7 Aug 2007

Full Live in Budapest 1986 – 27 Iulie 1986

27 iulie 1986. Queen in Budapesta. Dupa ce am ascultat aproape toate concertele din Magic Tour, cu doua sau trei exceptii, pot spune ca acesta ramane preferatul meu, chiar peste Wembley sau concertele din Spania, de la finalul turneului. Trupa este intr-o forma exceptionala, se vede atentia acordata unui concert desfasurat in spatele Cortinei de Fier, intr-o tara din lagarul comunist, si totusi mult mai deschisa spre Occident decat altele. Dupa ce li se refuzase in cateva randuri sansa unui concert in Rusia, pentru ca muzica si imaginea trupei nu se potrivea deloc cu morala socialista, Queen ajungea pe cat de aproape se putea. Concertul a declansat o isterie in epoca, biletele fiind practic vandute in cateva zile, semi-oficial, prin retele si schimburi intre cunoscuti. Dispozitivele de securitate au fost impresionante, iar televiziunea maghiara a pus la dispozitie toate camerele pe care le avea. Am ezitat, dorind sa prezint un concert mai putin cunoscut, din alt turneu, dar Budapest 86 este prea bun.


Concertul avea sa fie lansat ulterior in format video (si de aceasta data incomplet), unele piese fiind alese si pentru strania compilatie Live Magic. Stiu de existenta unei versiuni asemanatoare inregistrarii de pe Knebworth, fiind filmate ecranele de deasupra scenei. Inregistrarea originala se gaseste cu siguranta in arhiva din Ungaria, si se vorbeste chiar de o viitoare aparitie pe DVD a concertului integral. “Live in Budapest” este o aparitie video exceptionala, desi lipsesc Another One Bites The Dust, Impromptu, Your So Square, Hello Mary Lou, iar unele piese sunt editate, la fel ca si prezentarile facute de Freddie. Ramane insa o inregistrare de varf, repet, pentru mine, mult peste Wembley ca interpretare si coeziune a trupei. Au vrut sa ofere totul, si au reusit.

Versiunea audio cunoscuta sub numele de “Full Live in Budapest” este singura inregistrare completa a legendarului concert, de o calitate aproape exceptionala si fara overdub-uri. Nu se cunoaste exact provenienta, se pare ca ar fi o copie dupa masterul aflat in arhiva televiziunii maghiare, ceea ce este foarte probabil, tinand cont de calitate. Setlist-ul este standard pentru Magic Tour, cu o memorabila exceptie : Tavasziszel, un cantec popular maghiar, a carui interpretare stangace a aruncat stadionul in aer.

Concertul de pe Nepstadion, Budapesta, incepe standard cu One Vision si Tie Your Mother Down. Sunetul este incredibil de clar pentru un bootleg, Freddie reuseste adevarate performante, toate instrumentele se aud foarte clar, iar publicul se aude la randul sau suficient de clar, cat sa nu fie deranjant. Inainte de In The Lap Of The Gods...Revisited Freddie interactioneaza pentru prima oara cu publicul “Hello, everybody ! Is everybody alright ? “, urmata de o scurta improvizatie vocala, cu versurile ad-hoc “It’s really nice to be here, it’s really nice to be here tonight”. Suna aparte.
La fel ca si piesa, cantata pe inalte, ca in vremurile “bune”. Ciudat ca pe Wembley Freddie nu a mai reusit o asemenea performanta.
Trecerea in Seven Seas of Rhye este la fel de fluenta ca de obicei, iar versiunea este surprinzatoare, rapida si foarte energica. Tear It Up este genul de piesa perfecta live, dar dezamagitoare pe album, iar momentul maxim este pasajul cu “Give me your mind, baby, give me your body”. A Kind of Magic suna ca pe album, urmata de o noua sectiune de improvizatie, marca Freddie “This is a lovely feeling, really. Would you like to sing with me ? “. Urmeaza cateva zeci de secunde, standard pentru Magic Tour, in care Freddie se joaca pur si simplu cu un stadion intreg. Si urmeaza Under Pressure, piesa de referinta, ivita din colaborarea cu David Bowie pentru Hot Space, dar devenita o piesa pur si simplu Queen. Dupa parerea mea versiunea de pe Budapest 86 este cea mai buna din turneu si una dintre cele mai bune din istoria trupei. Introdusa de cateva zeci de secunde de impromptu Deacon – Taylor si de remarca lui Freddie “Hang on, ha ha. We’re gonna do it… What the fuck are we doing now ? This is Under Pressure “, piesa este pur si simplu perfecta. Basul lui Deacon suna exceptional, Taylor si Mercury se completeaza perfect la jumatate, iar Freddie este intr-o forma de zile mari, care nu va mai fi atinsa pana spre sfarsitul urmatoarei luni.
Freddie : “We’re gonna do a song with a stronger beat now, a little bit of a boogie. You know what I mean ? This is Another One Bites the Dust” Nu sunt un mare fan al piesei, dar este o varianta live peste versiunea de pe album, incheiata de Mercury cu “Listen, let me talk to you for a little while. Queen have been in Budapest for four days, and I think tonight is the best night for us, because of all of you people. And if it wasn’t for you, we wouldn’t be here tonight, even though this is our first night. Thank you. We will be back, if you like us.” O promisiune care, din pacate, nu a mai fost respectata.

Who Wants to Live Forever este o piesa foarte dificil de interpretat live, din cauza partii vocale, si in multe concerte din turneu Freddie a preferat un ton mult mai jos, dar pe Nepstadion reuseste o versiune plina de forta si intensitate. Ramai pur si simplu fara cuvinte, mai ales la pasajul solo-ului Brian May. I Want to Break Free. Piesa care a provocat un imens scandal din cauza videoclipului, cantata de un intreg stadion.

Ciudat ca autoritatile comuniste nu au sesizat potentialul politic al piesei, care devenise in America de Sud un imn al dorintei de libertate. Dupa un Instrumental Inferno care seamana destul de mult cu Rock in Rio Blues si Brighton Rock (solo) se trece in vechiul Now I’m Here, superb. Nebunia incepe insa odata cu Love of My Life, introdusa de Brian May “ How are you ? Allright ? Cheers and thank you for coming. I tell you, this is a night we’re never gonna forget.”. Daca in alte concerte Mercury profita de ocazie pentru a lasa publicul sa cante, odihnindu-si vocea, de aceasta data preia partea vocala si merge in duet cu publicul.

Freddie “Now comes the difficult bit. Tonight, for the first time, this is a very special song from Queen to you”Tavasziszel. Cantat cu stangacie de Freddie, a starnit o val de aplauze si strigate, fiind poate cel mai frumos gest care putea fi dedicat publicului maghiar. Incantat de reactie, inainte de “Is This the World …” Freddie declara “I’m over the moon”. Pentru cei mai mult fani versiunea definitorie a piesei Is This the World We Created ramane cea de la Live Aid, din 1985. Personal, consider cea din Budapesta si din Madrid 86 superioare : mai multa caldura, mai multa emotie, note tinute mai mult. Urmeaza clasicul medley rock and roll, cu siguranta o idee a lui Freddie, desi parca piesele din perioada anilor 70, gen Jailhouse Rock, i se potriveau mai bine. Hello Mary Lou este introdusa cu “We.re gonna fool around, come on. This is a Rickie Nelson song”. Sunt piese amuzante, placute, dar cumva nu se leaga de restul concertului. Dupa “I need a drink, they don’t care, wait a minute”, Freddie incepe o noua improvizatie vocala, secondat de Deacon si May, incheiata cu “Enough with this rubbish. I think you know this one” - Tutti Frutti. Bohemian Rhapsody este o versiune buna, dar nu iese din obisnuit, in timp ce Hammer to Fall este excelenta, in forta – “He he he he he, ok, now it’s time for the Hammer to Fall”. Fantastica. Crazy Little Thing Called Love este corecta, dar fara prea mult farmec, in timp ce Radio Gaga seamana cu deja celebra versiune din Sidney 1985. Foarte buna, cu mici improvizatii din partea lui Brian May. We Will Rock You , Friends Will Be Friends, We Are The Champions – versiuni excelente pur si simplu. Concertul se termina, ca de fiecare data, cu God Save the Queen, Goodbye, Thank You si Mercury arborand steagul Ungariei, mantia de rege si coroana.

Puncte forte : One Vision, Under Pressure (cea mai buna versiune a turneului si una dintre cele mai bune din istoria trupei), Who Wants to Live Forever, Now I’m Here (foarte rapid si foarte “legat”),
Is This the World We Created, Hammer to Fall.

Concluzii : un concert legendar, cel mai bun din Magic Tour (pentru mine), o interpretare de exceptie, fara erori flagrante, cu numeroase improvizatii inspirate si Tavasziszel. Pur si simplu exceptional si recomandat chiar si celor care nu au auzit niciodata de trupa, in locul Wembely 86, un concert foarte bun, dar mult prea mediatizat si editat in studio. Una dintre cele mai bune inregistrari live Queen, asteptand o binemeritata aparitie oficiala.


Piese :
CD 1
01. One Vision
02. Tie Your Mother Down
03. In The Lap Of The Gods...Revisited
04. Seven Seas Of Rhye
05. Tear It Up
06. A Kind Of Magic
Vocal Improvisation
07. Under Pressure
08. Another One Bites The Dust
09. Who Wants To Live Forever
10. I Want To Break Free
11. Impromptu
12. Guitar Solo
13. Now I'm Here

CD 2
01. Love Of My Life
02. Tavasziszel (Hungarian Folk Song)
03. Is This The World We Created?
04. You're So Square
05. Hello Mary Lou
Improvised Jam
06. Tutti Frutti
07. Bohemian Rhapsody
08. Hammer To Fall
09. Crazy Little Thing Called Love
10. Radio Ga Ga
11. We Will Rock You
12. Friends Will Be Friends
13. We Are The Champions

14. God Save The Queen

Coperta : www.queenbootlegs.nl

Poze concert : www.queenconcerts.com


2 comments:

Alk1970 said...

Aoleu, m-ai pus pe jar.... Cum ajung acasa il caut sa-l ascult....L-ai prezentat cu o placere fantastica... :)

Cinabru said...

Multumesc mult pentru comentariu. Iti recomand Live in Budapest, video (il gasesti pe torente sau pe queenhub). Toate cele bune si te mai astept si altadata.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...