. E drept ca a arunca si el in stanga si indreapta si nu a iertat pe nimeni. Cu toate acestea imi dau seama ca cei mai multi dintre cei care il acuza sau ii intorc spatele nu stiu cu adevarat cine e Paul Goma.
Din pacate el traieste si acum in exil, un exil poate si mai dureros decat cel din meleagurile natale, acela din constiinta romanilor.

Cristina said...

Din nefericire, traiesc intr-un orasel ceva mai mic, de provincie, unde cartile se aduc in librarii si pe tarabe doar in masura in care se pot vinde. Daca ar fi promovati tot mai multi scriitori (si nu ma refer doar la Soljenitin sau la Goma, de pilda), poate ca s-ar edita si s-ar vinde tot mai multe carti. Important este sa se stie ca mai exista si astfel de scriitori.

bacchante said...

Patru ani de liceu profesorul de istorie ne-a recomandat sa citim Arhipelagul Gulag. Dupa doi ani de la terminarea liceului inca nu am reusit sa pun mana pe carte si cu atat mai mult moartea sa imi provoaca un soi de ciuda existentiala...

vitalie said...

marea lipsa in limba romana este "Cercul intai"..nu stiu daca se apuca cineva s-o traduca: e mare, dar e cea mai buna fresca a intelectualitatii rusesti din anii 50-60...

Cinabru said...

Ligia : este revoltator, dar atat de romanesc. Acum au gasit ca motiv "antisemitismul", la fel ca Securitatea anilor '70 - 80. Ciudat, nu ? Ce coincidenta dubioasa. Este in exil, dar unul ca mine il citeste si il respecta. Si poate chiar il iubeste.

Cinabru said...

Cristina : asta este o problema mare, in orasele mici. Sincer, din comoditate, imi comanda majoritatea cartilor prin posta, ca sa nu mai alerg dupa ele. N-am timpul necesar. Poate fi o solutie.

Cinabru said...

Bacchante : trebuie citita, chiar daca este zdrobitoare. Pacat ca se gaseste atat de greu. O carte insuportabila pe alocuri.

Cinabru said...

Vitalie : tot Goma scrie despre ea, si scrie de foarte bine. Macar sa se intample acum, sa profite editorii nostri de moment.

vitalie said...

nu cred: "Cercul Intai" e prea voluminoasa - sa fie la vreo 800 si ceva pagini, plus notele de subsol (fara ele o carte de asemenea anvergura e ca si cum moarta) si aparatul critic, sa fie al vreo 1000 pagini - un risc financiar enorm pe care nici o editura romaneasca, in opinia mea, nu si-l va asuma in curand... daca venea din spatiul anglofon era altceva...
pana una alta rusii l-au pus gratis pe net si poate fi citit in toate formatele: doc, rtf, pdf, lit, htm etc...

Cinabru said...

Vitalie, tare ma tem ca ai dreptate. Cine stie, poate se intampla o minune, desi nici eu nu cred. Inca o carte de care n-o sa avem parte prea curand in romana, asadar.

Cristina said...

Si eu am preferat, recent chiar, sa imi comand o carte pe Internet, constienta fiind ca nu o puteam, practic, gasi in librariile din oras. O alternativa ar fi fost sa fac un drum intr-un oras mai mare, eventual intr-un oras universitar (Iasi, de pilda), pentru a o cumpara de acolo, insa era mai comod asa, fiind in acel moment intr-o criza de timp teribila. Era vorba, totusi, de o carte de specialitate.
Cred ca asta ar putea fi viitorul: cumparaturile pe net.

Cinabru said...

Cristina : aproape sigur asa se va intampla.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...