10 May 2011

Cand iti reorganizezi biblioteca...

...mai ales dupa foarte mult timp, iti dai seama de trei lucruri esentiale.

1. Daca nu ai un mediu securizat, aseptic, filtru de aer si o armata de spiridusi inarmati cu carpe si muncind 24 din 24, batalia impotriva prafului este deja pierduta. Oricat de des as face curatenie (fara sa intru pe taramul obsesiv-compulsiv) e imposibil sa nu gasesc cel putin cateva rafturi colbuite dincolo de intelegere. Parca Ioana Parvulescu se plangea intr-un articol de aceeasi problema. Sunt semne de epidemie. 

2. Sunt foarte multe carti pe care chiar nu mai tin minte cand si mai ales de ce le-am luat. Altele, pe care le credeam pierdute, au reaparut din spatele altora. Altele par sa se miscat singure noaptea, pentru ca nu le mai gasesc nici macar in biblioteca unde credeam ca sunt. Oricum, la fiecare "reamenajare" cel putin 10 la suta din total devin candidate pentru despartire. Desi e interesant sa imi amintesc, dupa titluri, ce subiecte si autori m-au pasionat, am abandonat si mutat pe rafturile din spate sau cele de sus. Si nici nu mai am o harta mentala a bibliotecii, asa cum aveam in trecut. 

3. Am inceput sa refac tot catalogul, carte cu carte, de data aceasta in Tellico. Vechiul excel nu mai era de ceva vreme la zi. Initial eram pedant, rasfoiam pagina cu pagina, treceam numar de pagini, isbn, stare, tipografie, traducator, dimensiuni, comentarii, coperta, etc. De la intrarea 300 in sus, doar esentialul - editura, autor, colectie, an, eventual (in unele cazuri) traducator. Copertile... mai incolo. Nu stiu ce va fi de la 500 in sus. Peste mie nu imi imaginez, abia am terminat sase rafturi. 

Incep sa cred ca am prea mult timp liber. Pe care trebuie sa-l ocup. 

5 comments:

Rontziki said...

La grea şi multă muncă te-ai înhămat :)
Eu am reuşit să organizez uşor biblioteca pentru că am aici numai ce-am achiziţionat de prin facultate încoace...

mofturi de ochelarist said...

Tema e foarte frumoasa. Te astept de...cat timp ? Bine-ai revenit !

Cinabru said...

Rontziki : n-am mai luat in ultima vreme, cele mai multe sunt luate tot in anii de facultate. Tot am amanat, sa vad cand si cum fac sa termin.

Mofturi de ochelarist : multumesc, mi-a luat ceva sa ma hotarasc. Ar fi aproape un an. Aproape. Acum m-am mai eliberat, chiar daca partial fara voia mea. Sper sa mentin un ritm cat de cat constant.

Madalina said...

Si cu cartile de care te desparti ce faci? Cum te desparti de ele? :)

Cinabru said...

Le arunc. Sunt editiile in stare proasta, prea putin valoroase, care au fost deja inlocuite de editii mai bune. Sau cartile prea degradate de timp si usor de gasit in alte editii, daca vreau. Sau pur si simplu cartile pe care le-am luat dintr-o ratacire a mintii, pentru a-mi da seama ulterior ca sunt cumplit de proaste.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...