23 Apr 2009

Sigmund Freud: Nevroza la copil

Opere, vol. 2 – Nevroza la copil: Micul Hans şi Omul cu lupi

Recenzie preluata de pe altheate.blogspot.com

M-am apucat sa-l citesc pe Sigmund Freud, seria Opere, de la Editura Trei. Si una dintre carti, volumul 2, se refera la nevrozele unor copii, micul Hans si omul cu lupi.

Micul Hans avea 5 ani si era baiatul unui medic, adept al psihanalizei intemeiate de Sigmund Freud, iar rezolvarea intregului caz este realizata printr-o corespondenta intre parintii copilului si Freud. Au existat si cateva intalniri pentru evaluare. Meritul este in mare masura al parintilor care au urmarit toata evolutia nevrozei, incepand de la 3 ani si jumatate si i-au oferit baiatului tot sprijinul pentru a constientiza si invinge aceste fobii, temeri.

Aceasta nevroza se manifesta prin fobii fata de animale, in special cai, dar si fata de trasuri sau carute pline de bagaje. Aceste fobii sunt de fapt proiectii ale unor intrebari si curiozitati legate de sexualitate, de formarea sinelui si intelegerea unor relatii si legaturi cu ceilalti.

Starea de graviditate a mamei si aparitia unei surioare vor bulversa intreg universul acestui copil si teama lui de a nu pierde afectiunea exclusiva a mamei, se va transforma intr-o frica fata de cai care cad( nasterea unui copil) si carute supraincarcate( mama gravida).

Diferentele sexuale intre el si aparitia unei surioare il fac curios, incearca sa dezlege misterul aparitiei copiilor. Aceste intrebari si scenarii apar ca urmare a refuzului parintilor de a-i explica pe intelesul lui, toate aceste schimbari importante din viata sa si a familiei sale. Explicatiile de genul a venit barza nu-l multumesc pe baiat.

In acelasi timp se confrunta cu celebrul complex oedipian, manifestat printr-un atasament puternic fata de mama si rivalitate fata de tata. Rezolvarea acestui complex se produce odata cu identificarea cu parintele de acelasi sex. Pana atunci, Hans va fantasma si cocheta cu ideea de a-si elimina intr-un fel sau altul tatal. Pentru ca isi iubeste tatal, nu el va fi protagonistul fanteziilor lui, ci animale mari de genul girafei ( substitut al tatalui).

Episoadele de narcisism se materializeaza prin iubirea de sine sau masturbare, cu timpul acestea diminuandu-se si aparand iubirea de obiect, de copii, de fetite si chiar de baieti, inteleasa ca prietenie si afectiune.

Al doilea caz prezentat in carte este cel al omului cu lupi, un alt caz de nevroza infantila, analizata dupa 15 ani de la incetarea ei. Perspectiva unui adult asupra copilariei este diferita, distorsiunile fiind mai mari, veridicitatea amintirilor fiind indoielnica, rezistenta la psihanaliza este mai puternica. Exista clar antecedente in familie, de nevroza, atat la tatal sau, cu care nu a avut o relatie prea buna, cat si la sora sa.

La acest copil s-a manifestat complexul castrarii materializat prin visul cu lupi urcati in copaci, dintre care unul fara coada. Mai tarziu frica de lupi s-a transformat in cucernicie religioasa obsesionala.

In ziua de astazi astfel de fobii sunt mai rare, pentru ca educatie sexuala incepe de timpuriu si problemele legate de constientizarea apartenentei la un gen se rezolva mai repede si mai usor, dar in secolul XIX era inca un subiect tabu.

De Altheate


25 comments:

Pinocchi0 said...

Dadeam odata meditatii la fizica si explicam presiunea hidrostatica unei eleve care era, in acelasi timp, si sora mai mica a unui bun prieten. "...vezi, din cauza asta pestii abisali, pescuiti si scosi repede la suprafata, explodeaza." Mi s-a intimplat de multe ori ca o explicatie de-a mea sa fie primita cu neincredere, dar niciodata cu atîta neincredere. Plus raspunsul: "Hai mă... si tu crezi?!"

Mi se mai intimpla din cind in cind sa simt nevoia sa dau si eu acelasi raspuns.

ixtab said...

Si ce motive ar avea sa nu creada? In afara de rezistentele puritane la psihanaliza pe care le manifesta unii mai usor de ranit narcisic :P

Pinocchi0 said...

[Hmmmm, oare in ce cheie sa raspund aici? M'en fin, alegeti ce va place.]

1. Suprarealistii sint narcisisti?

2. Adeptii terapiilor cognitive sint narcisisti?

(Hihihihi...)

Molia said...

1. Suprarealistii imbratisaza tot ce iese din inconstientul lor, prin urmare tolereaza psihanaliza.
2. Cognitivistii sunt axati pe forma, nu pe fond. E drept ca formele lor sunt frumoase, motiv pentru care imi vine sa-mi bag ____ in ei.

Intre mentalitatea si educatia de-acum un veac si cea de-acum nu-i mare diferanta. Nici in frecventa acestui tip de fobii.

Pinocchi0 said...

1. Desigur ca imbratiseaza si pestii abisali explozivi.
2. Desigur o metafora a libidoului cognitiv.

Eeeeeh?

Cinabru said...

Domnilor, va spun sincer ca subiectul ma depaseste, mai ales la acest nivel. Personal, pot spune ca psihanaliza m-a ajutat, dar in calitate de pacient si nu de specialist. M-a ajutat sa-mi rezolv o parte din probleme, asa ca sunt un sustinator amator.

Molia said...

Marturisesc si eu ca ma depaseste notiunea de libido cognitiv. Mi se pare un construct paradoxal. Lamuriri, pls.

Pestii abisali explozivi ii imbratisaza toate terapiile abisale si cele religioase. Raman terapiile directive (CBT/NLP), care ignora acesti minunati pestisori cat se poate de reali, dar tot n-au curajul sa le contrazica.
Psihoterapiile au caracteristicile unor religii, doar ca numai Freud a avut curajul sa afirme ca sunt incompatibile cu religiile (NU cu spiritualitatea), prin urmare, freud mai e contrazis azi doar de religie. Practica nu-i tocmai stiintifica, dar teoria se confirma la nivel neurologic.

tyler durden said...

Freud e un tampit. Io unu nu vreau sa ma culc cu mama, nu stiu de cei care il apreciaza

Cinabru said...

Molia : interesant.

Tyler : hehe, retrogradule :) No, asta e doar un element (adevarat, important) in freudism.

tyler durden said...

Draga mea molie draga. Daca nu era blogul prietenului meu iti ziceam io mai multe la faza cu retrogradu. Asa ca tot ceea ce iti pot ura e cat mai multa NAFTALINA pt tine si familia ta

Pinocchi0 said...

Explicatie pentru molie: Libidoul cognitiv se referea la afirmatia "2. Cognitivistii sunt axati pe forma, nu pe fond. E drept ca formele lor sunt frumoase, motiv pentru care imi vine sa-mi bag ____ in ei." Nu era decit un alt mod de a recomanda naftalina :-))

Molia said...

tyler durden, atitudinea ta confirma teoria freudiana: Eu cu Pinoccchi0 purtam o discutie usor ironica, cuminte, cenzurata, dupa care vii tu si arunci toata furia oedipala refulata spre mine unde eu ma fac vinovat doar de a iti aminti de celalalt obiect al dorintei mamei tale (statistic probabil ar fi vorba de tatal tau), primul tau concurent pentru afectiunea mamei (in cazul de fata afectiunea audientei).
Daca ti-e greu sa urmaresti simbolistica asta, ramai la propriile tale credinte, dar, pentru binele imaginii tale, pastreaza-le pentru tine.

Pinocchi0, mi-am dat seama la ce afirmatie de-a mea raspundea libidoul cognitiv. Ceream o explicatie asupra constructului in sine. N-am auzit de el pana acum si mi se pare paradoxal, cognitia fiind asociata in psihanaliza de azi mai mult cu thanatosul decat cu erosul.

Cinabru said...

Nu ma asteptam ca o recenzie preluata sa starneasca asemenea patimi. Tyler, io ti-am zis aia cu retrogradul, nu stiu de ce ai simtit nevoia sa il ataci pe Molia. E adevarat ca replica lui m-a amuzat :) Camp de bataie curat, nu gluma.

Pinocchi0 said...

Avantajul, pentru ca exista un avantaj al replicilor lui Tyler (tot incerc sa-mi amintesc unde am mai intilnit un personaj cu acelasi nickname si nu reusesc) se gaseste in explicatia ca noi doi "purtam o discutie usor ironica, cuminte, cenzurata". Ca sa fiu foarte sincer, eram pe punctul de a credea ca discutiei noastre ii lipseste tocmai cenzura, si asta din ce in ce mai tare (vezi chestia cu bagatul dar, heh, nu trebuie sa repet chiar tot ce spun altii) si ca ironia este unilaterala, anume de partea mea.

Si totusi Molia pare sa vorbeasca serios cind imi cere explicatia constructului paradoxal, si asta in mod repetat. Nu stiu daca am mai facut asta vreodata in cei [nu spun citi] ani de netuiala, dar o fac acum: Ma declar KO. Initial pentru ca replica pe care am numit-o, in lipsa de altceva mai bun, expresie a libidoului cognitiv, ma inhiba. (Ce sa-ntimpla, doctore?) Apoi pentru ca nu ma vad in stare sa explic anumite bancuri. Si in fine pentru ca, prin afinitati si ocupatii, sint mai degraba cognitiv decit freudian si asta ar fi ca si cind nu numai ca m-as baga singur in gura lupului, dar l-as mai si cauta de carii, dupa care as incerca sa-i recomand masuri de igiena dentara si alimentara.

Mai bine plec la inot, na.
Cinabru: Nu te ingrijora, situatia evolueaza la parametri normali. Ce zici de o pipa?
Molie: Eeeeeeeeeeeeeeeh?

tler durden said...

Draga mea molie draga. Esti proasta. Vorbesti numai tampenii. Ca sa ma intelegi ONANIE INTELECTUALA ( probabil ai nevoie de viol) - - cum zice prietenul tau Freud

Cinabru said...

Ce sa zic, fumez una si ma mir ce a iesit. Tyler, urmatorul comment de gen zboara fara alte explicatii. Am inteles, nu esti de acord cu Freud, dar asta nu inseamna sa iasa scandal. Macar alege ironia, nu jignirea.

tyler durden said...

Pai a fost ironie ma intelectualule. Asa zicea marele Freud ca in sinea lor femeile isi doresc violul. Da probabil inca odata publici ceva fara sa cunosti suficient. Promit sa nu iti mai poluez blogul

Cinabru said...

Ma, da suparacios mai esti. Lasa ca mai treci tu pe aici cand ti se face dor de mine :)

PS : ia zi, am fost dur, m-am impus ? Lol

Cinabru said...

In plus : recenzia nu imi apartine, e preluata. Scrie mare de tot.

E bine ca de regula scriu despre ce nu cunosc suficient, am mare sansa sa dau de oameni care sa ma aduca pe drumul cel bun. O sa-ti dau id-urile de mess ale altor intelectuali care vor sa ma scoata din nestiinta si ignoranta, poate o puneti de o liga, ceva.

Ce sa mai zic, free gigi, nu ?

tyler durden said...

Si inca ceva, ca mi-a fost rusine sa iti zic atunci. Relaterea lui Armin Heinen cum ca Capitanul ar fi rupt legatura cu A C Cuza pt ca baiatul lui ar fi avut vreo legatura cu sora lui CZC are ca sursa FATU si SPALATZELU. Tare cartea nu? Curat profesionalism. Toate cele bune
http://www.youtube.com/watch?v=SKDe-09EpNM&NR=1

Cinabru said...

Adevarat, argumentul suprem. Bine ca ai trecut peste rusine. O zi perfecta pentru pestele-banana.

tyler durden said...

Tot ai invatat ceva de la Freud. Psihologia inversa ( probabil si asta asre legaura cu sexu)

Cinabru said...

Arrrrrgh, sunt strivit de forta argumentatiei, inaltimea spiritului si ironia ucigatoare.



Not...

LZ said...

Foarte frumoasa recenzie. N-am mai citit Freud de ceva vreme. Mi-ai facut "pofta". Merci!

Cinabru said...

LZ : multumesc, meritul este al autoarei, am pus link spre blogul sau. Eu doar le preiau.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...