30 Nov 2009

Robert McConnell : Original Scottish Flake



Tutun : Virginia

Aspect tutun : flake

Aroma : virginie

Tarie : ridicata

WAF : mediu

Prezentare : cutie 50 grame



Dupa cateva experiente foarte placute cu tutunurile din gama McConnell (mai ales Red Virginia si Oriental) am simtit nevoia sa incerc si un flake, despre care citisem/auzisem numai lucruri bune – Original Scottish Flake.

Cutie clasica, patrata, ingusta, inauntru flakeuri late si destul de scurte, moi si usor, sa-i spunem, “dezlanate”. Eram obisnuit cu flakeurile gen Peterson University, taiate perfect egal, lungi si indesate, Mirosul este de virginie curata, bine lucrata, putin a fan proaspat, poate un pic fructat, foarte usor si foarte placut, flakeuri mai umede decat le fumez de regula. Scos unul dintre ele, pus un pic la aerisit, pliat si indesat intr-un Butz Choquin pe care il pastrez doar pentru asa ceva.

Nu ma asteptasem la ceva deosebit, doar o virginie buna, dar Scottish Flake este mai mult decat atat. Se aprinde destul de usor chiar daca nu este faramitat, si in doar cateva minute explodeaza gustul de virginie minunata, o mixtura atent facuta, delicioasa, cu note deloc artificiale de dulce, aromat, aproape de patiserie, dar nu este decat tutunul. Dupa o intensificare poate un strop acrisoara a virginiei, Scottish Flake ramane pana aproape de final la un nivel de gust si aroma constante. Si daca alte tutunuri devin repede monotone spre jumatatea bolului – si mai ales dupa – aici gustul este atat de bun incat nu te saturi. Virginie pur si simplu. Dar ce virginie :) Nivelul de nicotina insa nu este deloc neglijabil, un flake imi ajunge pentru o fumata de aproape o ora, suficienta pentru mine.

Nu incinge pipa, nu inteapa la limba, nu am avut probleme de condens. Un flake de virginie exceptional, poate cel mai bun din aceasta categorie incercat pana acum, reusind sa devanseze chiar si vechiul preferat University Flake (e adevarat ca acesta avea si ceva burley). Genul de tutun pe care nu il fumezi in fiecare zi, doar cu ocazii speciale, in acele seri sau nopti cand simti nevoia sa pufai ceva cu adevarat bun.

Concluzie : excelent. Un tutun la care voi reveni periodic si pe care chiar il voi rezerva anumitor ore aparte. Cred ca e bun si pentru un incepator ca prim flake, daca nu va fi prea tare totusi.

6 comments:

MB said...

Mie nu-mi plac flak-urile cine stie ce. Chestie de gust.
Dar altceva vroiam sa zic, sa te intreb...Unde l-ai gasit?

Cinabru said...

MB : in primul rand felicitari pentru ultima achizitie, sa-mi spui cum fumeaza. Mie mi-au placut flakeurile enorm, de la primul, si niciodata nu le faramitez, le pliez. Cand am timp, prefer un flake, eventual o virginie cu un strop de perique.

Tutunul l-am luat prin toamna, la una dintre comenzile Pipa Club Bucuresti. Poti sa-ti faci cont pe forum si sa faci comanda acolo, iti dau un mail cu toate detaliile daca vrei. Urmatoarea comanda se face prin ianuarie.

Si merita, luam din Germania si gama de tutunuri e mult mai mare decat aici.

MB said...

Mulţumesc Cinabru...
Se fumează bine, e foarte comodă. Fumul vine plin de aromă. Am fumat din ea doar de 2 ori până acum - Skandinavik Vanilla, e un tutun care-mi place. Îmi plac aromaticele, mai ales cele cu vanilla. Pipa asta are filtru permanent, ceea ce nu-mi prea place. M-am obişnuit cu cele din lemn de balsa cu care mă înţeleg foarte bine. Am luat-o de la JPB, mai aveau unele tot în model churchwarden, de la Savinelli, muuuult mai faine...şi mai scumpe un pic. Ar fi trebuit să aştept să mai strâng ceva bani. Dar, una peste alta, sunt mulţumit, trebuie însă să o mai rodez un timp.
Ziceai că ar merge un Oriental. Poate cel de la McConnell, că tot ai prezentat...Sau cel de la Davidoff (e mai slab).
Cât despre comenzile de la Pipa Club, am să mă gândesc la ce mi-aş dori şi te voi anunţa..
Merci beaucoup.

Cinabru said...

N-am mai fumat Skandinavik Vanilla de o eternitate, imi placea mult pe vremuri, cand preferam aromaticele. McConnell au tutunuri de exceptie, dar daca nu-ti plac orientalele si latakiile, poti incerca un Red Virginia de la ei. Sau, ca aromatic de exceptie, vezi daca reusesti sa iei un Da Vinci :)

MB said...

:)
merci mult pentru recomandari, o sa tin seama.

Cinabru said...

Cu multa placere.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...