14 Aug 2007

Enoiu si banalitatea raului

Evenimentul Zilei a publicat in numarul din 13 august un interviu cu sinistrul Gheorghe Enoiu, colonelul cunoscut printre detinutii politici si sub numele de "macelarul Enoiu", una dintre cele mai sinistre figuri ale Gulagului romanesc inca in viata. Am ezitat indelung daca sa pun mizeria numita Enoiu pe blog, dar cred ca este necesar. Interviul este stupefiant pentru oricine cunoaste catusi de putin rolul jucat de Enoiu in infernul puscariilor comuniste. Senin, chiar artagos, Enoiu neaga cu inversunare ca ar fi dat macar o singura palma vreunui detinut, insista ca i-a ajutat cat a putut si ca nu a facut decat sa apere legea si natia noastra romaneasca. Mai mult, duiosul colonel le cumpara medicamente, intervenea pentru eliberarea lor si isi certa subordonatii care bateau detinuti.
Interviul intreg, aici.

Siderant. La fel de uluitor e ca in ultimii 17 ani nimeni nu l-a deranjat pe Enoiu nici macar cu o intrebare, ca si faptul ca acelasi Enoiu se infrupta linistit, la cei 80 de ani, cu o pensie de 2300 de lei noi. Ar fi avut mai mult, saracul, dar i se retine un impozit de 400 de lei, dupa atatea decenii de servicii aduse tarii, debarasand-o de balastrul reprezentat de opozantii comunismului. Cine doreste mai multe detalii despre faptele de arme ale vajnicului si inocentului colonel, poate consulta Raportul Tismaneanu. Dar in timp ce multi dintre fostii detinuti politici, cati mai traiesc, se chinuie cu pensii mizere si trupuri betege, Enoiu e inca in forma, si se plange ca e persecutat. Cum impotriva lui s-a depus o plangere penala, Cinabru asteapta ca justitia romana sa se miste rapid, pentru ca in acest caz se poate vorbi de crime impotriva umanitatii.

Fotografia remarcabila care insoteste articolul m-a facut sa ma gandesc la un celebru proces, cel al lui Adolf Eichmann, desfasurat la Ierusalim, in urma caruia fostul lider nazist a fost spanzurat. Aceeasi expresie faciala, aceleasi scuze - eu nu am fost, am executat doar ordine, acestea erau regulile, eu nu am lovit, eu nu am facut - aceeasi privire de fiara incoltita care nu intelege cum cineva isi permite sa il intrebe ceva. Cum, nu e un erou, nu e un simbol al sistemului, valorile sale nu sunt ideale ? Imposibil. In forul sau launtric Enoiu este cu siguranta revoltat ca niste imputiti de jurnalisti indraznesc sa il acuze de crime, tocmai pe el, eroul noptii noastre.

Nu cred ca Enoiu va ajunge sa plateasca vreodata pentru ce a facut. Nu cred ca va suporta regimul de detentie, fiind grav bolnav, si nici nu cred ca va ajunge pana acolo. Va ramane sa pluteasca, ranjind, prin mocirla in care ne-am scufundat de decenii si din care incercam sa iesim agatandu-ne de o sticla goala de Coca Cola. Enoiu este imun la orice pentru ca si Romania este prea bolnava si euforica pentru a-si razbuna trecutul. Si in timp ce toti Enoii isi toaca pensiile babane, iar batranii cu ani de puscarie si front in spate cersesc prin fata magazinelor sclipitoare, Cinabru se intreaba daca cei care au dat chip acestei "banalitati a raului" au avut vreodata fie si o noapte de insomnii ? Discutand cu un fost detinut politic, legionar, imi spunea ca si acum are cosmaruri noapte, si acum simte loviturile, foamea, frigul, mizeria, si acum se trezeste tipand, si acum este prins in acelasi cosmar din urma cu decenii. Nu cred ca Enoiu stie ce inseamna asta.

Asa cum Israelul nu ezita sa caute si sa trimita in procese criminali nazisti nonagenari, ar trebui sa faca si Romania, daca totul nu ar colcai purulent de prietenii, incardaseli, complicitati si mizerii uriase. Oare cati Enoi sunt bine sanatosi in aceste clipe ? Si cine va razbuna victimele lor ? Si cum ? Si cand ?

4 comments:

Deea said...

mda, sinistru e putin spus, nu cred ca s-au inventat cuvinte... Dar f bine c-ai pus pe blog.

Cinabru said...

Asa este, nu exista cuvinte pentru ce au facut astfel de indivizi, dar nici pentru faptul ca abia acum unii sunt intrebati de sanatate.

dc said...

Buna ziua. am dat de blogul dumneavoastra in timp ce ma documentam pentru romanul pe care am inceput sa-l scriu.
Ma bucur ca v-am gasit.
Sper sa reusesc sa termin romanul, si sa va invit la lansare.

cu stima, dc

Cinabru said...

dc : va multumesc pentru comentariu. Mult succes cu romanul si poate dati mai multe detalii si fragmente pe blogul dv, ar fi interesant. Daca lansarea va fi in Bucuresti, voi face tot posibilul sa vin.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...